Mecliste sayıca üstünlüklerini kullanan Ak Partililer, bu güne kadar yapılan tüm meclis toplantılarında olduğu gibi, muhalefetin görüşülmesini istediği konuları gündeme almazken, gündem maddeleriyle istedikleri gibi oynadılar. Belediye meclisinde sayıca üstün olan AK Parti grubu gündem maddeleri ve önergelerde muhalefete söz hakkı tanımadı.

Bilecik Belediye Meclis Eylül ayı toplantısı gündem maddeleri görüşülmeden MHP Grubu mecliste görüşülmesi üzerine önergeler verdi. Ancak önceki toplantılarda da önergelerinin kabul edilmediğini belirten MHP Belediye Meclis Üyesi Pervin Taşçı, “Vatandaşlarımız sadece bir siyasi parti tarafından temsil edildiğini düşünmeye başladı.” dedi. Taşçı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Vatandaşlarda artık şöyle bir algı geliyor. Önergeleriniz kabul edilmiyor. Vatandaşlarımız sadece bir siyasi parti tarafından temsil edildiğini düşünmeye başladı. Biz de durum böyle değil Bilecik için herkes gerekli oylamayı yapacaktır diyebiliyoruz. “ ifadelerini kullandı. Taşçı’ya konu ile ilgili cevap veren Başkan Yağcı: “Bütün önergeleri oylayalım. Biz gerekli olanları da sonradan gerekçeleri ile birlikte açıklamaları yaparız. Böylece sizi de bu töhmetten kurtaralım.” dedi.




2015-2019 yılları arası stratejik plan taslağı kabul edildi

Bilecik Belediye Meclis Eylül ayı gündem görüşmeleri “Bilecik Belediye Başkanlığının 2015-2019 yılları arası stratejik plan taslağının görüşülmesi” ile başladı.

Konu ile ilgili söz alan Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Selim Yağcı, “Belediyemizin 5 yıllık vizyonu çerçevesinde hazırladığımız stratejik planı ön sözleri ile birlikte sizlere gönderdik. Bu plan üzerinde belirgin oylamalar olabilir. Önümüzdeki yıllar içerisinde bütçemiz dâhilinde yapabileceğimiz projeleri sıralama gayreti içerisinde olduk. Stratejik planı 50 bin nüfusunu aşan belediyelerin vizyonlarına uygun olarak kendi çalışmalarını planlaması demektir. Teknik işlemleri yapan arkadaşlarımız vaatlerimizi önümüzdeki projeleri bir programda topladılar. Bu çalışmaları belediye meclisi olarak el ele vererek bunları gerçekleştirme çabası içerisinde olacağız.” Başkan Yağcı’nın konuşmasının ardından stratejik plan meclis oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi. 

“Hedefimiz 200 dönümlük bir kamulaştırma alanı oluşturmak”

Meclis gündemimin ikinci maddesi olarak Cumhuriyet Mahallesindeki arazilerin kamulaştırılması oldu. Konu ile ilgili Başkan Yağcı, “Bu bölgeye yönelik olarak çalışmalarımız olduğu için satmak isteyen insanların arazilerini, kıymet takdir komisyonumuzun belirleyeceği bedeller ile burayı sırasıyla kamulaştırıyoruz.  İlgili şahıslar da yaklaşık iki dönümlük arazilerini satma noktasında iradeleri oluşmuş. Alım satım işleri meclisimizin yetkisiyle oluşacaktır. Meclisimiz uygun görürse bu arazilerin alınmasına karar verilecektir. Bu alanda yaklaşık 100 dönüm gibi bir alanda kamulaştırmamız var. Hedefimiz orada 200 dönümlük bir kamulaştırma alanı oluşturmak.”

CHP grup sözcüsü Seyfi Özgen konu ile ilgili söz alarak,” bu yerlerin kime ait olduğunu, hangi amaç için alınmak istendiğini, bu alanların bedeli ne kadar olacak, alan imar olanı içerisinde mi?” sorularını yöneltti.

Başkan Yağcı sorulan sorulara yönelik, “ Buradaki mevcut alan Akın Gardi’ye aittir. Bu alan bizim arıtma tesisimi ve yol güzergâhımız üzerinde olan alanlar. Uluçınar Park projesinin konuşlanacağı alan bu bölgede olacak bir alan. Mal sahipleri de bu dönem içerisinde arazileri satmayı düşünüyorlar. Kıymet takdir komisyonumuzu arazilerin konumu ve niteliğine göre bir çalışma yapacak. O kapsam içerisinde değerleri belirlenerek kamulaştırılma yapılacak. Bölgede 1000 dönümlük bir alan üzerinde Osmanlı kültürünün yaşatılacağı Oba kültürünün, at binme alanlarının, yufka ekme alanlarının oluşacağı bir projemiz var. Sadece Bilecik’e yönelik değil, turizm anlamında bölgemizdeki illere de hitap edecek bir projedir. Bu proje otogar ile hızlı tren garı arasında bir bölgede yer alıyor. İstanbul’dan, Eskişehir’den binen insanların da hafta sonunun geçirebileceği bir alan oluşturma düşüncemiz var.” açıklamalarında bulundu. Cumhuriyet Mahallesindeki arazilerin belediye tarafından satın alınması hususundaki gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.


