OSB'lerde görev alacak İl Genel Meclis üyelerinin Vali tarafından atanma ile belirlenmesi kararına Sakarya Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Muhalefet Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi’ne önerge sunmuş ve OSB'lerde görev yapacak Mütevelli Heyetlerinde muhalefetten de üye bulunması yönündeki önerileri iktidar partisinin Red oylarına karşılık muhalefet üyelerinin kabul oyları ve İl Genel Meclis Başkanı Oğuz Sertler'in oyu ile kabul edilmişti.

Ne varki  dönemin Valisi Ahmet Hamdi Nayir, OSB’de görev alacak Meclis üyelerinin seçimle değil atama ile yapılacağını değişen bir şeyin olmayacağını ve görevlendirmelerin dahi gerçekleştiğini söylemişti.

İl Genel Meclis toplantısında muhalefet Meclis üyelerinden CHP’li Turgay Yılmaz, MHP’li Tevfik Özütürk, Zeki Uyanık ve Orhan Uğur’un özellikle kendi bölgelerindeki Organize Sanayi Bölgelerindeki sıkıntıları dile getirerek, yeni belirlenecek OSB Mütevelli Heyetlerinde mutlaka muhalefetten de üye bulunması yönünde öneride bulunmuşlardı.

10 evet oyuna karşı, 10 hayır oyu çıkarken, Meclis Başkanı Oğuz Sertler’in kullandığı açık oy kanunun ilgili maddesi gereği 2 oy sayıldığından OSB’lerde görev yapacak heyetin Meclis seçimi yapılarak belirlenmesi talebinin yeraldığı yazılı önerge oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Daha önceki Valilerin, OSB’lerdeki Mütevelli Heyeti’nde görev alacak İl Genel Meclis üyelerini seçimle belirlemesinin aksine dönemin Valisi Ahmet Hamdi Nayir’in OSB'lerde görev alacak İl Genel Meclis üyelerini atama ile belirlemesinin ardından Meclis’te oylama sonucu alınan tavsiye niteliğindeki kararla, Vali Nayir, değişen bir şeyin olmayacağını, OSB Mütevelli Heyetlerindeki Meclis üyelerinin daha önce olduğu gibi görevlendirmeyle belirleneceğini ve hatta görevlendirmelerin dahi yapıldığını söylemişti.

Kamuoyunda sonuç itibari ile 11 AK Partili İl Genel Meclis üyesi yine OSB’lerden maaş alacak, muhalefet bakacak düşüncesi yeredinirken, muhalefet Meclis üyeleri konuyu yargıya taşıdılar ve Sakarya Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme  muhalefet Meclis üyelerini haklı görerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şimdi ne olacak?

Sakarya Bölge İdare Mahkemesi kararı Bilecik Valiliği’ne tebliğ etti. İl Özel İdaresi’nin karara itiraz etti öğrenilirken, mahkemenin bu itiraza nasıl cevap vereceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Mahkeme kararına ve gelişen bu olaylar karşısında yeni Vali Süleyman Elban'ın ise nasıl bir tavır takınacağı, OSB'lerdeki görev alacak İl Genel Meclis üyelerinin nasıl belirleneceği, mahkeme kararı sonrası ise seçim ile mi belirleneceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Editör: TE Bilişim