AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, 31 Mart seçimlerinin ardından beri devam ettirdiği sessizliğini yaptığı dikkat çeken açıklamalarla gazetemize bozdu.

Gazetemizi ziyaret ederek çok konuşulan seçim sürecini ve seçim sonrasındaki CHP Belediyesi’nin uygulamalarını değerlendiren Başkan Karabıyık, aynı zamanda kamuoyunda polemiklere ve çeşitli yorumlara neden olan iddialara da  yanıt vererek, “şu ana kadar sessiz kaldık çünkü yeni Belediye’nin yapacaklarını bekledik, fakat gördüğümüz üzere Bilecik, ulusal kamuoyunda kötü haberlerle anılmaya başladı. Biz, onlar gibi kuru kuru muhalefet yapmayacağız, biz Bilecik’te nasıl kaliteli bir muhalefet yapılacağını, Belediye süreçlerinin nasıl takip edileceğini, incitmeden, kırmadan nasıl eleştiri yapılacağını göstereceğiz” dedi.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Cafer Elmas'ın sorularını içtenlikle cevaplayan AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, seçimlere ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“SEÇİMLER, İLİMİZE YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE GEÇTİ,

SEMİH BAŞKAN'DAN TEŞEKKÜR TELEFONU ALDIM

Açıklamalarına ilk olarak 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirerek başlayan Başkan Karabıyık, “31 Mart yerel seçimleri, ilimize yakışır bir şekilde kavgasız, gürültüsüz, nezaket ölçüleri içerisinde tamamlandı. Seçimden bir gün önce tüm siyasi parti il başkanlarımızı arayarak başarılar diledim, nihayetinde seçimler sonuçlandı. Seçimlerden bir gün sonra yeni seçilen Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin beni arayarak seçimin seviyeli bir şekilde geçmesinden dolayı teşekkür etti. Bilecik’te; 4 AK Parti Belediyesi, 3 MHP Belediyesi, 2 bağımsız, 2 de Cumhuriyet Halk Partisi belediyesi olarak bir dağılım oldu. AK Parti, İl Genel Meclisi’nde de yaklaşık yüzde 38 oy oranı ile yine birinci parti olarak seçimi tamamladı.

 SEÇİM SONUÇLARI AK PARTİ’NİN BİR MAĞLUBİYETİ OLARAK GÖSTERİLİYOR SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

“ÖNGÖREMEDİĞİMİZ SONUÇLARLA KARŞILAŞTIK”

Seçim sonrası beklemediğimiz, öngöremediğimiz sonuçlarla da karşılaştık, bu sonucu etkileyen birden çok paydaş var. Bu işin teşkilat, aday, kampanya ayakları var. Bunların hepsini birbiriyle bir düşünmek lazım. Bir de ittifakın getirilerini düşünmek lazım, burada Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ile bütün bölgelerde ittifak etti, sonuçta bu ekip uzun yıllardır belediyeleri kazanamadı, daha çok hırs yaptılar, daha çok istediler, daha çok çalıştılar ve bu şekilde bir seçim süreci tamamlandı.

“İLİMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Bunlarla ilgili sandık sandık analizimizi yaptık. Genel merkeze raporlarımızı verdik, önümüzdeki süreçte de çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlimize yatırımların en iyi şekilde gelmesi, ilimizin gelir seviyesini en yüksek noktalara ulaştırabilmek hedefiyle çalışıyoruz. Belediyelerin bizde olduğu yerlerde belediye hükümet ortaklığı ile belediyelerin bizde olmadığı yerlerde yine hükümetin desteğiyle ilimize yatırımlar yaptırmak için başladığımız günden beri daha çok gayret ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz.

AK PARTİ’NİN BELEDİYE BAŞKANI BELİRLEMESİ SÜRECİNDE İL BAŞKANI OLARAK FİKRET KARABIYIK’IN GEREKTİĞİ GİBİ MASAYA VURMADIĞI YÖNÜNDE BİRTAKIM ELEŞTİRİLER OLMUŞTU. BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Aday belirlenirken herhangi bir yere vurmaya gerek yok. Sonuçta burada bir istişare ekibi vardı, istişare ekibi Genel Merkeze fikirlerini sunmuş, Genel Merkez de o şekilde takdir etmiştir, o saatten sonra her aday bizim adayımızdır, bununla alakalı herhangi bir problem yok.

