Trafik kurallarını uygulamaktan çok vatandaşı gelir kapısı olarak görme düşüncesiyle kesilen trafik cezaları vatandaşı canından bezdiriyor.

Vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak için görev yapan, bunun için devletten maaş alan polisler, özellikle trafikte sürücülerin korkulu rüyası haline gelmeye başladı.

Bilecik’teki sürücüler de trafikte meydana gelecek olumsuz durumlara karşı önlem almak yerine hata kollayıp ceza kesme peşinde olan trafik polislerinden çoğu zaman şikayetçi olduklarını dile getiriyorlar.

Yaşanan kazaların gitgide çoğalması, miktarı giderek artan cezaların caydırıcılık taşımadığını gösteriyor. Eğitim ve bilinçlendirmenin yaygınlaştırılarak önlenmesi gereken durumlara karşı sadece “para toplamaya” yönelik alınan önlemlere karşı vatandaş da isyan ediyor.

Kesilen bu fahiş cezaların görev başındaki memurlar tarafından devlet eliyle vatandaşın cebini boşaltmaya yönelik olduğunu savunan vatandaşlar, “bozulan ülke ekonomisi, kesilen trafik cezalarıyla mı ödenecek?”diye sorarak tepkilerini ortaya koyuyor.

1.5 km’deki 5 TEDES yetmiyor

Bilecik’te resmen ceza ablukasına alınan sürücüler 1.5 km’ye konulan 5 TEDES yetmiyormuş gibi her köşe başı çevirmenin yanı sıra gizli radarlar ile ceza yağmuruna tutuluyor.

TEDES cezaları ile canlarına okunan sürücüler ayrıca kesilen cezalardan dolayı Vergi Dairesi’nin yolunu ezberlemiş durumda.

Otopark yok, park cezası çok

Diğer yandan otopark sıkıntısı yaşayan en öncelikli illerden olmamızın yanı sıra park yeri bulmakta zorlanan sürücüler mecbur kısa zamanlı park yapmak zorunda kalmaları durumunda dahi park cezası ile karşılaştıklarından yakınırlarken, vatandaşlar ceza keserek kolaycı çözüm bulunması yerine otopark yapılması konusunda yetkililerden yardım istediler.

Vatandaşlar diğer yandan, trafik polislerinin prim ödülü alacakmış gibi ceza yazmak için araç kolladığını dile getirirken, Emniyet Müdürü’nün de kesilen yüksek miktardaki cezalar sonrası bir başarı madalyası mı alacağı şeklinde yorumlarda bulunuyorlar.

Cep telefonu ile konuştun ceza

Vatandaşlar günlük yaşamda vazgeçilmez olan cep telefonu ile araçta konuşuldu diye kendilerine ceza geldiğini fakat bürokratlarında araçlarda cep telefonu kullandığını ama araçlarının filmli olduğu için onlara ceza yazılmadığını ilettiler.

Yayalara bile ceza

Bir yanan bir yanmayan ışıklarda bile yayalara ceza kesildiğini aktaran vatandaşlar diğer illerde yayalara ceza kesildiğini hiç görmediklerini belirttiler. Yaya ışıklarında biri kırmızı biri yeşil yanarken geçişte şaşkınlık ve tereddüt ettiklerini belirten vatandaşlar ceza kesmesini bilen ekiplerin yanlış yanan trafik ışıklarını da düzeltmelerini istediler.

Yayaya yol vermedi diye yine ceza

Trafik terörüne karşı gereken yerde ve zamanında yapılan her müdahalenin yanında olduklarını belirten vatandaşlar, öte yandan aldıkları talimat ile yalnızca ceza kesiciliğine soyunan polislerin kamu yararı sağlamanın aksine, vatandaşın cebine göz diktiğini belirttiler.

Bilecik hiç bu kadar abluka altına alınmamıştı

Daha önceki yıllarda en huzurlu iller arasında gösterilen fakat son yıllarda gittikçe aşağıya inen Bilecik mültecilerin ve sığınmacılarında artması ile huzursuz iller arasında gösterilmeye başlandı.

Emniyet’in her köşe başını çevirmesine ve trafik cezaları kesmesine rağmen TÜİK verilerine göre son yıllarda asayiş bakımından huzursuz iller arasında gösterilmeye başlandı. 2018 yılında 30. sıraya gerileyen Bilecik’in 2019 yılında daha da aşağıya ineceği belirtiliyor.

Vatandaşı denetleyen Emniyet kendi içini neden denetlemiyor?

Her köşe başını bağlayarak sürücülerin ehliyetini kontrol eden Emniyet’in kendi resmi araçlarını teslim ettiği memurlarının ehliyetli olup olmadığını neden denetlemediğini de soran vatandaşlar, nitekim önceki gün İl Emniyet Müdürlüğü’nün resmi aracını süren ve karşıdan karşıya geçmek isteyen bir çocuğa çarparak yaralanmasına neden olan polis memurunun ehliyetsiz olduğunun ortaya çıkmasını da bir skandal olarak nitelendirmişti.

Dubalarla kendini koruyan Emniyet vatandaşı nasıl koruyacak

Emniyet Müdürlüğü ve Karakol önüne konulan beton dubalar ile Emniyet’in kendi güvenliğini alırken olası bir terör olayında vatandaşın güvenliğini nasıl sağlayacağı ise merak ediliyor.

İl Emniyet Müdürlüğü girişine konulan labirent şeklindeki dar beton bariyerlerin sürücüleri zor durumda bırakmasını geçtiğimiz günlerde yetkililere haberimiz ile iletirken, Emniyet yetkililerinin sürücülerin ve vatandaşların dileğini dikkate alıp beton bariyerleri biraz daha genişleteceğine allayıp boyayıp daha çok daralttıkları gözlendi.

Siyasiler anlaşılan rahat

Bilecik’i seçilmişler mi atanmışlar mı yönetiyor?

Vatandaşların ve sürücülerin bu kadar sıkıntı çekmelerine karşılık hiç sesi çıkmayan siyasilerin keyfinin yerinde mi olduğunu soran vatandaşlar Bilecik’i seçilmişlerin değil atanmışların yönettiğini ve seçilmişlerin hiçbir hükmünün bulunmadığını iddia ettiler.

Editör: TE Bilişim