Korkmaz Kesik-Hüseyin Çınar

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kaldırılmasına yönelik kararı iptal etmesinin ardından konuyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını açıklaması beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta Bilecik’le birlikte 81 ilin Milli Eğitim Müdürlüklerine yazı göndererek, Bakanlıktan izin almadan ya da mevzuata aykırı şekilde eğitim faaliyeti yürüten kurumların denetlenmesi, gerektiğinde de kapatılması için valiliklerde izleme ve koordinasyon komisyonları kurulmasını istedi. Kurulacak komisyonların, dershaneleri Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı doğrultusunda değerlendireceği belirtiliyor. Tüm bu yaşanlar öğrenci ve velilerin kafasını karıştırırken, dershane yetkilileri Bilecik’te faaliyet gösteren dershanelerin geleceğinin belirsiz olduğunu belirtiyorlar. Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Sınav Dershanesi Müdürü Ahmet Kol, kafa karışıklığının ancak Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı sonrasında giderilebileceğini söylüyor.

AYM’nin gerekçeli kararı bekleniyor

Dershanelerin kapatılması kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ülke genelinde ve Bilecik’teki öğrencilerin önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ne yapacağı sorunu gündeme getirdi.  Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Bilecik Sınav Dershanesi Müdürü Ahmet Kol, şu anda dershanelere gelen herhangi bir kararın olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının açıklamasını beklediklerini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da gerekçeli kararı beklediğini söyleyen Kol, “Bize şu anda ulaşmış bir bilgi yok. Bakanlığa da ulaşan bir bilgi yok. Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu bir karar var. Bunun gerekçeli kararı açıklanması gerekiyor. İptal kararının gerekçeleri açıklanmadan kimse bir şey diyemez.” dedi.

“Aileler ve öğrenciler gerekçeli kararı beklesin”

2015-2016 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin ve ailelerin telaşa girmemesini öneren Kol, ailelerin ve öğrencilerin gerekçeli kararı beklemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu. Kol, “Aileler ve öğrenciler bu süreçte beklemeli. Anayasa mahkemesi gerekçeli kararını açıklamadan bakanlık ise bununla ilgili bir kanun veya yönetmelik yürürlüğe koymadan hiçbir şey olmaz. Kanun iptal de edilse şu anda yürürlükte olan bir kanun var. Anayasa Mahkemesi bu kanun yürürlükte değildir derse durum netleşir” dedi.

“Temel lise başvurusu yaptık”

Temel lise veya dershane olarak devam edeceklerinin kesinleşmediğini kaydeden Kol, temel lise başvurusu yaptıklarını ve buradan onay geleceğini belirtti. Temel lise olarak ön kayıt aldıklarını söyleyen Kol, “Temel Lise başvurusu yaptık. Onayımız çıkmak üzere, devletin açıklayacağı karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Şu anda dershaneler ile ilgili bir kanun yok. Temel lise olarak ön kayıt alıyoruz. Dershane olarak bir faaliyetimiz yok.

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında bu karar geçersizdir, eski kanun geçerlidir derse dershane olarak devam etmeye müsaade edilir. Ama öyle de olacağını zannetmiyorum. Bizim beklentimiz çabuk karar alınmasıdır. Başka bir beklentimiz yok. Temel lise veya dershane hangisi uygunsa o hayata geçirilsin. Biz tamamen bakanlığın açıklamasına odaklanmış durumdayız. Bu süreçteyiz. Böyle bir şey açıklandığında karar alacağız. Bilecik'te temel lise olarak ya da dershane olarak devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.  

Eğitim danışmanlıklarına denetim

Sınav Dershanesi Müdürü Ahmet Kol, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İl Milli Eğitim Müdürlerine, izin almadan ya da mevzuata aykırı şekilde eğitim faaliyeti yürüten kurumların denetlenmesi gerektiğinde de kapatılması için komisyon kurun talimatı verdiğini söyledi. Kol, bu komisyonun Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı sonucunda faaliyete başlayacağını ve etüt merkezi, eğitim koçluğu, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, eğitim rehberliği adlarıyla açılan kurumlara yönelik denetimlerin başlayacağına işaret etti.

 

Editör: TE Bilişim