“Rakamların tavan fiyata yaklaşması esnafta huzursuzluk yaratır”

Meclis üçüncü gündem olarak maktu gelir ve harçların miktar ve tutarlarının belirlenmesi konuşu görüşüldü. Konu ile ilgili söz alan meclis üyesi Pervin Taşçı söz alarak, “Bize gönderilen rakamlara baktığımız zaman rakamların tavan ücrete daha yakın olduğunu görüyoruz. Esnaflar şu an zor durumda. Verilen ücretlerden birine bakacak olursak, 20 ile 100 lira arasında ücretlerin belirlenebileceği söyleniyor. Geçen yıl 60 TL iken bu sene 80 TL’ye çıkarılması düşünülüyor. Buralara ilan ve reklam veren vatandaşlar ücretlerin çokluğundan yakınıyor. Buraya reklam vermek isteyip veremeyen esnaflar da var. Bu rakamların tavan fiyata yaklaşması esnafta huzursuzluk yaratacağı düşüncesindeyiz. Çalışmalarımızda bu rakamların makul seviyeye indirilmesi üzerine yapmalıyız.”  ifadelerini dile getirdi.

Meclis başkanı Yağcı, “Alınacak vergi ve harçları şahıs olarak almıyoruz. Bunlar Bilecik’e hizmet noktasından oluşan hâsılalarda kullanıyoruz.” diyerek maktu gelir ve harçların miktar ve tutarlarının belirlenmesi konusunu mecliste oylamaya sundu. Maktu gelir ve harçların miktar ve tutarlarının belirlenmesi konusu oy çokluğu ile kabul edildi.


“Birçok Benzin İstasyonu Talepleri”

Belediye meclisinin görüştüğü dördüncü gündem maddesini “Yeni otogar alanından ayrılan benzinlik alanına ait taşınmazın satışı konusunun görüşülmesi oluşturdu. Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’ın konu ile ilgili teknik bilgileri meclise aktarmasından sonra Başkan Yağcı, “Belediyemiz tarafından bu bölgede 300 dönüme yakın bir kamulaştırılma yapılmıştı. Bu kamulaştırmanın 50 dönümlük bir kısmına otogar inşaatımız yapılıyor. Ciddi bir hızla ile devam ediyor. Hedefimiz 2015 yılının ilk dilimi içerisinde bu otogarı bitirmek. Bu alan yeni yapılanma ve değerlendirme içerisinde bulunuyor. Burada birçok benzin istasyonu talepleri var. Bu bölgede oluşacak ranttan belediyemizin pay almasını düşünerek açık arttırma ile satışı noktasında meclisimizin gündemine getirdik. Belediyemize buradan kaynak yaratmayı tercih ettik.” dedi

MHP Belediye Meclis Üyesi Pervin Taşçı,”Otogar bitmeden önce buranın satılması belediyeye yarar mı zara mı getireceği tartışmaya açıktır.” dedi. Taşçı, “Orada arazi değerlendikten sonra belediyenin burayı sattığı zaman getirisi daha yüksek olacaktır. Şu an buranın satılması belediyeye bir şey kazandıracağını düşünmüyoruz.” ifadelerini kullandı. “Yeni otogar alanından ayrılan benzinlik alanına ait taşınmazın satışı” konusunu oluşturan gündem maddesinin mecliste tartışılmasının ardından oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi.

ATM’ler Bir Arada Olacak

Meclis gündeminin 6. Maddesi “ Belediye sınırları içerisindeki ATM’lerin bir yere toplanması ve 10 yıla kadar kiralanması” konusu görüşüldü. Gündem konusu ile ilgili Başkan Yağcı,” Arkadaşlarımız konu ile ilgili gerekli çalışmaları yapıyor. Şu an özel bir noktayı tespit etmedik. Bankacılık hizmetlerinin çoğalması ile birçok ATM şehrin çeşitli yerlerine konuşlanıyor. Her köşe başında bir güvenlik ortamı olmadan banka ile buluşuyorlar. Bir çok şehirde ATM’lerin yap, işlet, devret modeliyle şirketler bankalarla görüşerek hizmet sunma durumu oluyor. Dönem dönem bu anlamda bizlere teklif sunanlar da oluyor.  Meclisimiz kabul ederse bu alanların oluşmasını istiyoruz. Bu tür yatırımlar için en az 10 yıllık bir yatırım istiyorlar.” dedi. Belediye sınırları içerisindeki ATM’lerin bir yere toplanması ve 10 yıla kadar kiralanması konusu görüşülüp oy birliği ile kabul edildi.

Meclisin 7. Gündem maddesi çerçevesinde önceki toplantıda komisyonuna gönderilen imar konularının görüşüldü. Bilecik Belediye Meclis Eylül ayı toplantıda gündemlerin görüşülmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim