Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla belediye başkan adaylarının açıklanması, Bilecik gündemini hareketlendirmeye başladı. Bu konuda Bilecik genelindeki tüm başkan adaylarına seslenen Yeminli Mali Müşavir Münür Şahin, adaylarda bulunması gereken özellikler konusunu kaleme aldı.
  Bilecik için önem arz eden bir konuyu dile getirerek aday adayları da olması gereken vasıfları 25 maddede toplayarak çok önemli tespitlere yer alıyor. Bunlar arasında en dikkat çeken başlıklar arasında “Almaya değil, vermeye gelmiş olmalı”maddesi yer aldı.

“Arabalar geçer biz bakar olmayalım”

Bilecik olarak Eskişehir-İstanbul karayolundan ticari alamda yararlanamadığımızı söyleyen  Şahin, Bozüyük’ün bu konuda güzel tesislere sahip olduğuna da dikkat çekti. Bilecik’in yoldan ticari anlamda yararlanması için, çeşitli tesislere ihtiyacının olduğunu ifade ederek, “Otogar yapılacak mutlaka çok faydası da olacak, ancak bu yeterli değil. Osmanlı mutfağını öne çıkaran tesislere, alışveriş için Osmanlı mimarisinde yapılmış işyerlerine ihtiyaç var. Yol kıyısındaki tesisler dediğimiz gibi yapıldığında istihdam açısından, il ekonomisine sıcak nakit para girişi acısından büyük katkı sağlanacak. Nehirlerimizde olduğu gibi, Arabalar geçer biz bakar olmayalım. Bunu düşünebilecek ve projelendirebilecek yeterlilikte aday olmalı.”dedi.

 

Şahin,  başkan adaylarının bilgi sahibi, proje üretebilecek, sanayicinin dilinden anlayan özellikli bir kişilik olması gerektiğine dikkat çekerek Hedefin " 2023 yılında 200.000 kişinin yaşadığı Bilecik" olduğunu söyledi.  Bu hedefe Bilecik’i taşıyacak bir belediye başkanında olması gereken özelliklerini sıraladığı yazısı şöyle;

 

 

 

“Yerel seçimler yaklaştıkça belediye başkan adayları adaylıklarını açıklamaya başladı. Demokrasilerde doğal olanı bu düşüncede olanların haklarını kullanarak adaylıklarını ifade etmeleri. Ancak bazen öyle adaylar ortaya çıkıyor ki hepimizi düşünceye sevk ediyor. Cesaretlerinden ötürü bu arkadaşları tebrik etmek gerekir. Ama konumuz bu değil.Zira aday adaylığı bir yerde toplumda ismini öne çıkarma arzusunda olanlar içinde büyük fırsat.

Aday adayı olan gerçekten bu işi yapabilecek çok değerli arkadaşlarımızı bir ayrı tarafa koyup, adaylarda bulunması gereken özellikler konusunda beyin fırtınası yapalım. Öncelikle belediye başkan adaylığına soyunacak ve de özellikle merkezde ve büyük ilçelerimizde belediye başkan aday adayı olanlar için olmazsa olmaz özellikler nelerdir;

1-Yönetim deneyimi ve tecrübesi olması. Büyük bir organizasyonu yönetecek eğitime ve cesarete sahip olmalı.

2-Belediye hizmetleri, gelir ve giderleri, belediyeler kanunu, belediye bütçesi gibi konularda bilgi sahibi olmalı.

3-Siyaseti MEVKİ,MAKAM,HAVA  için değil HİZMET için yapma arzusunda olmalı.

4-Eşit işlem ilkesine uyabilecek objektif bir kişiliğe sahip olmalı.Takıntılarıyla ayırım yapan bir davranış biçimini asla benimsememeli. Sonuçta objektif olmalı.

5-ALMAYA değil VERMEYE gelmiş olmalı.

6-Dinimizde ve en basit yönetim anlayışında istişareden, bilgi paylaşımından bahsedilirken ben yaptım oldu anlayışını benimseyen aday olmamalı.

7-Bugüne kadar bulunduğu çalışma hayatında ve toplumda rol aldığı kurumlarda başarılı işler yapmış ve takdir edilmiş olmalı.

8-Toplumda söz sahibi olabilecek olgunluğa, deneyime ve uyumlu davranış biçimine sahip olmalı.

9-Sadece seçimi kazanacağı partinin değil tüm halkın belediye başkanı olduğunu unutmamalı.

10-Kesin olarak aday olduğu yerde yaşayan, bulunduğu yerin sorunlarına hakim, çözüm üretebilecek yapıda olmalı. Sırf adı geçsin diye secim zamanı Bilecik’i hatırlayan,Bilecik’in yaşamından ve sorunlarından uzak kişiler reklam amaçlı aday olmamalı. Bu kişiler eğer etkinseler bulundukları yerden aday olarak Bilecikli hemşerilerinin takdirini ve sevgisini kazanmalı.