ADAY SEÇİMLERİNDE BİR SIKINTI YAŞANDIĞI ÇOK AÇIK MİLLETVEKİLİ SELİM YAĞCI, SEÇİM DÖNEMİNDE BİLECİK’İN BELEDİYE BAŞKANI ADAYLARINI KENDİSİNİN BELİRLEMEDİĞİNİ  SÖYLEDİ. DİĞER YANDAN İKİLİ DİYALOG VE YAPILAN AÇIKLAMALARA BAKILDIĞINDA BİLECİK’TEKİ ADAYLARI SELİM YAĞCI’NIN BELİRLEDİĞİ GÖRÜLÜYOR. BURADAKİ ADAYLARI SELİM YAĞCI MI BELİRLEDİ?

Burada bir istişare ekibi vardı. İl Başkanı olarak ben,  Milletvekilimiz Selim Yağcı, İlçe Başkanları, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları teşkilatlarımız kendi kademelerimizdeki teşkilat başkanlarımıza fikirlerimizi ilettik. Genel Merkez mekanizması da bu şekilde karar verdi.

45 GÜNLÜK YENİ BELEDİYE BAŞKANI ŞAHİN'İN ÇALIŞMALARINI NASIL BULUYORSUNUZ?

“BİLECİK’İN İSMİNİ OLUMSUZ HABERLERLE ULUSAL GÜNDEME TAŞIYORLAR”

31 Mart’tan bu yana vatandaşlarımız bizi sessiz duruyorsunuz, muhalefet yapmıyorsunuz diyerek eleştiriyordu. Aslında biz bu süreçte yeni belediyelerin rahatça çalışabilmesi için bir alan açtık, neler yapacaklarını, ortaya ne koyacaklarını, ne vizyon göstereceklerini bekledik fakat gelinen süreçte Bilecik Belediyesi’nin Bilecik ismini olumsuz haberlerle ulusal gündeme taşımayı başardığını görüyoruz.

“MİNYATÜRLERİN KALDIRILMASI ÜLKEDE CİDDİ BİR YANKI YARATTI”

Bilecik Belediye binasından minyatürlerin sökülmesi olayında kendi içlerinde de çok ciddi problemler yaşadıklarını da biliyoruz. Belediye Başkanı Semih Şahin, minyatürlerin Kültür Varlıklarından izin alınmadan 200 TL’ye yaptırıldığı şeklinde bir açıklama yapmıştı fakat aynı şekilde kendileri de  Kültür Varlıklarından izin almadan başkan yardımcısının odasını tadile ettiler, onlar da burada yaptıkları hatanın farkındalar. Bu konularda bence biraz daha samimi davranmak gerekiyor, biz Bilecik’in bu şekilde olumsuz haberlerle gündeme gelmesini istemezdik, ülkede çok ciddi bir yankı uyandırdı, telefonlarımız susmadı, biz yine de acemilik dönemidir diye çok ses etmedik.

İkinci olay, öğrenci otaklarının kapatılması, orada ücretsiz çay ve çorba dağıtılıyordu, bunların kapatılması yine şehrimiz adına olumsuz bir haber.

PEKİ ÖĞRENCİ OTAĞI’NDA ÇALIŞANLARIN SİGORTASIZ ÇALIŞTIĞINI VE MAAŞLARINI ALMADIĞINI BİLİYORMUYDUNUZ?

Sonuçta orada öğrencilere ücretsiz çay ve çorba ikramı yapılıyor bu öğrencilere çok görülmemeliydi.

