Her yıl 22-27 Eylül arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşlarının temsilcilerinin kamu kuruluşlarını ziyareti ile başladı.  Esnafları Vali Ahmet Hamdi Nayir’in olmaması nedeniyle, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır konuk etti.


Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Halit Gölcan ziyaret esnasında, Ahilik Haftası kutlamalarını Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan bu yana kutlandığını belirtti. Günümüzde bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen Gölcan şu ifadeleri kullandı:

“Esnafımızla çok eskiden gelen 1299 senesinde Osmanlı Devleti’nin kurulduğu yıllarda başlayan Ahilik törenlerimiz, Osmanlının kurulmasıyla beraber günümüze kadar geldi. Bizler de eski günleri yad ediyoruz. Esnafımızla birlikte sizleri ziyaret ettik. Törenlerimize verdiğiniz katkılardan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. Keşke burada Valimiz olsaydı ama bu törenlerimizi hiçbir valimiz ile yapamıyoruz. Daha önceki yıl da Valimiz burada olduğu halde törenlere katılmadı.

Bu yılın Ahi arkadaşımız 1968 yılında esnaflığa başlamış. Aradan 46 sene geçmiş. 46 senedir berberlik mesleğini yürütmekte, kendisi sizin bulunduğunuz komisyonda toplanan heyet tarafından seçildi. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’na gönderildi ve onaylandı. Kendisini bu yılın Ahisi olarak seçtik. Çarşamba günü Mehteran takımı ile birlikte yürüyüş başlıyor.  Törenler esnasında eski usta, çırak ilişkisini meydana getireceğiz.


Eskiden ilk önce anneler, babalar çocuklarını ustaların yanına yamak olarak verirlermiş. Çocuklar çıraklığa geçebilmek için üç sene yamaklık yaparmış. Yamaklıktan sonra eğere başarılı olursa bu üç seneden sonra ustası tarafından mesleği ile ilgi sanat dersleri, ahlak dersleri öğretilirmiş. Daha sonra çıraklığa yükselirmiş. Çıraklıkta 1001 gün olurmuş. Yani bin günü geçermiş. Bin gün sonra eğer çıraklığı hak ediyorsa ustalık bölümüne geçermiş. Bu ustalık bölümüne de 7 sene gibi bir zaman zarfında ustası ona göre işi ile ilgili bütün meslek dallarının inceliklerini öğretirmiş. Bu incelikleri öğrettikten sonra bir heyete girip burada sanatını düzgün icra ederse kendisine Ahiler tarafından kendisine ustalık belgesi takdim edilirmiş. Orada Ahi Başkan Yardımcısı kulağına fısıldarmış. Dermiş ki: “Sen ustalığa eriştin yalnız şu sözlerimi unutma” dermiş.

Burada 30-40 tane söz var bunları söylermiş. Bunlarda bir kaçı, “İşini iyi yapacaksın, müşteri geldiği zaman hoş geldin diyeceksin, kimseyi kırmayacaksın, eğer senin elinde iş varsa yanındaki komşun iş yapmıyorsa ona da iş vereceksin” diye sözler söylermiş. Ondan sonra yapmış olduğu işe Ahiler kanaat getirirlerse ustalık diplomasını verirlermiş. Bugün de aynı şekilde odalarımıza, birliğimize ve esnaf odamıza faydalı olabilmesi için ustalık belgesi veriliyor. Ustalık belgesi eğer bir sanatı varsa veya bir lokantacıysa, bir ustalığı varsa faydalı olabiliyorsun. Eğer ustalık belgesi yoksa odamıza kaydedemiyoruz. “

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır esnafların Ahilik haftasını kutlarken, “Ahilik Haftanızı kutluyorum ve daha nice Ahilik Haftalarına diyorum. Ahilik kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Ahilik Haftasının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.“ dedi.

Ahilik Haftası kutlamaları Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşlarının temsilcilerinin kamu kuruluşlarını ziyaretleri Valilikten sonra Belediye Başkanlığı ve Esnaf ve Sanatkarları ziyaretiyle devam etti.

Editör: TE Bilişim