Belediye Başkanı Selim Yağcı, geçtiğimiz günlerde üstü üste yağan kuvvetli sağanaklar sonrası şehrin farklı yerlerinde yaşanan su baskınları konusunda açıklamada bulundu. Yağcı, yağışların “doğal afet” olduğunu söyledi ve bu tip yağışlara karşı yapacakları fazla bir şey olmadığını belirtti. Bilecik’in altyapısının dünya standardının iki katı kapasitede olduğunu iddia eden Yağcı, “On yılda bir, yirmi yılda bir afet olacak diye alt yapı yapmak ekonomik değil, realiteye uygun değil” dedi. Su baskınlarından etkilenenlere ellerinden geldiğince yardımcı olacaklarını söyleyen Başkan Yağcı, zarar gören yerleri yeniden dizayn edeceklerini de belirtti. Yağcı açıklamasında şunları söyledi:

“Bu tip yağışlara altyapınızın cevap verme şansı yok”

Son günlerde, özellikle geçen perşembe günü yağan dolu, afet sayılabilecek bir yağıştı. Ben buradan baktığımda oldukça ürperdim. 50 yaşıma yaklaşıyorum, Bilecik'te uzun yıllardır yaşıyorum, böyle bir dolu yağışı görmedim. Tabi ki mağdur olan hemşerilerimiz var ama Allah'a şükürler olsun ki böyle bir yağışı çok az hasarla atlattık. Böyle yağışlarda alt yapı sisteminiz ne olursa olsun cevap verme şansınız yok. Çünkü dolu mazgalları anında dolduruyor. Çabuk eriyen bir madde de değil. Zamk gibi yapışıyor ve mazgalları devre dışı bırakıyor. Şehrimizde birçok inşaat ve yol üzeri çalışma olmasına rağmen, altyapımızı yenilediğimiz için sorunları büyük ölçüde engelliyoruz.

“Düşük kotlu binalarda oturanlar giderlerini kontrol etsin”

Biz engellemeye çalışıyoruz ama, insanlarımız iskân ruhsatları olmadığı halde zemin kotunun altına birilerini kiracı olarak alıyor. Vatandaşlarımız da ucuz olsun diye buralara yerleşiyorlar ve maalesef o konumda olan kardeşlerimiz de ciddi şekilde mağdur oluyor. Bilecik coğrafyası engebeli. Kardeşlerimizin de mutlaka zaruretleri vardır, sıkıntıları vardır. Tabi herkes kendi gücüne göre bir eve giriyor. Biraz daha ekonomiktir ama girdikleri evin kotlarına ve giderlerinin açık olup olmadığına dikkat etsinler. Biz özellikle hemşerilerimize şunu diyoruz. Düşük kotlarda olan alt katlarda ve etrafı duvarlarla çevrili yerlerde duvarların etrafına baksınlar. Tahliye alanlarının açık olup olmadığına baksınlar. Su basan yerlerde ve büyük sıkıntı yaşadığımız noktalarda tahliye deliklerinin kapalı olduğunu görüyoruz. Bazıları aşağıdan koku gelmesin diye kapatıyor. Bazıları da duvar yaparken tahliye deliği koymayı unutuyorlar. Bu da havuz etkisi yapıyor ve sıkıntı oluşuyor.

“Afet olacak diye alt yapı yapmak realiteye uygun değil”

Biz Belediye Başkanlığı olarak,  bu tip durumları öngördük ve kanalizasyon sistemimizi dünya standartlarına göre %100 daha fazla tahliye edilecek boyutlarda yaptık. Ama bunlar çok aşırı yağışlar olduğu için, belediyelerin bunlara ilişkin standartlar çerçevesinde alt yapı oluşturması ekonomik değil. 10 yılda bir, 20 yılda bir afet olacak diye alt yapı yapmak realiteye uygun değil. Şuanda hiç bir ülkede böyle standartlar yok. Mutlaka afet öngörülür ama tüm veriler o afete göre planlanmaz. Çünkü ona ne ekonomi yeter ne yatırım yeter. İşte bu da olağan üstü hallerden birisi.

“Kara noktalarımız var”

Belediye olarak şehirde belirlediğimiz ‘kara noktalarımız’ var. Afet anında arkadaşlarımız o noktalara hareket ediyorlar. Oralarda riski mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyorlar. Şehrin eksilen, bozulan, yıkılan, zarar gören noktalarında belediye olarak yeniden dizayn etme tamir etme çabası gayreti içerisi olacağız. Alt yapı noktasında fena değiliz. Bir kaç noktada yağmur tahliye kanalı ihtiyacımız var. Onları da dizayn edeceğiz. Bazıları “alt yapı iflas etti” diye manşet atıyor. Eğer o alt yapı olmasaydı şehir iflas ederdi.

“Zarar görenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez”

Artık 2004 öncesi ile Bilecik'i kıyaslamak istemiyorum. O şehre de haksızlık olur, kendimize de haksızlık olur. Şunu ifade etmek istiyorum. 2004 yılında göreve başladığımızda, yağan çok az yağmurlarda bile şehirde çok fazla noktanın su altında kaldığını bilen birisiyim. Şimdi bu kadar yağmurda, Allah'a çok şükür, bana gelen raporlarda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kardeşimiz zarar görmüş. Onlara geçmiş olsun diyorum. Belediye Başkanlığı olarak elimizden ne gelirse, ne yardım gerekiyorsa, şartlar içerisinde yardımcı olma çabası gayreti içerisindeyiz. 

Editör: TE Bilişim