18-24 Eylül ayı Ahilik Haftası kutlamaları ilimizde çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Bilecik Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü öncülüğünde Belediye Kültür Sitesi bahçesinde kutlanan etkinliklere; Vali Tahir Büyükakın, Milletvekili Halil Eldemir, Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mefail Ateş, Ağır Ceza Reisi Kamil Kaya, Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, Bilecik Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Halit Görcan ve birçok davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama, protokol konuşmaları, halk oyunları gösterisi ve şet kuşatma töreni ile devam ederken, kürsüye gelerek ilk konuşmayı gerçekleştiren Belediye Başkanı Selim Yağcı:“Bizler köklü bir medeniyetin temsilcisiyiz” dediği konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada 8 asırlık bir başlangıcı olan bir kültürün yeniden yaşatmak ve onun günümüzdeki etkilerini değerlendirmek geleceğe nasıl adım atabileceğimizi kararlaştırma noktasında görüşlerimizi ortaya koymak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Atalarımızın 1300’lü yıllarda Osmanlı Devleti ile birlikte bu sistemi ortaya koydu ve bugün baktığımızda bu sistemin başarılı olduğunu görebiliyoruz. Bugün torunları olarak da bizim bu yolu takip etmemiz gerekir.

Bu tür organizasyonlarla geçmişimizi yad ederken bir taraftan da geleceğe daha emin adımlarla yürümenin yollarını açtığı kanaatindeyim. Bilecik Belediyesi olarak Hanımeli çarşımızla ve esnaflara yapacağımız iş yerlerimizle el sanatları noktasında çaba harcayan ama ekonomik anlamda bunu sergileme imkanı olmayan kardeşlerimize de destek olmayı düşünüyoruz.”

“Bu mirası daha ileriye taşıyacağımızı düşünüyorum”

Milletvekili Halil Eldemir ise, “atalarımızdan aldığımız bu mirası daha ileriye taşıyacağımız düşünüyoruz” dediği konuşmasında; “Öncelikle Ahi Teşkilatının kuruluşunun mimarı sayılan Şeyh Edebali’yi ve ahiliği günümüze taşıyan tüm ahilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Modern çağın birtakım tabirleri var; ISO diyoruz, toplam kalite diyoruz, müşteri memnuniyeti diyoruz. Bunların hepsini bugünkü manada ele aldığımız zaman 8 asır önce ahilik teşkilatı bunların hepsini dikkate almış. Hatta birçok eksiğimiz var, o günlere bile ulaşamamışız. Ben umut ediyorum ki bir medeniyetin temsilcileri olarak ve önümüzde de yeniden güçlü bir medeniyet inşa edecek nesiller olarak öncelikle ecdadımızı anlayarak onların bize miras bıraktığı birtakım değerlerimizi daha ileriye taşıyacağımızı düşünüyorum.”dedi.

“Ahilik helalden gelen bir kültür”

Vali Tahir Büyükakın, Ahilik Haftası’nda kardeşliğe, barışa ve huzura vurgu yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Ahilik dediğimiz şey; topyekun bir ahlak felsefesinin; üretime ve alışverişe yansıyan halidir. Batı kültürü, adına kapitalizm dediği kan ve gözyaşı üzerine kurulu bir medeniyet oluşturuyor. Bizim medeniyetimiz ise edep ve adaptan meydana gelmekte. Bizim medeniyetimizin kökleri üzerine bir daha düşünüp dünyaya yeniden bir umut olacak, Türk umutla beklenendir” sözünün yeni bir yaklaşım geliştirmemiz, üretirken dünyayı tahrip etmeden, sürdürülebilirliğe dikkat ederek dünyanın en kaliteli ürünlerini üretmemiz gerek. Ahilik helalden gelen bir kültür. Umarım hepimiz onlara layık evlatlar oluruz ve dünyaya yeniden adaletin, kardeşliğin barışın, huzurun, helalin simgesi olacak yeni bir kültür sunarız diyor hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.”

Program sonrasında yılın ahisine, kalfasına ve çırağına ödülleri takdim edilirken, akabinde katılımcılara Ahi pilavı ikramı yapıldı.

Editör: TE Bilişim