AHİLİK HAFTASI KUTLANDI...

VALİ BÜYÜKAKIN, "KURU TÖRENLER YAPMAK YERİNE GAZA RUHUNU YAŞATMALIYIZ"

Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlamaları dolayısıyla düzenlenen programda geleneksel Şet Kuşatma Töreni ilgiyle izlendi.

Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi'nde yapılan tören, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, Milletvekili Selim Yağcı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Berna Sukas, Belediye Başkanı Nihat Can, Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Halit Gölcan, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve ilgililer katıldı.

VALİ BÜYÜKAKIN, "KURU TÖRENLER YAPMAK YERİNE GAZA RUHUNU YAŞATMALIYIZ"

Törende konuşan Vali Tahir Büyükakın, ahilik teşkilatının önemine vurgu yaparak, "gaza ruhunu yaşatmalıyız" dedi.

Vali Büyükakın şu ifadelere yer verdi:

"Ahilik teşkilatı bizim Anadolu topraklarını mayaladığımız oradan üç kıtaya yedi işklime bir cihan devleti olduğumuz sürecin ruhudur. Bu ruha zaman zaman Söğüt ruhu diyoruz ama genel olarak bu gaza ruhudur.

Şeyh Edebali'nin nasihatnamesi bile ahilik kültürü adına ciltler dolusu kitaplar yazılabilir. Şeyh Edebali'nin "hizmette önde ücrette geride olasın. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözünün içinden devlet felsefesi de hukuk felsefesi de çıkar ve hakkında ciltlerce eserler yazılabilir. Gaza ruhu bir yağma ruhu değildir.Yağma ruhu Irakta Suriye de devam ediyor. Demokrasi getireceğiz diyorlar ama kan ve göz yaşı getiriyorlar. Bizim kültürümüzde yağma olmaz ama bizim de bu kültürümüzü yeniden hatırlamamız gerekiyor.Çocuklarımıza ahilik kültürünü hatırlatmak için özel çalıştaylar yapmamız lazım. Nasip olursa önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu konuda çok ciddi çalışmalar  yapalım istiyoruz.

Biz bizi biz yapan değerlerin ne olduğunu unuttuk. Bizi biz yapan değerleri tekrar hatırlamak için sadece bugünlerde bunu yapmayacağız. Kuru kuru törenler yapıyoruz ama gaza ruhu nasıl yaşayacak? Bu şekilde gaza ruhu yaşamaz. Yaşatmak için bu sözler üzerinde  düşünmek lazım. Çocuklarımızı da düşündürmemiz lazım. Ahi, dağıtan değil birleştirendir. Sulh zamanında üretim yapar bunu bir ahlak koduyla birlikte bütünleştirir aynı zamanda ahi,  sefer zamanında da kılıcını kuşanıp gazaya giden adamdır. Gaza ruhu taşıyan adamdır. Gittiği topraklara adalet götürmek için zulüm varsa zulmü durdurmak için gider, yağmaya gitmez. Bizim de bu ruhu yaşatmamız gerekiyor."

BAŞKAN CAN, “AHİLİK, KARDEŞLİK DUYGULARIMIZIN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİSİDİR”

Törende konuşan Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, ahiliğin ; tarihimizin ve kültürümüzün, kaynaşmamızın bir ve beraber olmamızın,  paylaşmamızın ve kardeşlik duygularımızın en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak “Ahilik; toplumumuzda, sanata ve sanatkâra verilen değerin adıdır.Geçmişten günümüze tarihimize şöyle bir baktığımızda; usta, kalfa ve çırak ilişkisinin günümüzde de nesilden nesile aktarıldığını bilmek ve yaşatmak en büyük görevlerimizden birisi olmalıdır. Elbet teki bilimde, sanayide, teknolojide büyük atılımlar ve büyük işler yapılmaktadır.Lakin her şeyin ve her işin bir ahlakı bir adabı ve bir düsturu olmalıdır.

Bizler günümüze ışık tutan, yolumuzu aydınlatan ve yarın nereye gideceğimizi bizlere unutturmayan şanlı Osmanlı devletinin manevi kurucusu ve ahilik kültüründe büyük yeri olan Şeyh Edebali hz. Den aldığımız güç ile cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çizmiş olduğu bu yolda emin ve kararlı adımlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

BALTA, “AHİLİK UHREVİ BİR SİSTEMDİR”

Bilecik Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta da yaptığı konuşmada, ahiliğin tarihteki yerine değinerek“ Ahilik, imanın amele dönüştüğü, Anadolu’nun vatanlaşmasını, Osmanlı’nın ‘Cihan Devleti’ olmasını sağlayan dünyevi ve uhrevi bir sistemdir. 18’inci yüzyıldan sonra bir esnaf- sanatkar haline dönüşmüştür. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli, Hoca Ahmet Yesevi’den, aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak, dürüstlüğü ve eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır.” Dedi.

GÖLCAN, “AHİLİK, İSLAM İNANCI İLE TÜRK ÖRF VE ADETLERİNİ KAYNAŞTIRAN BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR”

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, “Ahilik, İslam inancı ile Türk örf ve adetlerini kaynaştıran bir düşünce sistemidir. Ahilik insanı bir bütün olarak ele almakta ve onun bütün yönleriyle birlikte geliştirmeyi amaçlamaktadır. Osman Gazi’nin kayınbabası, hocası, Orhan Gazi’nin üvey dedesiidr. Osmanlı devletinin fikir babası mataasuf olması yanında Osmanlı kadısı ve müftüsüdür. Şeyh Edebalı yüzyirmi yıllık ömrünü devlet kurmakla geçirmiş, başta Osman Bey olmak üzere değerli devlet adamları yetiştirmiş sağlam bir iman ve idealle üçlü bir ilim ve tefekkür kadrosuna verimli bir teşkilat ve iş bölümüne başarılı bir ekonomi ve mali yapıya adil bir hukuk sistemine dayanmasına Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak Şeyh Edebalı önemli rol oynamıştır.

Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, şehrimizin sembolü Şeyh Edebalı-Ahi Evranı Veli ve ebediyete intikal etmiş bütün Ahiler ile bu topraklar uğruna canlarını vermiş şehitlerimiz işle tüm ecdadımızı rahmetle minnetle anıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Murat Hüdavendigar  Ortaokulu öğrencilerini folklor gösterisinin ardından Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından bir ahilik geleneği olan  'Şet Kuşatma' töreni gerçekleştirildi.  Canlandırmaya göre dönemin ahileri ustalığa geçmek isteyen çırakların ürettikleri malların numunelerini inceledi. Usta olmasına izin verilmeyen ayakkabıcı çırağının yaptığı ayakkabı dama atılırken, testten başarıyla geçen çırağa ise şed kuşatıldı.

Yılın ahisine kalfasına ve çırağına plaket verilmesi, Esnaf ve Sanatkar ve Mesleki  ve Teknik Eğitim Kurumlarınca düzenlenen unutulmuş mesleklerle ilgili  serginin gezilmesi ce şifalı pilav ikramı ile program sona erdi.

Editör: TE Bilişim