Cumhuriyet Gazetesi’nden Ayşe Sayın, bugünkü yazısında kaleme aldığı ‘aday kazanı kaynıyor’ başlıklı yazısında Yaşar Tüzün’ün Çankaya Belediye Başkanlığı’na adının geçtiğini yazdı.

Cafer ELMAS
           Bunun üzerine görüşlerini aldığımız Yaşar Tüzün, kendisinin de gazete haberinden konuya ilişkin bilgisi olduğunu, Çankaya Belediye Başkanlığı için resmi bir başvurusu olmadığını, Bilecik’te siyaset yapmayı tercih ettiğini ve Bilecik’te siyaset yapmayı bırakmayacağını belirterek fakat bir partili olarak partisinin nerede görev verirse yapmaya hazır olduğunu da söyledi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi partilerde aday adaylığında değişik yerlerde değişik kişilerin değişik partilerde adının geçtiğini görebiliyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ayşe Sayın’da dünkü yazısında yaklaşan yerel seçimler öncesi ‘aday kazanı kaynıyor’ başlığı altında CHP’de bazı illere, isimlere ve adaylıklarına ilişkin düşüncelerini, duyduklarını ve iddialara yer vermiş bunlardan biride bir dönem Belediye Başkanlığı, 2 dönemde Milletvekilliği yapan CHP’nin Bilecik’te efsane ismi Yaşar Tüzün.

Sayın, yazısında Tüzün’ün Ankara’da Çankaya’dan adaylığının geçtiğini belirtiyor. Bir defa Belediye Başkanlığı yapmasından sonra 22. ve 23 dönem Bilecik Milletvekilliği yapan ardından son seçimleri kaybeden Yaşar Tüzün, çocuklarının Ankara’da okuması Ankara’da kendisine iş kurması nedeni ile Bilecik’e dönmedi. Fakat sık sık Bilecik’e gelen ve partililerinin yanısıra eş ve dostları ile görüşen Tüzün, geçtiğimiz CHP Genel Kurultayı’nda kimsenin listesinde yer alamadan kendi gücü ile parti meclis üyesi adayı olmuş ve çok az bir oy ile kaybetmişti. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yanı sıra şu anki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de arasının iyi olduğu bilinen Yaşar Tüzün’ün Çankaya’dan Belediye Başkanlığı’na adının geçmesi, normal olarak gösterilirken, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ayşe Sayın’ın yazısına istinaden  görüşlerini aldığımız Tüzün, kendisinin de gazete haberinden konuya ilişkin bilgisi olduğunu, Çankaya Belediye Başkanlığı için resmi bir başvurusu olmadığını Bilecik’te siyaset yapmayı tercih ettiğini ve Bilecik’te siyaset yapmayı bırakmayacağını belirterek fakat bir partili olarak partisinin nerede görev verirse yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Ayşe Sayın’ın kaleme aldığı köşe yazısı şu şekilde:

“Aday kazanı kaynıyor

Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde aday adaylığı başvuruları 2 Eylül’e kadar uzatılan CHP’de, belediye başkan adaylığı konusundaki kulisler hızlanırken, aday adayları da netleşmeye başladı.

CHP’de parti yönetimi, aday adaylığı başvurularının sona ermesinin ardından aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya’nın da aralarında bulunduğu kritik 18 ilin adaylarını belirleme konusunda süreci başlatmayı planlıyor. CHP’nin elinde bulunan İzmir, Eskişehir, Aydın, Ordu’da mevcut belediye başkanları ile “yola devam” görüşü ağırlık kazanırken, Antalya, Mersin’in de aralarında bulunduğu kentlerde “yeni aday arayışı” sürüyor. CHP, güçlü olmadığı yerlerde ise partili kimliği gözetmeksizin partinin oyunu artıracak olan ya da seçimi kazanabilecek isimleri aday göstermeyi planlıyor.

CHP’de 6 MYK üyesinden oluşan komisyon, geçen ay genel merkezde yapılan toplantılarla 63 ilde aday belirleme yöntemini belirlerken, örgütlerin de önerilerini aldı. Ancak genel merkez yönetimi aralarında İstanbul, Ankara, İzmir’in de bulunduğu kritik büyükşehirlerde aday belirleme konusunda eylül ayında harekete geçmeye hazırlanıyor.

CHP MYK’den Gürsel Tekin, Haluk Koç, Muharrem İnce’nin de aralarında bulunduğu milletvekillerinin adının geçtiği İstanbul’da Mustafa Sarıgül ismi hâlâ ön planda duruyor. Kamuoyu anketlerinde oyu yüksek çıkan Sarıgül’ün “adayım” demesi halinde, başka bir ismin çıkarılmayacağına dikkat çekiliyor.

Antalya’da Baykal faktörü

CHP yönetiminin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile hakkında açılan davalar da dikkate alınarak İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu yeniden aday göstermesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak eski milletvekili Canan Arıtman ile İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler aday adaylıklarını açıkladı.

İzmir’de büyükşehir için yoğun kulis yaptığı belirtilen isimlerden biri de Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan. Ancak Kocaoğlu’nun “devam” kararı vermesi durumunda, adayın değişmeyeceği konuşuluyor.

CHP’nin elinde olan Antalya ve Mersin’de ise sıkı çekişme yaşanıyor. Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile arası açık olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın yerini koruyup korumayacağı net değil.

