Korkmaz Kesik

İlimizde seramik fabrikalarında çalışan işçilerde görülen silikozis hastalığı ile ilgili Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Bahattin Şeker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge verdi.  Şeker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ilimizde bulunan silikozis hastaları işçilerine destek verilip verilmediğini sordu. Bilecik’te kaç işçinin meslek hastalığına yakalandığını soran Şeker, meslek hastalığına yakalanan işçilerin tedavi süreci ile ilgili bilgi istedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Bahattin Şeker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“Silikozis olarak tabir edilen, esas olarak madenlerde, dökümhanelerde, tünel ve yol yapımı işlerinde, seramik gibi işkollarında çalışan işçilerin silika tozuna (granit taş-kum tozu) maruz kalmasıyla ortaya çıkan ve solunan tozlar akciğerde oluşan bir meslek hastalığı türüdür. Bilecik ili ve ilçelerinde, seramik alanında üretim yapılmakta, yüzlerce işçi kardeşimiz seramik fabrikalarında çalışmaktadır. Son yıllarda, Bozüyük ilçemizde bulunan seramik fabrikalarındaki işçiler arasında “silikozis” teşhisiyle tedavi görmeye başlayan vatandaşlarımız olmuştur. Halen de bu vatandaşlarımız arasında Ankara’daki Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde kontrollere giden, teşhis ve tedavi süreci yaşayan vatandaşlarımız bulunmaktadır. Yüzlerce işçimiz hayat mücadelesi gereği, helal kazancını emek ve alın teriyle kazanırken, bu tür hastalıklara maruz kalması, yöremizde hem işçi kardeşlerimizi ve hem de kıymetli ailelerini tedirgin etmiştir. Bu vatandaşlarımız sahipsiz kaldıklarını düşünerek seslerini duyurmaya, yetkililere bu konudaki mağduriyetlerini iletmeye ve çeşitli vesilelerle bu durumun yarattığı ve yaratacağı sorunlara dikkat çekmeye çalışmışlardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ilimizi ziyaretinde de, kendisine bu konularla ilgili bilgi vermişlerdir. Ancak kendilerine bu konuyla ilgili doğru bir bilgilendirme yapılmamıştır. Mağduriyetleri giderilmemiştir. 

Bu anlamda;

Bilecik ili ve ilçelerinde “Silikozis” hastalığı başta olmak üzere, bu tip meslek hastalıklarına maruz kaldığı teşhis edilmiş olan kaç hasta vardır? Bu hastaların tedavi süreçleri ve sonuçları nelerdir?

Fabrikalarda ve işyerlerinde “Silikozis” ve benzeri meslek hastalığına sebep olan ortam ve gerekçelerle ilgili bakanlığınızın yöremizde bir denetlemesi olmuş mudur? Bakanlığınızın bu konuda yöremizdeki şikayetler üzerine almış olduğu önlemler, kararlar ve yürütmekte olduğu uygulamalar var mıdır? Bu konularda bakanlığınızın yöremizde uyguladığı bir yaptırım olmuş mudur?

Yöremizde bulunan hastanelerde, “Meslek Hastalıkları” ile ilgili birim kurulması ve bu konuda uzman doktorlar atanması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Bu vatandaşlarımız hastalık teşhis, kontrol ve tedavi süreçlerini, şehir dışına çıkmadan sürdürebilecek midir? Yöremizde bu konuyla ilgili olarak, işverenleri ve işçileri bilgilendirecek bir çalışmanız var mıdır?

Bu ve benzeri hastalıklara maruz kalan işçi kardeşlerimizin, yasal olarak hem teşhis, kontrol veya tedavi süreçlerini devam ettirebilmesi ve hem de haklarını koruyabilmesi için bakanlığınızın bir uygulaması var mıdır? Bu işçi kardeşlerimiz ve aileleri gelecekten endişe etmektedir, bu konuyla ilgili olarak kendilerine bir destek verilecek midir?”

Editör: TE Bilişim