Eski belediye başkanlarından Av. Akın Olcay, Çınar Market’in bulunduğu alanda yapılan imar değişikliğine itiraz etti. Olcay’ın itiraz dilekçesi önceki gün gerçekleşen Belediye Meclisi Toplantısında görüşüldü. İmarda yeşil alan olarak görülen parselin ticaret alanı yapılması için aynı büyüklükte başka bir yeşil alan tesis edilmesi gerektiğini belirten Olcay’ın talebi, CHP ve MHP’li üyelerin oylarına karşılık Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Olcay’ın, Belediye Meclisinde görüşülmek üzere Bilecik Belediyesi’ne yazdığı dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Bilecik Gazipaşa Mah. Atatürk Bulvarı 163 ada 1 parselde bulunan alanın imar planında yeşil alan olarak belirlenmiş (Çınar Market). Gayrimenkulün imar planında yeşil alan olan niteliğinin değiştirilerek 2 katlı ticaret alanı olarak belirlenmesi yönündeki 14.10.2014 günü Belediye Meclis kararına itiraz ediyorum. Bu kararı şehrin imar planı yapısına, şehircilik ilkelerine aykırı buluyorum. Bu alanın imar planı yapılırken yeşil alan olarak ayrılmasının bir gerekçesi vardır. Bu gerekçe ortadan kalkmadan ve yeşil alan ticari alana çevrilirken, yeni yeşil alan temin etmeden yapılan bu değişiklik doğru değildir görüşündeyim. Karara itiraz ediyorum. Gereğini ve sonuçta kararın iptaline karar verilmesini talep ediyorum.”


Kasım ayı Belediye Meclis Toplantısında ‘oybirliğiyle’ geçen imar değişikliğine yapılan itiraz hakkında ilk söz alan MHP grup sözcüsü Av. Pervin Taşçı oldu. Kararın kendisinin katılmadığı bir meclis toplantısında alındığını belirten Taşçı şöyle konuştu:

“Akın bey bu dilekçeyi yazarken de görüşmüştük, o alana baktığınız zaman, benim oturumda bulunmadığım bir toplantıda bu alan yeşil alandan çıkarıldı. Yeşil alandan çıkardığımız zaman zaten günbegün artan beton ve ev sayısını gündeme aldığımızda yeşil alan diye bir şey herhalde 2020’li yıllarda göremeyeceğiz. O alanda yukarıya doğru baktığınızda bir tane yeşil alan yok. Geleceğimizi düşünerek hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İşçi servisleri o cadde üzerinden geçiyor. En işlek caddelerimizden bir tanesi. Küçük nüfuslu Bilecik’imizde her akşam saat 17.00’de orada trafik oluyor. İşçi servisleri duruyor kalkıyor. Biz artık binalardan sıyrılıp yolları alanları genişletmek için çalışmalıyız. Yıkalım burayı ve bir şey yapılmasın. Yeşil alan olarak kalsın. Amcalarımız, teyzelerimiz gitsin parkta çay içsinler. Benim görüşüm bu, geleceği düşünmemiz lazım. Belediyeye gelir olmasını ben de istiyorum. Ama gerçekten artık yeşil alana ihtiyacımız var.”

Akın Olcay’ın itirazına ilişkin bir açıklama da CHP’li Zafer Atasev’den geldi. Atasev şöyle konuştu:

“Biz CHP grubu adına bir önceki mecliste buranın yeşil alandan çıkarılmasına destek vermemizin sebebi, bir önceki mecliste buranın satışının kararının alınmasıdır. Daha önceki mecliste de bahsetmiştim. Yeşil alanken burayı satamayacaktınız. Ama o karar bir şekilde alındı burada. Oyçokluğuyla geçmişti. Biz bu yüzden bu alanın yeşil alandan çıkarılmasına grup olarak oy verdik. Yeşil alandan çıkarılma kararımızın sebebi bu. Bilemiyorum ama, MHP’de aynı sebepten onay verdi sanıyorum. Belediye burayı satarken gelir kaybına uğrayacaktı en azından değerlenmiş oldu. Dilekçedeki itiraz haklı gibi görünüyor. Çünkü yeşil alandan çıkarırken aynı miktarda bir yeşil alan göstermemiz gerekiyor.”

Başkan Selim Yağcı ise bahsi geçen yerin Akın Olcay döneminde yapıldığını ancak polemiği uzatmak istemediğini söyledi. Yağcı şöyle konuştu:


“Biliyorsunuz o alana ilişkin meclisimiz oybirliğiyle ticaret alanı yapılmasına ilişkin karar verdi. “Yeşil alandan ticaret alanına dönüştürülmesini kabul etmiyorum” diye bir itiraz var. İtiraz eden arkadaşımızın belediye başkanlığı döneminde de bu binalar vardı ve o dönemde yapılan binalar. Buraya ilişkin olarak mutlaka farklı fikirler olabilir. Meclis üyelerimizin de bu konudaki düşüncelerine saygı gösteriyoruz. Bu konudaki polemiği de çok uzatmak istemiyoruz.”

Akın Olcay’ın itiraz dilekçesi, mecliste yapılan konuşmaların ardından üyelerin onayına sunuldu. İtiraz dilekçesi, CHP ve MHP’li üyelerin kabul oylarına karşılık, Ak Partili üyelerin oylarıyla reddedildi. 

Editör: TE Bilişim