11- Açık ve paylaşımcı olmalı. Büyük projelerde mutlaka konuyla ilgili olanlarla bilgi alışverişinde olmalı. Projelerin gelişimini belediyenin internet sitesinde açıklamalı. Tüm projelerini yine bu sitede izlenebilir olarak yayınlamalı.

12-Belediyenın gelir ve gider durumunu gösterir bilgileri detayları ile internet sitesinden yayınlamalı. Belediye’nin internet sitesinde belediye faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olunabilecek düzenlemelere gidilmeli.

13-Ünüversite ile işbirliği içinde olmalı ve öğretim kadrosundan maksimum faydayı sağlamalı. Unutulmamalı ki artık Bilecik ilinin geleceğinde, gelişiminde üniversitemiz en büyük rolü üstlenecek. Sonraki dönemlerin adayları akademik kariyerli hocalarımız içinde de çıkacaktır. Bu gerçeği aday kabul etmeli ve öğretim üyeleri ve rektörle işbirliği içinde olmalıdır.

14-Hibe krediler, yardımlar, BEBKA, AB hibe yardımları ve benzeri konularda bilgi sahibi olmalı ve bunları yönlendirecek donanıma sahip olmalı. Unutulmamalı ki belediyeler için bu tarzda proje üretmek ve hibe krediler sağlamak çok önemli bir özellik, özellikle Eskişehir bu konuda çok iyi yol aldı. Bizde bakir konulardan biri, çok yararlandığımız söylenemez.

15-Problemleri oluşmadan önleyecek, problem çözme becerisine sahip olmalı. Yol yapılırken otogarın olması gerektiğini, binalara ruhsat verirken otopark ihtiyacını, kaldırımları yaparken alt yapı için tekrar sökülmemesi için ilgili kurumlarla organizasyonu sağlamanın gerekli olduğu, yoğun trafik nedeniyle trafik akışını hızlandıracak önlemleri planlayacak beceriye sahip olunması gerektiğini bilecek düzeyde olmalı.

16-Osmanlının kuruluş yerinde Osmanlı mimarisinin özendirilmesi için binaların projelerinde yönlendirmeye gidecek, mevcutlarda dış yüzey görünümünü değiştirecek uygulamaları planlayabilmeli. İl ve ilçelerimizde Osmanlı izi yapılarda görülmeli, çok basit olan bu konuyu organize edebilecek yeteneğe sahip olmalı.

17-Bilecik mermerini on plana çıkaracak kullanım alanları yaratarak en önemli madenimizin reklamını yapabilecek beceriye sahip olmalı.

18-Ünüversite öğrencilerini, ailelerince Bileciklilere emanet edilen gençler olarak görmeli ve kayıttan itibaren kendilerine özel ilgi göstererek aileleri ile iletişim içinde olacak organizasyonları sağlamalı.

19-Spora önem vermeli ve sevmeli, kendisi de sporun içinde yer alarak örnek olmalıdır. İlin futbolda profesyonel ligde yer alması gerçeğin kabul etmeli ve buna göre Bal ligine çıkma ümidi olan takımı alıp adını Bilecik Belediyespor veya BİLECİK 1299 SPOR KULÜBÜ adı olarak  değiştirmeli ve sahiplenmelidir. Kulübü yerli hocalara teslim etmeli ve 24 kişilik futbolcu kadrosunun 18 kişisinin yerli olmasını temin etmelidir.Kulüp kalıcı gelirlerle sanayici ve esnafa yük olmadan varlığını sürdürmelidir. Spor tesisi sayılarının arttırılarak bu tesislerin bakımının sürekliliğinin sağlanmasında takipçi olmalı. Nüfusunun gençlerden oluştuğu ve üniversitemiz nedeniyle de genç nüfusun yoğun yasadığı ilimizde gençleri spora teşvik ederek kötü alışkanlıklardan korumalı.

20-Hedef 2023 de ; 200.000 Kişinin yaşadığı,Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş yerine yakışan sanayileşmiş,eğitimde tercih edilen,ŞEYH EDEBALI isminin MEVLANA ismi gibi ön plana çıkartan turizm kentine dönüşmüş, tarımda seracılığı ile 4 mevsim meyve-sebze üretip pazarlayan, çiçekçilikte ve fidan yetiştiriciliğinde Yalova’ya alternatif, HES ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri ile enerji üretim merkezi olmuş, sanayide Yenişehir’e kadar uzanan alanda organize sanayi bölgeleri ile Bursa’ya alternatif olmuş ili yönetebilecek, planlayabilecek bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmalı.

21-Karaköy’den-Vezirhan’a,Söğüt sınırından Yenişehir sınırına kadar alana yayılmış bir kentin alt yapısını planlayabilecek beceride olan.

22-Şehrin sıkışan merkezine alternatif yeni, her türlü alt yapısı planlanmış ana yola uzanan güzergahta iş merkezleri ve yerleşim yerleri planlayabilecek yetenekte olmalı.

