Bilecik Aşağıköy’de koronavirüs salgını sebebiyle 4 kişilik bir ailenin yanı sıra yaklaşık 20 kişinin daha karantina altına alındığı iddia edildi. Köye giriş ve çıkışlar güvenlik güçleri tarafından demir bariyerler ile kapatılırken, Valilikten Aşağıköy'de enfeksiyonun yayılmasının engellenmesine yönelik köyün karantina altına alındığı bilgisi verildi. 

İstanbul’daki bir yakınının yanından döndükten sonra annede görülen koronavirüs vakası sebebiyle 4 kişiden oluşan ailenin tamamının 14 günlük karantinaya alındığı öğrenildi. Geçtiğimiz Salı günü ailenin hastaneye muayeneye çağrıldığı iddia edilirken, annenin hastanede, ailenin diğer fertlerinin ise evde karantinaya alındığı öğrenilirken, aile ile temasa geçtiği tespit edilen yaklaşık 20 kişinin daha sağlık ekipleri tarafından evden çıkmamaları yönünde tebliğe tabi tutuldukları ileri sürüldü.

Sabah saatlerinden itibaren köyde çeşitli sağlık muayeneleri gerçekleştirildiği öğrenilirken sağlık personelinin yaptığı incelemeler sonrasında köye giriş ve çıkışlar güvenlik ekipleri tarafından demir bariyerler ile kapatıldı.

“Neden bu kadar geç kalındı?”

Hafta içinde görüldüğü tespit edilen koronavirüs vakası sonrası Aşağıköy’de ikamet eden birçok vatandaş korku ve tedirgin anlar yaşamaya başlamıştı.Geçtiğimiz Salı gününden itibaren Aşağıköy’de koronavirüs karantinasına tabi tutulan aile dışında kimseye herhangi bir  sağlık çalışmasının yapılmadığını iddia eden vatandaşlar,vakanın görülmesinden bu yana yaklaşık 1 hafta geçtiğini ve bu süreçte neden köyde ciddi bir anlamda inceleme yapılmadığı eleştirilerinde bulundular.Aşağıköy’de yaşayan vatandaşlar, “ Koronavirüs vakasının tespiti bir hafta önce yapıldı.Neden bu zamana kadar gerek Valilik gerekse de İl Sağlık Müdürlüğü köyde bir önlem almadı?Şimdi vaka sayısının 30 kişiyi bulduğu söyleniyor, sayının gittikçe artmasından endişe duyuyoruz. Köyün komple karantinaya alınması için neden bu kadar geç kalındı?” İfadelerine yer verdiler.

Vatandaşları virüsün kentin tamamına yayılacağı korkusu sardı

Bazı vatandaşlar ise Aşağıköy’de görülen ilk koronavirüs vakası sonrası köyün acil olarak karantina altına alınması gerektiğini belirtirken, virüsün bulaştığı iddia edilen yaklaşık,30 kişinin gerek Bilecik merkeze gerekse de ilçe, kasaba ve köylere gitmiş olabileceği ve virüsün kısa süre içinde kentin tamamına yayılacağı korkusunu yaşadıklarını söylediler.

Valilik'ten yapılan açıklamada ise:

"İl Hıfzıssıhha Kurulunca;
Vali Bilal ŞENTÜRK Başkanlığında toplanılarak  “İlimiz Merkez Aşağıköy Köyünde COVID-19 ortaya çıkması ve COVID-19 enfeksiyonunun yayılmasının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla 05/04/2020 tarihi saat 24:00‘den itibaren 19/04/2020 tarihi dahil saat 24:00‘a kadar giriş-çıkışların izine bağlı olmak kaydıyla karantina altına alınmasına”  1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. ve 26. maddeleri gereği  karar alınmıştır. 
        Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen salgın hastalığın yayılmasının ilimizde de önlenebilmesi, alınan kararlara tam anlamıyla uyulması, yakın temastan şiddetle kaçınılması, mecbur olmadıkça evden çıkılmamasıyla mümkün olacağının bilinmesi,
 Aziz vatandaşlarımızın bilinçli, sabırlı ve de etkin desteğiyle mümkün olacaktır. Hep beraber kazanacağız. " ifadelerine yer verildi. 

Öte yandan Aşağıköy'de genç ve orta yaş grubundan 37 kişiye koronavirüs testi yapıldığı iddia edildi.

Editör: TE Bilişim