Su depoları paralarının hesabını sordu

Boru paraları Ülke TV’ye mi aktarılıyor?

CHP Milletvekili adayı Avukat Faik Akarkarasu, CHP İl Başkanlığında yaptığı basın açıklamasında çarpıcı açıklamalarda ve iddialarda bulunarak , “Vatandaştan istenen su deposu paraları  yani vatandaş ağzıyla boru paraları Ülke TV’ye mi  aktarılıyor ?” dedi.

Geçtiğimiz günlerde , 2013 yılında Bilecik Belediyesi tarafından yapılan su depolarının paraları 2018 yılında yine Belediye tarafından “Sayıştay su depolarının maliyetlerini vatandaştan almamızı istiyor” denilerek ücretler vatandaşa yansıtılmış ve bu olay Bilecik kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.    

CHP Milletvekili adayı Faik Akarkarasu,  toplanan bu paralara  ilişkin Belediye Meclisinde bir karar alınmadığını iddia ederek toplanan bu paraların  ilimizde Belediye organizasyonunda Ramazan ayı boyunca yayın yapan Ülke TV’ye 820 bin TL  olarak ödendiğini iddia etti. Akarkarasu, “su depoları paraları, vatandaş diliyle boru  paraları Ülke TV’ye mi aktarılıyor ?” sorusunu gündeme getirdi.

Su katılım paylarının toplanırken yapılan işlemlerin teknik yönü ile idare hukuku yönünden yetki, sebep yönü ile sakat olduğunu öne süren Akarkarasu, vatandaş tarafından ödenen bu bütçenin nasıl kullanıldığını sorgulamak gerektiğini ifade etti. Zehir zembelek açıklamalarda bulunan ve sorular soran Akarkarasu bu konuda ciddi araştırmaları bulunduğunu , Ülke TV’ye 15 dakikalık program için 12 bin TL,  1 aylık ramazan programı için ise 700 bin TL artı KDV yaklaşık toplamda  820 bin TL rakamların ödendiğini belirterek , Ülke TV kanalı ile belediye arasındaki yayın anlaşmasının kamuoyununa açıklanmasını istedi.

Ramazan ayı boyunca ilimizde yayın yapan Ülke TV programı ile ilgili eski Belediye Başkanı ve AK Parti Milletvekili adayı Selim Yağcı ve Belediye Başkanı Nihat Can’ı hedefine alan Akarkarasu; “Sayın Selim Yağcı’nın halefi Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can;

“Ramazan programı kapsamında Ülke TV'de her gün yayınlanan Ramazan programlarının Bilecik Belediyesi’ne 1 aylık külfetinin 820binTL’ ye  yaklaştığı  iddia edilmektedir.

Bu canlı yayın programları için,

Bilecik Belediyesi ile ÜLKE TV ve bağlı bulunduğu şirket arasında bir yayımcılık sözleşmesi yapılmış mıdır?”ifadelerine yer verirken konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“SÜREÇ DOĞRU İŞLETİLMEMİŞTİR”

“Konunun özünün kaybedilmemesi için katılım paylarına değinmek ve akabinde ise bu paylarının da yer aldığı bütçenin son dönemde nasıl kullanıldığını sorgulamak en temel hakkımızdır. Toplanılanın nasıl harcandığını sorgulamak, Bilecik halkının da en temel hakkıdır.

Bilecik’te son dönemde hepimizin yaşadığı bir katılım payı tahsilatları, halkımızın tabiri ile boru paraları, Bilecik Belediyesi tarafından yapılmış ve yapılmaya devam ede gelmektedir.

Kısaca bu konu nedir? Bütçe nasıl harcanmaktadır izaha muhtaçtır.  

Harcamalara katılım payları belediyelerin vergi kuvvetinde bir alacağı olup 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelik ile payların tarh-tahakkuk ve tahsil sürecine ilişkin bir düzenleme ile hüküm altına alınmıştır

            Fakat bu yasa da yapılan düzenleme sonucunda iki ayrı kriter getirilmiş, 2464 sayılı Kanun’un 86. maddesinde geçen “alınır” fiili, yol harcamaları bakımından “alınabilir” , su ve kanalizasyon harcamaları bakımından ise “alınır” olarak değiştirilmiştir.

 Yani yol harcamalarında katılım payı ihtiyaridir; su ve kanalizasyon harcamalarında ise mecburiyet getirilmiştir.

Bu uygulama son derece yasal ve kimse bu parayı neden alıyorsunuz deme hakkına sahip değildir. Ancak süreç doğru işletilmemiştir.

Gelirlerin toplanması yasa ile düzenleme altına alınmıştır.Bu uygulamanın nasıl olacağı ise;

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ nin 2.bölüm ve Bütçe alt başlığının madde 5 - (1) İl özel idaresi, belediye, bağlı idare ve birliklerin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır.

Sayıştay Belediyenin yapmış olduğu hesap işlemlerine ait denetimde uygulamanın yanlış olduğunu tespit etmiş olabilir, ancak çalıyı dolan dememiştir, yürürlükteki yasa,yönetmelik ve tebliğleri askıya al dememiştir.

Şimdi esas itibarı ile harcamalara katılım payları tahakkuk ettirilir iken yasa, yönetmelik ve tebliğler yok sayılmış.

“BÖYLE BÜTÇE OLUŞTURULMAZ”

 Vatandaşa “biz almak istemiyorduk ama Sayıştay Al dedi aldık” diye bir devlet bütçe ve muhasebesi olamaz, bütçe böyle de oluşturulamaz…

Harcamalar katılım payları uygulama yönetmeliğin 19-20-21 ve 22.maddeleri verginin tarh-tahakkuk ve tahsil sürecini net bir şekilde hiçbir muarazaya düşmeden ortaya koymuştur.

