2007 yılında kurulmasının ardından hızla gelişen ve büyüyen Şeyh Edebali Üniversitesi, her yıl öğrenci sayısını arttırmaya devam ediyor. Bu yıl gelecek 4500 yeni öğrenciyle ilimizdeki toplam öğrenci sayısı 15 bine yaklaşacak. İlimizde okumaya başlayacak yeni öğrencilerin 2000’i il merkezinde, 2500’ü ise ilçelerde ikamet edecek. Şehrimizin ekonomisine büyük katkı sağlayan üniversite öğrencilerinin sayısının artması sevindirici olmakla beraber barınma sorunlarını da beraberinde getiriyor. Devlet yurdu kontenjanı sınırlı olan Bilecik’te öğrenciler için 2 alternatif var. Bunlardan biri ev kiralamak, diğer ise şehrin çeşitli yerlerine açılan özel yurtlara ve apartlara yerleşmek.


Üniversite kurulan her Anadolu şehrinde olduğu gibi Bilecik’te de son yıllarda çok sayıda apart hizmete girdi. Girişimciler tarafından fırsat olarak görülen bu işletmelerin bir kısmı öğrencilerin ihtiyaçları ve güvenlikleri gözetilerek yapılırken bazıları ise sadece ticari kaygılarla açılıyor. Geleceğimizin sigortası olan gençlerimizin güvenlikleri ve huzurlu bir eğitim hayatı geçirmeleri için konakladıkları apartların yetkililer tarafından denetlenmesi gerekiyor. Yurt adı altında izinsiz faaliyette bulunan yerlerin ruhsat kontrollerinin yapılması ve eğer izinleri yoksa yasal işlem yapılması büyük önem taşıyor.


Öğrenci Yurtları ile Benzeri Kurumların Açılması, İşletilmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik’te öğrencilerin barındığı yurtlarda belirli aralıklarla denetlemelerin yapılması gerektiği ifade ediliyor. Açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:


“Derneklere ait kurumlar, 2908 sayılı Dernekler Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklere uygunluğu bakımından İçişleri Bakanlığı veya bulundukları yerin en büyük mülki amiri tarafından denetlenir.


Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulan vakıflara ait kurumların kendi mevzuatlarına uygunluğunun teftiş ve denetimi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılır.


Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kurumların kendi özel mevzuatlarına göre denetlenmeleri bu maksatla görevlendirdikleri ekiplerce yapılır.

Belirtilen kurumlar ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait kurumlar eğitim öğretim faaliyetleri bakımından Bakanlıkça yılda en az bir defa, Bakanlığın vereceği talimata uygun olarak mülki amirler tarafından yılda en az üç defa denetlenir.”

Daha önceki yıllarda Belediye Başkanı Selim Yağcı, apart ve yurt sahipleri ile toplantı düzenleyerek öğrencilerin barınma sorunlarını ele almıştı. Başkan Yağcı’nın bu yılda toplantı düzenleyip düzenlemeyeceği merak ediliyor.


Bilecik’te okumaya hak kazanarak ilimize gelen öğrenciler hem şehir ekonomisine hem de kültürel hayatına katkı sağlıyor. Bilecik olarak bizim üzerimize düşen ise, aileleri tarafından emanet edilen öğrencilerimizin kendi çocuklarımız gibi görüp en sağlıklı şartlarda yaşamalarını sağlamak. Bu amaçla ilimizde hizmet veren özel yurt ve apartların denetimlerinin yapılması konusunda yetkililere sorumluluk düşüyor. Bizden uyarması.

 

 

Editör: TE Bilişim