Muğla'nın Marmaris ilçesinde, 'Anadolu Buluşması-Yerel Medya 2021 Çalıştayı'nın ikincisi, üç yıl aradan sonra 62 şehirden 270 basın mensubunun katımlıyla 'Yerel medya sorunları ve çözüm önerileri' adı altında gerçekleşti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı ve konuşma yaptığı Marmaris’teki buluşmaya ilimizden bir tek gazetemiz davet edildi. Gazetemizi temsilen Çalıştaya Genel Yayın Yönetmeni Cafer Elmas katılırken, Elmas, Çalıştay'ın verimli geçtiğini ve yerel basının sorunlarının ve çözümlerinin masaya yatırıldığını belirterek Anadolu basınının önemine vurgu yaptı. Diğer yandan Elmas’ın mesleğin duayenleri Milletvekilleri Tuncay Özkan ve Atilla Sertel ile samimiyetleri gözlerden kaçmadı.

Marmaris Belediyesi ve CHP Genel Merkezi işbirliği ile 'Anadolu Buluşması-Yerel Medya 2021 Çalıştayı' 62 şehirden gelen 270 basın mensubuyla 16 Ekim’de başladı. 2 gün boyunca süren buluşmanın bu yıl ki konusu 'Yerel medya sorunları ve çözüm önerileri' olarak belirlendi.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başladı. Marmaris'in Covid-19 ve yangınlar nedeniyle zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "ben bu süreçte Marmaris'te bulunan gazeteci arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Marmaris'imizin sesini duyurmak, yangının vahametini gözler önüne serebilmek için gece gündüz demeden bizlerle birlikte canla başla çalıştılar. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. Oktay, yangının ardından maddi yaraların hızla sarıldığını, Marmaris'te yaşamın normale dönmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Oktay, yanan ormanlık alanların tekrar eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, yanan alanlarda hiçbir şekilde turizm, maden veya farklı bir yapılaşmaya izin vermeyeceklerine de vurguladı.

“GAZETECİLİK EN ZOR MESLEKLERDEN BİRİ”

Türkiye'de gazeteciliğin en zor mesleklerden biri olduğunu söyleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, "toplantının adı 'yerel medya Çalıştayı' olsa da burada konuşulan her sorunun evrensel gazetecilik sorunları olduğunu biliyoruz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise, Anadolu'daki gazetecilerin büyük sorunları olduğunu ifade ederek, medya kurumu sahibi veya çalışanlarının özellikle ekonomik olarak darboğazda olduğunu söyledi. Karaca, "300-500 liraya bir site açanlar siyasetçiyi, belediye başkanını tehdit ediyor. Bunun önüne geçilmesi için, yasasının çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

“SORUN AÇIK VE ORTADA”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü de, "bazı konular vardır ki anlatılması hem kolay hem de zordur. Kolaydır; çünkü sorun açık, ortada ve kapsayıcıdır; dolayısıyla da herkes soruna ilişkin belli bir düzeyde bilgiye sahiptir. Zordur çünkü yaşananların kapsayıcılığından kaynaklı kanıksanma tehlikesi, diğer bir ifadeyle sıradanlaşması söz konusudur. Halk adına kamu otoritelerini denetleme görevini üstlenen gazeteciliğin sorunları ve sorunlara çözüm geliştirme zorluğu ne yazık ki bu tehlikeyle karşı karşıyadır" açıklamasında bulundu.

"YEREL MEDYA GÜÇLENECEK"

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de, şunları söyledi: "Yerel basın zaten zor durumdayken iki ay önce tasarruf genelgesi yayınlandı. Araç, lojman savurganlığı ile gazete alınması aynı kefede sayıldı. Bugün, Türkiye'nin yerel gazeteleri yaşam savaşı veriyor, denilse yeridir. Herkes 'yerel gazeteler bitiyor mu' diyor ama ben farklı düşünüyorum. Belki de yerel medya en güçlü olacağı zamanları yaşayacak. Evet, yeter ki baskı değil, destek görelim."

ATİLA SERTEL: “SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ”

CHP Milletvekili Atilla Sertel de, yaptığı konuşmasında; Anadolu basınının sorunlarını Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarında basından sorumlu milletvekilleriyle çözüme kavuşturacaklarını söyledi. Sertel, “Biz özgür bir basın istiyoruz. Biz siyasi görüşleri nedeni ile düğme ilikleyen, ötekileştiren gazeteciliği değil karşıtta olsa bütün düşüncelerini söyleyebilen ifade özgürlüğünün tam olduğu bir basın istiyoruz” diye konuştu.

“GELECEĞE UMUTLA BAKACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise şunları söyledi:

“Bu bir imecedir, özgür günlerin yaratılmasına katkı sunmak amacıyla oluşturduğumuz çalıştayın hepimize hayırlı olmasını, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen meslektaşlarımın dönerken büyük umutları, çözüm önerilerini de beraberinde götürmesini temenni ediyorum.

Özgürlük alanlarımız geliştirmek, birlikte bunu başarabilmek, sorunlarımızı yerelde çözebilmek amacıyla bir araya geldik. Daha önce, 2018 yılında bir çalıştay daha yapmıştık. Şimdi sorunlarımızın hangi aşamaya geldiğini buradan göreceğiz. Medya insan organında akciğer hangi görevi görüyorsa, medya ülkelerde o görevi görür. Yani nefes almanızı, denetlemenizi ve toplumu şekillendirirken kaynaklarının nasıl harcandığını görebilmemizi sağlar. Biz medyanın sesine, özgürlüğüne olan inancımızla bu çalıştayda gelece daha güven ve umutla bakacağımıza inanıyoruz. Türkiye’ye güzel umutlar, hepimiz için yerelde özgürlüğümüzü büyütecek çözüm önerileri sunacağımıza inanıyorum.”

Çalıştaya katılım sağlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle konuştu:

“DOĞRU HABERE İHTİYACIMIZ VAR”

Bizim doğru habere ihtiyacımız var. Bizim sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacımız var. Biz bazen kendi dünyamızda kendimizi yeteri kadar sorgulayamıyoruz. Hatalarımızı, yanlışlarımız göremiyoruz. Hatalarımızı ve yanlışlarımızı dillendirecek olan sizlersiniz.

“ANAYASA’DA DÖRDÜNCÜ GÜÇ OLMALI”

Anayasa değişikliğinde dördüncü güç olarak medyayı koyalım olmalı medyanın çok önemli bir güç oluğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Politikacıların alkışlardan hoşlandığı ifade edildi ben aksi görüşteyim politikacıların en çok eleştiriye ihtiyaç duymaları gerektiğine inanç duyanlardan birisiyim. Sabah televizyonu izlediğinde, sosyal medyaya baktığında eğer ülkenin herhangi bir yerinde su borusunun patladığını ancak sabahleyin önce gazete ve televizyondan öğrenirler. Oranın il veya ilçe başkanına telefon açıp ya burada bir sorun var demez. Gazeteciliğin yaşanan sorunlarını iktidara aktaran bir organ olduğunu bilmemiz lazım. Politikacıların alkışa değil sağlıklı tutarlı eleştiriye ihtiyacı var. Bizim de hatalarımız olabilir ama bize hatalarımızı bağımsız olarak bildiren medya olursa aynı hataları tekrar etmeyiz."

Editör: TE Bilişim