Son dönemde hız kazanan şehir içi bakım ve onarım çalışmaları Bilecik’in pek çok mahallesinde devam ediyor. Ancak Belediyenin başlattığı kaldırım yenileme çalışmaları sırasında farklı bölgelerde ağaç kesimlerinin yaşanması vatandaşı rahatsız ediyor. Dün de yine bir vatandaşımız gazetemizi arayarak Ertuğrulgazi Mahallesi Stadyum Sokak üzerinde 3 ağacın kesildiği haberini verdi.  Evinin önünde bulunan 30 yıllık ıhlamur ağacının ve yakınlarda bulunan 2 ağacın daha kaldırım çalışması yapan işçilerce kesildiğini ve apar topar götürüldüğünü iddia eden Hayati Karaca, durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yol çalışması yapılan kaldırımdan sökülen ağacın köklerini gösteren Hayati Bey, “Bu kaldırım dar değil, buradaki ağaç yolu kapatmıyordu, 25-30 yıldır burada olan güzel büyük bir ıhlamur ağacıydı. Pazardan çıkanlar yüklerini koyup altında dinlenirlerdi.” diyerek duruma tepki gösterdi.


Gazetemizin doğal yaşama gösterdiği hassasiyetin bilincinde olan vatandaşlar, şikayetlerini resmi kurumlara yapmak yerine çoğu zaman bize iletiyorlar. Evlerinin, işyerlerinin önünde yıllardır duran ağaçların kendilerine bir açıklama yapılmaksızın kesilmesinden rahatsız oluyorlar. Şehirleşme sırasında doğanın tahrip edilmesi kaçınılmaz gibi görünmekle birlikte, doğayla bütünleşmiş bir şehircilik anlayışı da mümkün.


Gecen hafta Cumhuriyet Caddesi üzerinde sökülen bir diğer ağacın haberini yapmıştık. Kaldırımın tam ortasında olduğu ve engelli yolu yapımına mani olduğu için kesilen ağacın fotoğraflarını çekerken yanımıza gelen bir yetkilinin tepkisiyle karşılaşmıştık. Kendisine ağacın neden söküldüğünü sorduğumuzda bize durumu izah etmiş ve engelli yolunun yapılabilmesi için ağacın mutlaka kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Aynı görevli ağacın söküldüğü yerden başka bir bölgeye nakledildiğini ve yeniden dikileceğini de iddia etmişti.


Bu konuyla ilgili olarak, basitçe internet üzerinden yaptığımız birkaç dakikalık araştırmayla, ağaç nakliyesinin o kadar da kolay bir uygulama olmadığını öğrendik. Bu işlem hem uzmanlık isteyen bir iş, hem de meşakkatli ve maliyetli. Yani ağacı kepçeye bağlayıp çekerek yerinden söküldüğünde o ağacın yaşama ihtimali ortadan kalkıyor. Bu işlem için özel ağaç sökme araçları kullanılabildiği gibi, kepçeyle kenarındaki toprakların alınması suretiyle de bulunduğu yerden çıkarılması mümkün. Ama kesip atmak kadar kolay değil tabii ki. Bu oldukça teknik bir iş. Her ağaç her mevsim sökülemiyor, her yaşta söküm yapılamıyor. Söküm öncesi ağacın köklerinin zarar görmemesi amacıyla zemin çalışması yapılması gerekiyor…


Büyük şehirlerin belediyelerinin birçoğunda ağaç sökme araçları bulunuyor. Ancak ne yazık ki Bilecik Belediyesi bu araçlardan birine sahip değil. Durum böyle olunca da, eğer çalışmalara mani olan bir ağaç varsa, onu ortadan kaldırmanın tek yolu kesmek oluyor. Engelli vatandaşların sosyal hayata katılmaları için düzenlenen kaldırımların önemini ve gerekliliğini bilmekle birlikte, sokağındaki ağacın sökülmesinden rahatsız olan vatandaşın hassasiyetinin de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyor ve yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.  


Editör: TE Bilişim