İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Öğr. Gör. Dr. Nurcan Kayacan ve Arkeolog Dr. Güneş Duru, Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Arkeoloji Sohbetleri’nin konuğu oldu.

30 Kasım 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Turan Efe Laboratuvarı’nda gerçekleşen etkinlikte ‘Orta Anadolu’da Neolitik’ konusu ele alındı. Etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Türkteki, Üniversitenin kuruluşunun 10’uncu yılı dolayısıyla bu yıl düzenleyeme başladıkları Arkeoloji Sohbetleri’nin 3’üncüsünde, uluslararası ölçekte uzmanlaşmış bir kazı ekibinin 3 üyesini ağırladıklarını söyledi.

Konuşmacıların çalışmaları hakkında bilgi veren Türkteki, “konuklarımızın Türkiye’nin hemen her coğrafyasında özellikle neolitik dönemle ilgili çalışmaları var ancak son yıllarda çalışmalarını Orta Anadolu’da yoğunlaştırdılar. Musular kazısının yanında Çatalhöyük’te birlikte çalıştılar. Çalışmalarını Kapadokya bölgesinde; ilk tarım, ilk evcilleştirme deneyimleri, ilk madencilik, konut mimarisi gibi birçok ilkin gerçekleştiği Aşıklı Höyük’te ve bölgedeki yüzey araştırmalarıyla devam ettiriyorlar.1989’da Ufuk Esin Hoca’yla başlayan Aşıklı Höyük çalışmaları, 2006 yılında başlanan ikinci aşamada ortaya konan yeni stratejiler doğrultusunda koruma, sergileme projeleri, deneysel arkeoloji çalışmaları, disiplinler arası çalışmalar ve kuramsal yaklaşımı içeren bir proje olarak tarif edilebilir. Dolayısıyla bir yandan Aşıklıların geçmişini araştırırken aynı zamanda arkeolojinin geleceğiyle ilgili de hem kaygıları hem hedefleri olan bir ekibi ağırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Söyleşide; Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ‘Orta Anadolu’nun Neolitikleşmesi’, Öğr. Gör. Dr. Nurcan Kayacan ‘Orta Anadolu’da Göçer Topluluklar’ ve Dr. Güneş Duru ‘Neolitik, Nereden Nereye?’ başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. İlgiyle takip edilen söyleşi soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Etkinlik sonunda Yrd. Doç. Dr. Murat Türkteki tarafından konuklara Üniversitenin anı tabağı hediye edildi.

Editör: TE Bilişim