“ÇOK SAYIDA TURİST AĞIRLAYAN OSMANLI TARİH ŞERİDİNİN KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE KALDIRILMASI ÇOK YANLIŞ”

İlimiz adında üçüncü kötü haber de Osmanlı Padişahları Tarih Şeridinde padişahların hayat hikayelerini anlatan yazıların ortadan kaldırılması, bu da son derece üzücü bir olay. Bilecik, Belediyeyi kazandığımızdan bugüne yükselen bir ivme içerisinde ilerliyor, milyon civarı turist ağırlayan bir il olduk, geçen sene ulusal basında da haberi çıktı.  

Osmanlı Tarih Şeridi, Türkiye’de emsali bulunmayan bir proje. BEBKA ve Bilecik Belediyesi ortaklığıyla yapılmış bir proje, bu kadar çok turistin hatıra bıraktığı bir tesisin bu şekilde kontrolsüz bir şekilde, vatandaşa hiçbir bilgilendirme yapılmadan değiştirilmesi çok yanlış. ‘Buradaki tarihi bilgiler yanlış, biz bunu değiştiriyoruz’ diyerek hiçbir hazırlık yapmadan ortadan kaldırılması son derece üzücü ama biz bu konuları takip edeceğiz.

“GÜNBEGÜN TAKİP EDECEĞİZ”

Semih Bey, sökülen minyatürlerin daha iyisini daha tarihi niteliklilerini yapacağını beyan etti o süreçten sonra epey bir zaman geçti bunu günbegün takip edeceğiz aynı şekilde Osmanlı Padişahları Tarih Şeridinde sökülen yazıların yerine koyulması sürecini de takip edeceğiz.

“BİR HATA VARSA, DOĞRUSUYLA AYNI ANDA DEĞİŞTİRİLMESİNİ BEKLERDİK”

Bir endişemiz başladı, bu şekilde ‘o dönem asılan fotoğraflar gerçeği yansıtmıyor, aslında bunun saçının rengi biraz daha faklı, bunun burnu biraz daha küçük’ gibi söylemlerle padişahların resimlerini ortadan kaldırabilirler. Bu şekildeki çalışmaları çok doğru bulmuyoruz eğer buradaki tarihi bilgilerde hata varsa kamuoyu bilgilendirilerek, yenileri hazırlanarak, aynı anda değişiklik yapılmasını isterdik. Bu tarihi bilgilerde bir hata varsa, bunların doğrularının bulunması çok da zor değil, burada bir Üniversitemiz var, burada yazan bilgiler de bildiğim kadarıyla Marmara Üniversitesi hocaları tarafından hazırlandı, burada bir hata varsa, bunu değiştirme yöntemi bu değildir, bu doğru bir yöntem değil.

“SÖKÜLME YÖNTEMİ DÜŞMANCA OLAMAZ”

Yapılan minyatürlerin de tarihi bir değeri yoksa bunların sökülmesinin yöntemi bu şekilde düşmanca olamaz, bunun yöntemi kamuoyuna açıklanarak yapılmasıdır. Nasıl ki ‘belediyenin şu kadar borcu var, şurada şöyle bir hata var’ diye bir açıklama yapılıyorsa, burada da bir hata varsa bunu işleme almadan önce açıklamasının da yapılması gerekiyor.

ŞEHRE GELEN TURİST SAYISI DÜŞERSE VEBALİNİ KİM ÖDEYECEK?

Biz, şehrimiz kazansın istiyoruz. Bilecik bu şekilde olumsuz haberlerle çıkmaya devam ederse, şehirdeki turist sayısının düşüşünün vebalini kim ödeyecek? Biz burada artan bir turist sayısı yakalamıştık, Diriliş dizisinin de katkılarıyla Bilecik-Söğüt hattında katlanarak artan bir turist ziyareti vardı. Şimdi Osmanlı karşıtlığı algısı üzerinden tarihle ilgilenen turisti Bilecik’e nasıl çekeceğiz. 

