Anadolu’nun giriş kapısı Ahlat ile Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Söğüt arasındaki tarihi bağı geliştirmek amacıyla İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen Ahlat Doğa Severler Derneğince hazırlanan Bilecik Valiliği, Ahlat ve Söğüt Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Kayı Boyunun Ahlat'tan Söğüt'e yolculuğu' projesi kapsamında Ahlat grubu Bilecik'e geldi.

Ahlât’tan ilimize gelen grup Yaşayan Kent Müzesi, Şeyh Edebali Türbesi ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridini ziyaret ederek, incelemede bulunurken

2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Sosyal Tesislerinde ziyaretçiler  ile bir araya gelen Vali Bilal Şentürk, ''Anadolu'nun giriş kapısı Ertuğrul Gazi'nin doğduğu Ahlat'tan Cihan İmparatorluğunun kurulduğu Osmanlı'nın başkentine hoş geldiniz'' ifadesinde bulunarak, Ahlat'ın önemli ve özel bir yer olduğunu kaydetti.

“ Bilecik dirilişin, kurtuluşun kenti”

Bugün burada huzur içerisinde duruşlarının Ahlat'ın sağlam duruşuyla mümkün olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, şöyle konuştu:

''Anadolu'nun giriş kapısı Ahlat ile Bilecik'in, Söğüt'ün bağlarını daha güçlü kılmamız, diri tutmamız gerekiyor. Zaman zaman güçlendiği, zaman zaman paslandığı olmuş olabilir ama bu bağları artık diriltmemiz lazım. İki halkayı, iki yakayı birbirine sağlam bağladığımız zaman Anadolu, bu vatan güvendedir demektir. Ahlat'ı Bilecik'te, Bilecik'i de Ahlat'ta yeni kuşaklara anlatmamız ve tanıtmamız gerekir. Ahlat'ta yakılan meşaleyi söndürmemek bizim görevimiz. İşte o meşalenin önümüzü aydınlatması, neslimizin önünü aydınlatması sürecini biz hala yaşıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz. Burası da dirilişin, kurtuluşun kenti, Şeyh Edebali'nin Ertuğrul Gazi'nin, Cihan İmparatorluğunun temellerini attıkları kent. Görevimiz ve sorumluluğumuz büyük. Bunu hep beraber ve Bilecik'te de tarihimize sahip çıkarak, bu mirası geleceğe taşıyarak gerçekleştireceğiz. 2007-2010 yılları arasında Ahlat kaymakamlığı yaptığını, Ahlatta yaşadığı çok güzel hatıralarını yadetmekten büyük mutluluk duyduğunu.''

Grup, Söğüt ilçesinde Kaymakam Murat Öztürk ile Dursun Fakıh Türbesinde, Küre Mehteran takımının gösterisini izlemesi ve ziyaretinin ardından rehber eşliğinde Kuyulu Mescit, Çelebi Sultan Mehmet Camisi, Müze ve Hamidiye İdadisi ile Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret etti.

Burada, Alp kıyafetleriyle ''saygı nöbeti'' tutan askerlerin seremoniyle gerçekleştirdiği nöbet değişimini izleyen grup, Çanakkale'ye hareket etti.

Editör: TE Bilişim