Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesinin Eskişehir-İstanbul etabıyla ilgili değerlendirme toplantısı için Bilecik’e geldi. Bilecik-Orhaneli YHT Şantiyesinde gerçekleştirilen ve bir buçuk saat süren toplantıda, yükleyici firma, müşavir firma ve Devlet Demiryolları idaresi yetkilileri, kat edilen mesafeyi Bakan Yıldırım’a detaylı olarak anlattı.

Bozüyük Sapanca arasındaki hattın zorluğundan bahseden Yıldırım, “Helikopterle de gelirken gördük. Tünelin birinden çıkıp birine giriyorsunuz. Aralarda da ha babam uzun uzun viyadükler var, şu ana kadar 30km’nin üzerinde tünel tamamlanmış durumda. 10km’nin üzerinde viyadük tamamlanmış bulunuyoruz” diye konuştu.



Yıldırım, tren yolu hattında balastın yapılmaya başlandığını, traverslerin konulduğunu, yora rayların döşendiğini ve elektrik direkleri çekildiğini belirtti. Altyapı çalışmalarının %95, üst yapının ise %35 oranında tamamlandığını söyleyen Yıldırım, “Muazzam bir çalışma. Bundan sonra artık üst yapı çalışmaları da daha fazla hızlanmış olacak. Bine yakın makine çalışıyor, 2 bin 600 kişi fiilen çalışıyor. Muazzam bir faaliyet var” dedi.

Amaçlarının Ankara-İstanbul hattını 30 Eylül’e kadar tamamlamak olduğunu söyleyen Yıldırım, “Ondan sonrası tabi açılış günümüz. Sayın Başbakanımızla kararlaştıracağız. Şu anda yapılan çalışmalarda, planlanan işlerin aynen planlandığı gibi gerçekleştiğini görüyoruz. Kayda değer bir gecikmemiz sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Bursa’ya geçeceklerini belirten Yıldırım, burada Bursa-Yenişehir arasındaki hattı inceleyeceklerini söyledi. “Ayrıca biliyorsunuz ki bu hat Yenişehir’den
75 km sonra Bilecik’e bağlanacak. Bilecik’e bağlantı için 5 adet güzergâhta çalışma yapıldı. En zor coğrafyalardan bir tanesi burası. Bu 5 güzergâhtan birine karar verildi. Şimdi orada daha detaylı proje çalışmaları sürüyor” diyen Yıldırım, Bursa-Yenişehir yüksek hızlı tren hattının proje çalışmalarının Haziran sonu gibi tamamlanacağını söyledi, ancak hattın ne zaman biteceğine dair net bir açıklama yapmadı. Yaz aylarında Yenişehir-Bilecik bağlantısının ihalesinin yapılacağını söyleyen Bakan, hat tamamlandığında Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul arasının 2 saat 15 dakikada kat edileceği müjdesini verdi. Bu hatlarda kavşak noktasının Bilecik olacağını söyleyen Yıldırım, “Dolayısıyla Bilecik sadece Osmanlı’nın kurulduğu topraklar değil, sadece Marmara, İç Anadolu Karadeniz gibi 4 bölgenin buluştuğu bir yer değil, aynı zamanda hızlı tren ağının da buluştuğu bir ilimiz konumuna geliyor. Bu bakımdan projenin gecikmeye mahal vermeden bitmesi için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz” dedi.



Bugüne kadar Bilecik topraklarında karayolu ve demiryolu için yapılan harcamaların tutarın 3.6 katrilyonu geçtiğini ve bölünmüş yol gibi pek çok çalışmanın da yapılmaya devam edeceğini söyleyen Yıldırım,  23km’lik bölünmüş yola 137km daha ilave ettiklerini açıkladı.

Bakan Yıldırım, incelemelerine Marmaray Şantiyesi’nde devam edeceğini söyledi. Daha Marmaray’ın YHT projesinin devamı olduğunu belirten Yıldırım, “Pendik’ten sonra boğaz geçişi de Marmaray projesi ile eş zamanlı olarak tamamlanmış olacak” açıklamasında bulundu.

533 km’lik İstanbul Ankara hızlı tren güzergâhının önümüzdeki birkaç ay içerisinde hizmete gireceğini söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Olağan üstü gayretle çalışan yüklenicilerimize, Çin-Türk ortaklığına çok teşekkür ediyorum. Çok büyük işler yapıyorlar. İşin çok büyük bir kısmı tamamlandı. Bundan sonrası biraz daha gayret gerektiriyor. Aynı zamanda devlet demiryolları yöneticilerimize genel müdüre genel müdür yardımcısına bölge müdürlerine teknik bütün arkadaşlarımıza çok titiz bir takibat içerisindeler her gün adeta ilerlemeyi çalışmayı yerinde inceliyorlar. Herhalde biz gelip burada şantiyede gelişmeleri kendilerinden alıyoruz, öğreniyoruz. Amacımız insanımızın hak ettiği rahatlığı, konforu güzel seyahat imkanını sağlamak. Bunun için gayret ediyoruz. Bunun için de vakit geliyor yavaş yavaş zaman da daralıyor. İnşallah bu zaman içerisinde bu projeyi tamamlayacağız. Cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın, meclis başkanımızın da katımıyla 29 Mayıs’ta Çarşamba günü niye 29 Mayıs. 29 Mayıs İstanbul’un fethinin 560ıncı yılı. Bu yıl dönümünde boğaza İstanbul’a 3üncü bir gerdanlık  geçiriyoruz. Oraya yeni bir köprü yapılacak. Onun temelini de atmış olacağız. Malum 3üncü havalimanı da ihalesini bir süre önce gerçekleştirmiştik. Bütün bunları bir arada düşününce Türkiye’nin 2023’te hayal ettiği büyük projelerin hemen hemen hepsinin ya temelini atıyoruz ya yapımı sürüyor veya tamamlanmış durumda. Türkiye büyüyecekse, 10 ekonomiden biri haline gelecekse dünyanın bu projeleri yapmak zorunda. Boş işlerle boş laflarla zaman kaybetmenin Türkiye’ye maliyetinin ne olduğunu herkes biliyor. Onun için bizim bir dakikamız bile boş geçmemesi lazım. Bu anlayışta sayın başbakanımızın liderliğinde onun riyasetinde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Teşekkür ederim’ dedi.



Hangi noktalara İstasyon yapılacak?

Bakan Yıldırım, ‘Bilecik’in hemen önünde bir tane ana istasyonumuz olacak. Yani her şehirde bir istasyon. Gelirken gördük. Hemen Bilecik’in alt yanlarında toki evlerinin karşısı yani. Bozüyük’tede var tabi. Başkan ihalesi yapılan bir istasyon için açılış yetişirmi diyor yetişir yetişir. Bozüyük’te olacak Bilecik’te olacak, İzmit’te olacak, Sapanca, Arifiye’de olacak. Gereken her yerde istasyon olur. İstasyon işin kolay tarafı. Asıl yol. İstasyon kolay’ dedi.

Editör: TE Bilişim