“YAPILAN OLUMLU PROJELERİ TAKDİR ETMESİNİ DE BİLİRİZ”

Halkla birlikte bir yönetim yapacaklarını iddia ettikleri için halkla birlikte bir yönetim yapmalarını istiyoruz. Biz burada yapılacak her türlü olumlu projeyi takdir etmeyi de biliriz. Biz kuru muhalefeti hiçbir zaman tasvip etmedik, bugüne kadar sessiz durmamızın en büyük nedenlerinden biri de bu, kendilerine biraz alan açalım dedik, neler yapacaklarını, neler getirebileceklerini görmek istedik. Seçim kampanya sürecinde herhangi bir proje konuşulmadı ama halkla birlikte birtakım projeler yapacağız dediler ve sonuçta 45 gün oldu,  henüz açıklanan birşey yok. Burada siyaset bir tarafa, Bilecikli hemşerilerimiz de bu yönetim sürecine katkı sunsun istiyoruz.  Halkla birlikte bir yönetim olsun, biz de olumlu yönde yapılan, şehre katkı sağlayacak bütün projeleri destekleyelim.

“ONLAR GİBİ KURU KURU MUHALEFET YAPMAYACAĞIZ”

Biz, onlar gibi kuru kuru muhalefet yapmayacağız. Biz Bilecik’te nasıl kaliteli bir muhalefet yapılacağını, belediye süreçlerinin nasıl takip edileceğini, incitmeden, kırmadan nasıl eleştiri yapılacağını göstereceğiz. Birbirimizin yüzüne bakamayacağımız bir konuma gelmeden bu işi sürdüreceğiz, hiçbir şekilde çizgimizi bozmayacağız.

SİZCE KURU KURUDA OLSA BİLECİK'TE MUHALEFET VARMIYDI?

Bu sorumuzu gülümseyerek cevaplayan Fikret Karabıyık, “demek ki AK Partili belediyeler güzel çalışmış, başarılı belediyecilik yapmış muhalefet gereği duyulmamış. Bizlerde muhalefet yapmak için muhalefet yapmayacağız yapılan güzel projeleri takdir edeceğiz, yapılan yanlış projeleri de seviyeli şekilde eleştireceğiz.”

“MECLİS BAŞKANVEKİLİ ÖZÜR DİLEMEDİ”

Meclis Başkanvekilinin Belediye Meclis üyemize göstermiş olduğu tepkiden dolayı beklediğimiz özrü Semih Bey yaptı ama bildiğim kadarıyla Meclis Başkanvekili o özrü göstermedi, bunu da çok hoş bulmuyoruz. Biz 15 yıl yönettiğimiz Belediye Meclisi’nde hiçbir Belediye Başkanımız Belediye Meclis Üyesi için, ‘atın bunu dışarıya’ gibi bir cümle kurmamıştır ve kurmayacaktır, bu doğru bir yöntem değildir, bu ortamı germekten başka bir şeye yaramaz.

67.700 NÜFUSLU BOZÜYÜK İLÇESİNİN 22 MİLYONLUK BORCU BULUNURKEN, 67.900 NÜFUSLU BİLECİK MERKEZ BELEDİYESİ’NİN İSE KAYBEDİLEN DAVALARLA BİRLİKTE 80 MİLYON OLMASI BEKLENEN BİR BORCU VAR. İKİ YER DE BİRBİRİNE YAKIN BİR HİZMET ALMASINA RAĞMEN ARASINDA BÜYÜK BİR BORÇ FARKI VAR, BU KONUDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Belediyelerin borç ve bütçe konusunu konuşacaksak bu konuda en başarılı partinin AK Parti olduğunu görmemiz gerekiyor. 2004’te belediyeyi devraldığımızda yıllık gerçekleşen bütçesi 3 Milyon, borcu ise 33 Milyon TL’ydi, yani gerçekleşen bütçesinin 11 katı borcu vardı. Bugün Gölpazarı’nda CHP’den devraldığımız belediyenin yıllık gerçekleşen bütçesi 9 Milyon, belediyenin şuan vergi ve SSK’da geciken borçların faizleri hariç, toplam borcu 36 Milyon, gerçekleşen bütçenin  4 katı. Bilecik Belediyesi’nde ise gerçekleşen bütçe 92 Milyon, Belediye Başkanımız Semih Şahin’in açıkladığı borç 72 Milyon, yıllık gerçekleşen bütçenin altında. Belediye borç ve gelir durumuna bu şekilde bakmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim.