  Pay hesaplama cetvelleri Belediyenin Meclis karar organınca onaylanmamıştır, bu da demektir ki Belediye meclisince onaylanmayan her hangi bir ücret, harç ve katılım payı tahakkuk ettirilmesi mümkün olmayıp mesnetsiz tahakkuk oluşturulmuştur.

             Askıya çıkarılması bile mümkün değildir.

      Var sayalım ki hepsi yapılmış olsa bile (ki hiç biri yapılmamış) bu payların tahakkuku ve tahsilâtı müteakip yıldan itibaren yani 2019 yılından itibaren [ tahsil ayları karar organınca (belediye meclisince belirlenip)] mükelleflere hiç bir müeyyide uygulanmaksızın tahsil süreci işletilir.

“BU SÖZLEŞMENİN TOPLAM BEDELİNİN KAÇ TL?”

Şimdi şu soruları sormak gerek,

       1) Bu tahakkuklar neden 2018 yılı içerisinde tahsil edilmek üzere mükellefler neden borçlandırıldı?     

2) Yoksa bu Bilecikli hemşerilerin mükellefiyet borçlandırmasının amacı, seçime girerken seçim finansmanı mı idi?

Yapılan işlemler teknik yönü ile idare hukuku yönünden yetki, sebep    yönü ile sakattır.

Şimdi siz vatandaşımızdan yani Bilecikli Hemşerilerimizden paraları topladınız. İyi güzel yok kanun yaptık kanun dediniz onu da anladık.

Sevgili Bilecikli Hemşerilerimiz,

Madem durum böyleymiş, madem bizde böyle bir mükellefiyet var, biz de gider öderiz dedi ve çoğunluk taksitlendirilerek ödemeye başladı.

Peki, biz belediye bütçesinin maddi yönden oluşumunda yükümlülüklerimizle doğrudan gelir kaynağı olan vatandaşlar olarak bu bütçenin nasıl kullanıldığını da sormak en tabii hakkımızdır.

Bu paranın toplanmasında ve bütçeye aktarılmasında bu kadar telaş niye, biz de çok merak ettik. Bazı sorular aklımıza geldi, bunu da vatandaşlık görevimiz ve siyasi kimliğimiz itibariyle sormak en doğal hakkımız.

Ramazan ayının başından beri gerek belediye hoparlörleri gerekse görsel ve yazılı medya ve afiş ilanlarıyla ÜLKE TV’nin Ramazan ayı boyunca 18.50 den itibaren yaklaşık 1,5 saat süren bir canlı yayın programı bulunmaktadır.

Sayın Selim Yağcı’nın halefi Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can;

Ramazan Programı kapsamında Ülke TV de her gün yayınlanan Ramazan Programlarının Bilecik Belediyesi’ne 1 aylık külfetinin 820binTL.ye  yaklaştığı  iddia edilmektedir.

Bu canlı yayın programları için,Bilecik Belediyesi ile ÜLKE TV ve bağlı bulunduğu şirket arasında bir yayımcılık sözleşmesi yapılmış mıdır?

Yapılmış ise kaç gün süre ile yapılmıştır? Bu sözleşmenin toplam bedelinin kaç TL olduğunu KDV dâhil olmak üzere kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?

Bu ödemeleri hangi fasıldan yapmaktasınız?

Bu ödemeniz saat başı kaç TL, aylık kaç TL dir?

Bu canlı yayın programı bedelinin15 dakikasının 12.000,00 TL olduğu doğru mudur, yoksa total olarak 30 gün boyunca 700.000,00 TL + K D V bedel ile mi anlaştınız?

23.05.2018 tarihinde eski belediye başkanı, şimdi AKP mv adayı sayın Selim Yağcı’nın bu programa katılması bu paket program çerçevesinde Bilecik Belediyesi tarafından yapılan ödeme kapsamında mı gerçekleşmiştir? Yoksa Sayın Selim Yağcı 23.05.2018 tarihi itibariyle ilgili tv şirketine 1 saatten fazla süren program için yapmış olduğu ödemeyi banka dekontu ile beraber kamuoyu ile paylaşabilir mi? Veya Bilecik Belediye Başkanlığı’na bu program için kendi kapsadığı süre bedelini ödemiş midir?

Bu programa ben de katılmak istemekteyim, sizin aracılığınızla 1 saat 15 dakikalık katılım bedelinin bana basın yolu ile bildirirseniz, bu bedeli Bilecik Belediyesine ödemek kaydıyla katılmama aracılık eder misiniz?

Yoksa siz cam ekrana kendi siluetiniz yansısın, karşılıklı birbirimizi ağırlayalım diye bu gariban vatandaştan toplanan ve oluşan bütçeyi mi harcamaktasınız?

Bu yapılan tv programının Bilecik-Bursa karayoluna, mazot fiyatına, doların düşmesine, dükkân kiralarının ucuzlamasına, konut üretimine, sanayi gelişimine bir katkısı var mıdır? Yoksa bütçenin çarçur edilmesi midir?

Bu tip harcamalar yerine neden Mehmetçik Vakfı gibi kamu yararına çalışan kurumlara destek olmayı düşünmediniz?

Yoksa siz Ramazan ayının kutsiyetini kullanarak vatandaşın sırtından kendi reklamınızı mı yapmaktasınız?

Bu televizyona yapılan ödeme, Sayıştay Raporu gerekçe alınarak Bilecik Halkından toplanan katılım paylarının ne kadarına karşılık gelmektedir?”

Editör: TE Bilişim