İlimiz genelinde ekili alanların yaban domuzlarının verdiği zararlar son yılarda nerede ise olağan karşılanmaya başlarken, şimdi de arı kovanlarına ayıların musallat olmaya başladıkları bildiriliyor.

Ayıların genellikle orman köylerinde ve ormana yakın bölgelerde yaşam alanı bulmalarının mümkün olduğu varsayılırken, ayıların ormanla ciddi anlamda ilişkisi olmayan köy sınırları içerisinde görülmeleri şaşkınlık yaratıyor. Bilindiği gibi, geçtiğimiz yıl merkez ilçeye bağlı Deresakarı kırsalında ayıların bir vatandaşın 26, diğer bir vatandaşın da 4 kovan arılarını talan etmesi üzerine üreticiler kovanlarını korumak için köyün kenarına ve hatta içine kadar taşımışlar, ancak yine de ayıların hışmından kaçamamışlardır.

Deresakarı Köyü kırsalında geçen yıla dek ayı görülmediğini öne süren arı üreticileri bal üretiminden olumlu sonuç alınabilmesi için kovanların mutlaka az da olsa ormanla ilintili bölgelerde bulundurulması gerektiğini, ancak geçtiğimiz yıl ayılar yüzünden karşılaşılan sorunların tekarlanmasından endişe duyduklarını belirttiler.

Öte yandan kış mevsiminin yaz aylarını andıran biçimde seyretmesi ve kar yağmamasının yaban hayatını şimdilik yiyecek açısından sıkıntıya sokmadığı, geçen yıl Bilecik’in mahallelerine kadar yaklaşan yaban domuzlarının ormanlık alanların pek dışına çıkamadıkları gözleniyor.

Editör: TE Bilişim