“BORÇ ORANLARI DEĞERLENDİRİLİRKEN HİZMETLERE BAKMAK GEREKİYOR”

İkincisi, belediyeler arasındaki borç oranlarının detaylandırılırken yapılmış olan hizmetlere bakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü Bilecik’te yapılan terminal binasının büyüklüğü ile Bozüyük Belediyesi’nde yapılan terminalin büyüklüğü arasında önemli bir farklılık var. Diğer yandan, Bilecik Belediyesi tarafından yapılmış olan Kültür ve Kongre Merkezi’nin maliyeti ile Bozüyük Belediyesi’nde yapılmış olan Kültür Merkezi arasındaki maliyet farkını iyi irdelemek lazım.

CHP BELEDİYE BAŞKANI SEMİH ŞAHİN, YAPTIĞI BİR AÇIKLAMADA KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ’NİN BAKANLIK TARAFINDAN YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Buraya Bakanlığın bir kısım desteği var ama yüzde 100 desteği yok, üstün körü siyaseten söylenmiş bir cümle muhtemelen.

“BOZÜYÜK’TE KAYBETTİĞİMİZE ÇOK ŞAŞIRDIK”

Bozüyük Belediyesi’nde kısa süre içerisinde çok güzel işler yapıldı ve biz kaybetmiş olmamıza da çok şaşırdık, bu kadar hizmet ile de kaybediliyormuş demek ki dedik. Başarılı bir Belediye Başkanımız vardı, başarılı kampanyalar, başarılı çalışmalar yapıldı. AK Parti yönetime geldiğinden beri Bilecik Belediyesi’nde şuan 100’ü aşkın park yapıldı. Bozüyük Belediyesi’nde de güzel parklar yapıldı. Yaklaşık 6 buçuk yıl boyunca güzel icraatlar yapıldı ama park sayısıyla kıyaslayacak olursak ciddi farklılıklar var. Diğer yandan Bilecik’te şehir altyapısının tamamı değişti. Bozüyük’te henüz hazırlığı yapıldı ama değişimi gerçekleşmemişti. Uygun iklim koşulları bekleniyordu, daha sonra yapılacaktı. Bilecik’te bizim dönemimizde şehir 3 sefer boydan boya asfaltlandı. Bozüyük’te henüz bir sefer asfaltlandı.

BELEDİYE BAŞKANI SEMİH ŞAHİN, SON YAPTIĞI AÇIKLAMADA KULLANIŞSIZ RAPORU VERİLEN ÜST GEÇİT İÇİN SEÇİM ÖNCESİNDE YAKLAŞIK 1 MİLYONLUK BİR İHALE YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞTİ, BU KONUDA BİR BİLGİNİZ VAR MIYDI?

“ART NİYETLİ BİR HAREKET VARSA, SEMİH BEY GEREĞİNİ YAPSIN BELGELERİ KAMUOYU İLE PAYLAŞSIN”

Belediyelerin her yaptığı ihaleden haberimiz olmuyor, ihale takipçiliği bizim işimiz değil ama bu noktada iddia eden makamın bunu belgeleriyle kamuoyuna açıklayıp ne olduğu hakkında halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Biz de bu sürecin takibindeyiz, burada yapılmış art niyetli bir hareket varsa, Semih Bey gereğini yapsın.

HARCANAN PARALARIN NEREYE GİTTİĞİNE DAİR ELEŞTİRİLER HAKKINDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Semih Bey’in 2004 yılında bütün şehirden çekilmiş fotoğraflarına bakmasını tavsiye ederim. Belediye’nin arşivinde var, o fotoğraflarla bugünkü yerlerinde gezerek bu şehirde neler yapıldığını kendisi görebilir.

KAYBEDİLEN SEÇİMİN FATURASININ SİZE MAL EDİLMESİ GİBİ BİR ALGI YARATILMAK İSTENİYOR. FİKRET KARABIYIK GÖREVİNİN BAŞINDA MI? KONGREDE TEKRAR ADAY OLACAK MI?

