Hasan Güner
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, olumsuz hava şartlarının yol açtığı yıkımları değerlendirerek, “Her şeyi daha dikkatli titiz yapmak durumundayız. En olumsuz şartlara göre düşünmek durumundayız.” dedi.
“Her şeyi daha dikkatli ve titiz yapmak ayrıca en olumsuz şartlara göre düşünmek durumundayız.” diyen Başkan Yağcı, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“Bu sene kabul etmemiz lazım kış şartları oldukça yoğun geçiyor. Bilecik’in şu anda 30-40 yılında görülmemiş kışı yaşıyoruz. Yine rüzgar olarak lodos olarak da hem Bilecik’imizde hem ülkemizde 100 kilometre hızı bulan bir lodosla karşı karşıyayız. Bu anlamda yapılar ciddi şekilde de zarar görüyor. Belediye başkanlığı olarak kurmuş olduğumuz ekiplerle anında müdahale etme gayreti içerisindeyiz. Gece 3 gibi çatı uçmuş arabaların üzerine gelmiş, ekiplerimiz ayaktaydı, hareket halindeydi. Mümkün olduğunca oluşan bu hasarları, toplumsal hayatı aksatmayacak şekilde en kısa sürede gidermeye çalışıyoruz. Ama her yerde biraz daha geleneksel şartlarda yaşadığımız için vatandaş kümes yapmış bu noktada araba garajlar ve diğer şeyleri oluşturmuş. Bunlar tabii dayanıksız maddelerden olduğu için çatı katları özellikle son zaman dilimleri içerisinde yapılan bunlarda yıkılmalar var. Biz bunları şu anda tespit ediyoruz, yardımcı olabileceklerimize gelecek zaman dilimi içerisinde bir değerlendirmede bulunacağız. Belki afet fonundan olabilir mi, diğer şeylerden oluşabilir mi değerlendirme olacak. Beklenmedik hal bunlar. Olağan üstü şartlar.
Bu şunu ortaya koyuyor. İdare edelim diye yapılan yapılar olmamalı. Her şeyi daha dikkatli titiz yapmak durumundayız. En olumsuz şartlara göre düşünmek durumundayız. 30 yıldır olmayan bir kar yaşanabiliyor ve mekanlar buna göre dizayn edilmediğinde çökebiliyor. Bilecik’te hiç görülmedik bir rüzgar olabiliyor. Bu olumsuz şartlara dikkat etmek lazım. biz imar anlamında da bu alanlara yönelik dayanıklılık kat sayısı standartlarını da bölgemiz açısından da yüksek fen kuruluna sunup Ankara’dan, Bilecik’in bu standartlarını da yükseltmemiz de lazım.
Mesela bizim kardaki dayanıklılık standardımız 80 ile 100 kilogramdı. Bu sene bu 150-200 kilogram seviyelerine geldi. Şimdi inşaatı yapanı suçlu diyemiyorsun, standardı bu. Bu bazen afet tabir ettiğimiz bu tür olağanüstü haller oluyor. Allah beterinden korusun diyoruz. Biz teyakkuz halindeyiz. Sorunları anında çözmek için uğraşıyoruz.”
Editör: TE Bilişim