Baykal kanadı, Kılıçdaroğlu’nun “nezaketen” aday belirlemede Baykal’ın da görüşünü alacağını düşünüyor. Bazı genel merkez yöneticileri, yeni düzenlemeyle Antalya’nın da “bütünşehir” olması nedeniyle, kırsal kesim ve uzak ilçelerdeki seçmen eğilimleri dikkate alındığında Akaydın’la seçimin kazanılmasının riske gireceğini düşünüyor.

Parti içinde bir grup “Kaybedersek de Akaydın’la kaybedelim” görüşünü seslendirmesine karşın yeni isim arayışları da gündemde. Baykal kanadının, aday adaylığını açıklayan eski Antalya Milletvekili Bekir Kumbul’u desteklediği kulislere yansırken, henüz aday adaylığını ilan etmeyen Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ile Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek büyükşehir için konuşulan isimlerden.

“Bütünşehir” kaygısının yaşandığı kentlerden birisi de Ordu. AKP’nin başta Fatsa, Ünye gibi büyük ilçeler olmak üzere kırsalda güçlü olduğu Ordu’da CHP yönetiminin “başarılı” bulduğu Seyit Torun’u korumasına kesin gözüyle bakılıyor. DSP kökenli olan Torun’un “kişisel” oylarıyla seçimi alacağı hesabı yapılıyor.

CHP’li Macit Özcan’ın yeniden aday olması beklenen Mersin’de ise Sarıgül’ün desteklediği belirtilen eski DSP’li bakanlardan İstemihan Talay ile parti meclisi üyesi ve eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar iddialı isimlerden. Özcan, adaylık konusunda “delegelerle önseçim” talep ederken, Sağlar’ın tüm üyelerin katılımıyla “önseçim”le adayın belirlenmesini istediği belirtiliyor.

Garantili yerlere aday yağmuru

Kılıçdaroğlu’nun belirleyici olacağı CHP’nin güçlü olduğu metropol illerdeki büyük ilçelerde ise adeta aday patlaması yaşanıyor. En rağbet gören yerlerin başında gelen Ankara Çankaya’da mevcut belediye başkanı Bülent Tanık’ın yeri garanti görülmüyor.

Kılıçdaroğlu’nun ilçe belediyelerine milletvekillerinin aday gösterilmeyeceği açıklamasına bağlı olarak Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat’ın Çankaya’dan aday adayı olmasına karşın aday gösterilmesi beklenmiyor. Çankaya’da sendikacı Yaşar Seyman’ın yanı sıra, eski Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün isimleri de geçiyor.

İnce Bursa’ya mı?

İstanbul için de adı geçen genel başkan yardımcısı Haluk Koç’un “sürpriz” bir isim çıkmaması durumunda Ankara adaylığı için adı geçiyor. Gönlünde İstanbul adaylığı yatan grup başkanvekili Muharrem İnce’nin, CHP’nin “zorlanacağı” kentlerden Bursa’dan aday gösterilebileceği belirtiliyor. İnce’nin Bursa’ya soğuk bakmadığı belirtilirken, merkez sağdan gelen Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın aday belirlemede görüşünün alınacağı belirtiliyor.

‘İkinci kuşak’ adaylar

CHP’de yerel seçimlerde geçmişte yakınları belediye başkanlığı yapmış isimler de başkanlık yarışına hazırlanıyor. Bakırköy’de eski DYP’li Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna ile sanatçı Zeliha Berksoy’un oğlu Oğulcan Aktuna’nın adı Bakırköy, eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’in oğlu Alper Taşdelen’in de Çankaya için geçiyor.

CHP’nin efsanevi Ankara Belediye Başkanı Vedat Dalokay’ın geçen ay CHP’ye üye olan yüksek mimar oğlu Hakan Dalokay’ın da Çeşme ya da İstanbul’da büyük bir ilçeden aday gösterileceği kulislerde konuşuluyor. Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in özel kalem müdürlüğünü de yapan yeğeni Muharrem Alpaslan ise Beylikdüzü’nden aday adayı oldu.

Kotil’in kaderi Sarıgül’e bağlı

Seçim barajını protesto için Ankara’ya yürüyüşüyle gündem oluşturan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün eski eşi olan Aylin Kotil’in Bakırköy, Beşiktaş ya da Sarıyer için adı geçiyor. Ancak CHP’nin Sarıgül’ü aday göstermesi durumunda, adaylığının sıkıntıya gireceğine dikkat çekiliyor.

İstanbul Beşiktaş’ta eski milletvekili ve PM üyesi Çetin Soysal en güçlü isimler arasında gösterilirken, Kartal’da eski SHP’li bakanlardan Mustafa Kul, Maltepe’de de CHP Dış Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç’ın adı geçiyor.

Oy artırma planı

CHP, güçlü olmadığı yerlerde ise partinin “oyunu artıracak” isimlerle yürümek istiyor. Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun isteksiz olması nedeniyle Trabzon’da eski ANAP Milletvekili Ali Kemal Başaran’ın adı gündeme gelirken, CHP’nin seçimi mutlaka almak istediği yerlerden Adana’da ise eski DSP’li Orman Bakanı Arif Sezer ile ANAP kökenli eski CHP Milletvekili Uğur Aksöz’ün adı ön plana çıktı.”

 

Editör: TE Bilişim