Gülümbe Köyü’nde akıllı su sayacı taktırmak istemeyen köylülere muhtar tarafından baskı yapıldığı iddia edildi. Akıllı su sayacı taktırmak istemeyen 63 köylü Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Köylüler “Bizim zaten su sayaçlarımız var, akıllı su sayacını istemiyoruz” dediler.

Geçtiğimiz günlerde Pazaryeri’ne bağlı Ahmetler Köyü’nde muhtar ile bazı köylüler arasındaki akıllı su sayacı tartışmasını gündeme getirmiştik. Ahmetler Köyü’nde yaşayan bazı köylüler muhtarın baskı yaparak akıllı su sayacı taktırmaya çalıştığını iddia etmişlerdi.
Ahmetler Köyü’nün yanı sıra aynı sorunun Bilecik merkeze bağlı Gülümbe Köyü’nde de yaşandığı ortaya çıktı. Gazetemize ulaşan Gülümbe Köyü’nde yaşayan Fevzi Varol isimli vatandaş önemli iddialarda bulundu.

Varol, köy muhtarının akıllı su sayacı taktırmak için köylülere baskı yaptığını iddia ederek, 63 köylünün bu mesele yüzünden mahkemelik olduğunu söyledi.


Varol, köy muhtarının 17 Kasım’da Jandarma ile gelip hane halkına su kesme ihbarı tebligatı verdiğini öne sürdü. Köy azalarının haberi olmadan köy muhtarının akıllı sayaç takılması konusunda tek başına karar aldığını iddia eden Varol, bu yüzden azaların bazılarının istifa ettiğini söyledi.


Varol, köy halkının çoğunluğunun akıllı su sayacı taktırmak istemediğini belirtirken konu ile ilgili Bilecik Valiliğine, İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Bu gelişmelerin ardından 63 kişi ile birlikte Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını kaydetti.


Köy Muhtarlığı tarafından kendilerine gönderilen tebligatın süresinin bugün dolacağını söyleyen Varol, açıklamasında şu iddiaları savundu:

“Gülümbe Köyü Muhtarı, Bilecik İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisince 2013 yılında alınan karar ile “köy içme suyu tesisleri işletme-bakım-onarım” yönergesi ile köylerde köy muhtarlıklarına yetki verildiğini söyledi. Gülümbe köyü muhtarlığı bu yetkiye istinaden 2014 yılında bir karar almak istemiş fakat köy ihtiyar heyeti azaları böyle bir karar almadıklarını, eski ahşap evlerin yıkılması ile ilgili karara imza attıklarını söylediler. Bu tartışma sonucunda azalardan Ali Sabancı istifa etti.

Köy halkı ile yapılan toplantılarda köy muhtarı Ali Osman Kaya, ‘akıllı saati ben istiyorum, herkes akıllı saat takacak’ dedi. Köy Muhtarı, Yunuslar Mahallesi ve Kurular Mahallesi’ndeki hane halkına baskı yaparak jandarma ile gelip sularınızı keseceğim dediği için bu iki mahalle sakinleri akıllı saat taktırdı.


Orta Mahalle ve Kurtuluş Mahallesi hane halkı biz akıllı saat istemiyoruz, bizim zaten suyumuz var diyerek, akıllı saat taktırmayı reddettiler. Buna rağmen köy muhtarı 05.11.2016 tarihinde köy ihtiyar heyeti azalarının olmadığı bir karar alarak 17.11.2016 tarihinde jandarma ile gelip hane halkına su kesme ihbarı tebligatı verdi.


Köy halkı biz suyu parasız içelim, kullanalım demiyor. Bizim normal su sayaçlarımız var neden akıllı su sayacı dayatmasını yapıyorsunuz, diyor.Yetki köy muhtarlığında ise neden azaların imzaları ile tebligat yapılmıyor da, İl Özel İdaresi’nin Jeoloji Mühendisleri ile tebligat yapılıyor.


İl Özel İdaresi’nin Jeoloji Mühendisleri köy muhtarlığının yetkilerini kullanıyor. Bu yetki köylerde köy muhtarlığına verilmişse köy halkının özgür iradesi ile seçtiği köy ihtiyar heyeti azalarının imzaları ile köy halkına tebligat yapılması gerekmez mi?


Burada köy halkına dayatma yapılmıyor da, ne yapılıyor acaba? Bir yetkili çıkıp da açıklama yapabilir mi? Bu nedenlerden dolayı idare mahkemesine başvuruda bulunduk.”

Editör: TE Bilişim