23-Bilecik olarak Eskişehir-İstanbul karayolundan ticari alamda yararlanamıyoruz. Bu konuda Bozüyük güzel tesislere sahip oldu.Bilecik ilinin yoldan ticari anlamda yararlanması için, tesislere ihtiyaç var. Otogar yapılacak mutlaka çok faydası da olacak, ancak bu yeterli değil. Osmanlı mutfağını öne çıkaran tesislere, alışveriş için Osmanlı mimarisinde yapılmış işyerlerine ihtiyaç var. Yol kıyısındaki tesisler dediğimiz gibi yapıldığında istihdam açısından, il ekonomisine sıcak nakit para girişi acısından büyük katkı sağlanacak. Nehirlerimizde olduğu gibi, Arabalar geçer biz bakar olmayalım. Bunu düşünebilecek ve projelendirebilecek yeterlilikte aday olmalı.

24-Yolun kıyısına yapılacak tesisleri ön plana çıkarmak için belirlenecek görselliği olan bir alana Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş ve en üst sınırlara ulaştığını gösteren haritaları dönemler itibariyle mermer platformlar üzerinde göstermeliyiz.Roma da Roma İmparatorluğunun kuruluşundan, sonlanmasına kadar kritik dönemlerin haritaları herkesin görebileceği bir alanda sergilenmiş durumda. Bilecik olarak Osmanlı İmparatorluğu, Seyh Edebalı, bugüne kadar kurulmuş Türk Devletlerinin kurucuları ve bayrakları yoldan geçenlerin dikkatini çekecek, onları mola vermeye teşvik edecek şekilde projelendirilmeli.Aday bunu planlayabilecek ve  geliştirebilecek yeterlilikte olmalı.

25-Bilecik ilinin sınırlarının başladığı her işlek yol güzergahına; KURULUŞUN VE KURTULUŞUN BAŞLADIĞI BİLECİK İLİNE HOŞGELDİNİZ tabelaları özel idarece finanse edilerek yerleştirilmeli. Başkan adayı bunları düşünebilecek yeterlilikte yaratıcılıkta olmalı.

Yukarıdaki özelliklere daha fazlalarını katmak mümkün.Ama bu düzeyde olmayanlarında sırf cesaret veya ismim geçsin anlamında aday adayı olmaları da kabul edilebilir bir durum değil. 2023 de 200.000 kişinin yaşadığı Bilecik hayal olmaktan çıktı. Değişim sadece Bilecik’te yasayanlarla sağlanamaz. O yüzden Bilecik göç almalı, boş olan köylerimiz göçlerle tekrar canlılık kazanmalı. Bu konuda seçici olunmalı ve mevcut Bilecik halkı ile uyum sağlayacak illerden göç için girişimde bulunulmalıdır. Biz bunu planlamasak da kendiliğinden göç alacak ilimiz,ancak bunu  bir planlan içinde gerçekleştirmeliyiz.

Sonuç itibariyle yerel secimler yaklaşırken özellikle Bilecik Belediye Başkanlığı Adayları için olması gereken özelliklerle ilgili düşüncelerimizi aktarmak istedim. 2023 e 10 yıldan az süre kala 200.000 kişinin yaşadığı Bilecik hayal değil. Yeter ki seçimimizi bizi bu hedeflere taşıyabilecek adaylardan tarafa yapalım. Particilik, kayırma ön planda olursa hedeflere ulaşmamız hayal olur. Unutmayalım ki yerel secimler genel secimler gibi değil. Bu dönemde Bilecik ilinin sorunlarının secimde tartışılması, projelerin konuşulması hepimizin arzu ettiği durum. Yoksa yerel seçimlerde Bilecik sorunları yerine ülkenin sorunlarını tartışmak yersiz olur. Zaten mevcut iki milletvekilimiz bizim adımıza bunu başarı ile yapıyorlar. Milletvekilimiz Sn. Dr. Fahrettin Poyraz ve Sn. Bahattin Şeker uyum içinde Bilecik için çalışıyorlar. Değerli Bakanımız Sn. Prof. Dr. Nabi Avcı’nın Bilecik için özel bir caba gösterdiğini biliyoruz. Kendilerine çok şey borçluyuz. Bu dönemde AKP tüzüğüne göre milletvekili secimle süresi dolacak Sn. Dr. Fahrettin Poyraz’a mütevazi kişili ile yaptığı büyük ama reklam içermeyen çalışmalarından dolayı ayrı bir sayfa açmak gerekir. İktidarın olanaklarından faydalanmamızda yerel yönetimlere ve OSB’lere desteğinde ve daha bir çok konuda kendisine teşekkür etmemiz bir vefa borcumuzdur.

Kıramadığımız kıyamadığımız adayın değil de, Bilecik ilini ileriye götürebilecek, yukarıdaki özellikler sahip adayların öne cıktığı, 2023 de 200.000 kişinin yaşayacağı Bilecik için yeterli bilgi ve beceriye sahip adayın secimi kazanması dileğiyle tüm adaylara ve başvuru yapacak yeni adaylara ve partilerimize başarılar diliyorum. Saygılarımla,”

Editör: TE Bilişim