“GÖREVİMİN BAŞINDAYIM”

Görevimin başındayım, hiçbir problem yok, bizim kongrelerimiz 3 yılda bir oluyor, son kongremizi 2018 yılında yapmıştık, 2021 yılında yine kongre dönemlerimiz var, o zamana kadar yine görevimizin başındayız.

İktidar partisi il başkanlığı makamı kamuoyunda ciddi bir karşılığı olan ve siyaseti arzu eden herkesin olmak istediği bir makamdır. Her siyasi partide olduğu gibi dönem dönem il başkanlığı, ilçe başkanlığı, kadın kolları başkanlığı, gençlik kolları başkanlığı gibi kolay değişebilen, seçimsiz kendi parti kurulları tarafından değiştirilebilen görevlendirmelerde bu tür dedikoduların çıkması çok normal ve doğal. Bu bizim partide  genelde 4-5 ayda bir çıkar, şuan dedikoduların çıktığı dönemdeyiz. Burada kişilerin siyasi bekasından ziyade sistemin ve çalışmaların doğru işlemesini sağlamalıyız. Bize görev verildiği sürece başladığımız gün de söylediğimiz gibi, ilimize, hemşerilerimize yardım edebilmek adına neler yapılabilecekse, ilimize ne kadar katkı sağlanabilecekse bunları yapmaya devam ediyoruz.

İPTAL EDİLEN İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Kamuoyuna yanlış aksettirilen bir durum var. Siyaset yaptığını iddia ederek birtakım yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yönlendirmeye çalışanlar var. Bir mağdur edebiyatı oluşturulmaya çalışılıyor, burada Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ekrem İmamoğlu’nun mağdur edilmesi gibi bir durum söz konusu değil.

“CHP, SANDIKTA BİR ORGANİZASYON OLMADIĞINA İNANIYORSA OYLARIN YENİDEN SAYILMASINA NEDEN İTİRAZ ETTİ?”

Eğer CHP oyların çalınmamış olduğuna inanmış olsaydı, sandıklarda bir organizasyon olmadığına inanmış olsaydı, neden oyların tekrar sayılmasına itiraz etti? Yüksek Seçim Kurulu mevzuatına göre siz hangi seçime itiraz ettiyseniz itirazlar o seçim ölçeğinde değerlendirilir. İstanbul’dan örnek veriyoruz. Bir zarfın içerisinde Belediye Meclisi, Muhtarlık, İlçe Belediye Başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanı pusulaları vardı. AK Parti burada itirazını Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yaptı, diğer yerlere herhangi bir itiraz yapmadı.

Zaten oy çalmada yapılan organizasyonda, Belediye Meclisi’nde ve İl Genel Meclisi’nde AK Parti oyunu koruyor, Belediye Başkanına sıfır veya bir oy yazılıyor birleştirme tutanaklarına, konuyla ilgili gereken soruşturmalar başlatıldı.

SON OLARAK ARACILIĞIMIZ İLE BİLECİK HALKINA  MESAJINIZ VARMI?

Biz başladığımız noktada ne söylediysek, yine aynı noktadayız. Şehrimizin geleceğine katkıda bulunacak ne varsa sonuna kadar destekçisiyiz.

“AK PARTİLİ OLMAYANLARA İŞ SAĞLAYIP SAĞLAMADIĞIMIZI KENDİ İL VE İLÇE BAŞKANLARINA SORSUNLAR”

Bu konuda Semih Şahin Bey’in Sözcü Gazetesi’ne söylediği bir söze istinaden de bir cümle daha söylemek istiyorum. ‘AK Partili olmayanlara iş imkanı sağlamadılar’ dedi. Bu soruyu kendi il başkanına ve merkez ilçe başkanına sorarlarsa bizlerin bu konuda partizan takılıp takılmadığımızı bizzat kendileri de göreceklerdir diyoruz.”

Editör: TE Bilişim