Yeni Bilecik Devlet Hastanesinin yapılması için İl Özel İdaresinin arsasının Sağlık Bakanlığına devredilmesi konusu dün gerçekleşen Ağustos ayı İl Genel Meclis toplantısında görüşüldü. İl Sağlık Müdürlüğünün talebi ile gündeme gelen konu meclis üyelerince değerlendirildi ve oy birliğiyle plan bütçe ve imar komisyonlarına havale edildi. Takas için Özel İdarenin arsası karşılığında mevcut hastanenin 33 dönümlük arsasından 23 dönüm ve daha önce kamulaştırılan BİEN Seramik ve Üniversite arasındaki alandan 50 dönümlük arsa talep edileceği öğrenilirken, nihai karar komisyonlar sonucunda netleşecek.


İl Genel Meclisi ağustos ayı olağan toplantısı Meclis Başkanı Serkan Yıldırım başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda; mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan İl Özel İdaresi'nin olduğu 38 bin 657 metrekare alanın, Bilecik Devlet Hastanesi yeni hizmet binası yapılmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi” konusu görüşüldü. Kamuoyunun sonucunu merakla beklediği teklif hakkında açıklama yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, Özel İdarenin arsası karşılığında ne isteneceğinin meclisin taktirinde olduğunu söyledi. Nalbant şöyle konuştu:

 “Arsamız karşılığında ne isteyeceğimizi tartışalım”

“Sayın meclis üyeleri, biliyorsunuz hastane yeri 2 yıldır gündemimizde. Eski yerine mi yapılsın, yeni kamulaştırma mı yapılsın tartışmaları sürüyor. Son gelişme, Sağlık Müdürlüğünün bizden yazılı talebi, bulunduğumuz bu kampusun hastane yapılmak üzere kendilerine devredilmesi. 38 dönümü bize, 4 dönümü hazineye ait bu alanın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına devredilmesi talebi var. Tabi talep normal, herkes bir yeri talep edebilir. Tabi bunun şartlarının ne olacağı, karşılığında ne verileceği hakkında ayrıca bir yazılı metin yok. Biliyorsunuz il genel meclisinin görevleri arasında mülkleri değerlendirmek, mülklerin tahsis yerlerini belirlemek, kullanım şeklini belirlemek, satışına trampasına karar vermek, akar haline getirmeye akar halinden vazgeçmeye karar vermekle ilgili tüm sorumluluk il genel meclisine verilmiş durumda. Böyle bir talep olunca da meclisimizin gündemine getirdik. Talep, hiçbir ön şart öne sürülmeden buranın hastane yapılmak üzere devrini içeriyor. Tabi anladığım kadarıyla Meclis Başkanımızla Sayın Valimiz bakanlık nezdinde görüşmeler yapmışlar. Görüşmelerde bunun mantıklı olabileceği düşünülmüş. Ancak bunun karşılığında ne alınacak, ne verilecek bunu idaremiz net olarak bilmiyor. Bu bir süreç. Önce meclisimiz irade beyanını ortaya koyacak. Verecek miyiz, vermeyecek miyiz? Vereceksek karşılığında ne alacağımızı meclis oturup tartışmalı diye düşünüyorum. Talep, bu alanın hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına verilmesi.”

Uyanık: “Mevcut Hastaneden 23 dönüm, BİEN Seramik yanından 55 dönüm verirlerse biz hemfikiriz.”

Söz alan MHP’li Meclis Üyesi İ. Zeki Uyanık, meclisin arsa karşılığında ne talep edeceğini ortaya koydu. Uyanık şöyle konuştu: “Geçen dönem de Bilecik Devlet Hastanesiyle ilgili çalışmalarımız devam etmişti. BİEN Seramik’in olduğu yerde Sağlık Bakanlığıyla görüşüp hastane yeriyle ilgili çalışmalar yapılmıştı. Kamulaştırmaları bitmek üzereydi. 50 dönümlük bir yer ve 15-20 dönümlük bir yerinde birleşimleri kalmıştı. Bizler Milliyetçi Hareket Partililer olarak Bilecik’imize bir devlet hastanesi kazandırılmasından tarafız. Ama bunu yaparken de, seçilmiş insanlar olarak seçildiğimiz yerdeki insanlarımıza il özel idaresinin yerlerinin karşılığında ne alabileceğimizin yazılı olarak belirtilmesi ve bunların bir sonuca bağlanması noktasında hareket ediyoruz. Sizle ve gruplarla daha önceki görüşmelerimizde, 30 dönümlük mevcut devlet hastanesinin 23 dönümünün il özel idaresine Sağlık Bakanlığı tarafından verilebileceği söylenmişti. Bu şart yerine getirildiğinde, yine BİEN Seramik’in bulunduğu yerde sağlık alanı olarak kurduğumuz, daha sonrasında adalet mekanizmasının veya diğer birimlerin de taşınabileceği yer 50-55 dönümlük bir yer. Birleştirmelerle bu yerimiz 70-80 dönüme çıkacak bir yer diye düşünüyoruz. BİEN Seramik’in bulunduğu yerdeki mevcut arazinin İl Özel İdaresine devri, mevcut devlet hastanemizin şuan bulunduğu yerin 23 dönümü ve ilerde sağlık birimleri oradan çıktığında sanıyorum 10 dönümlük bir alan kalıyor, onun da bize devri söz konusu olduğunda, meclisimizin aldığı kararda bunlar tek tek belirtilirse, İl Özel İdaresinin herhangi bir mağduriyetinin söz konusu olmaması sağlanırsa, biz bu yer değiştirme konusunda hemfikiriz.

Turhan: “Havanda su dövüyoruz”

Söz alan CHP’li Hikmet TURHAN, hastane yapımı için 2 yıldır beklendiğini ve halen yerinin bile kesinleşmediğini söyledi: “Biz halen havanda su dövüyoruz. 2 yıl oldu diyor arkadaşımız, 2 yıldır bir türlü yerini belirleyip de hastaneye başlayamadık. Hala o mu değişsin bu mu tartışması yapıyoruz. Bununla ilgili kesin kararınızı alın, önümüze getirin, bu hastane artık yapılsın. Halk bunu istiyor. Hastanemiz gerçekten yetersiz. Geçen akşam Acil’e gittik. Oraları onarmışlar, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama yetersiz. Bir de, eğer ki Özel İdaremiz hastane olacak ve halkımıza daha yakın daha yararlı olacaksa biz buna katkı vermeye hazırız. Yanlış işleri çabuklaştırın arkadaşlar. Bir an önce yapılsın. Aynı dönemde Polatlı’da başlandı, hastane bitiyor. Biz daha yerini tespit edemedik.

Yılmaz: “Şehir içindeki hastane, ilçeler için kullanışsız olur.”

CHP’li Turgay YILMAZ, yeni yapılacak hastane eğer bir bölge hastanesi olacaksa, yol kenarında olan ve ilçelerin kullanımına daha uygun bir yerde olması gerektiğini bu nedenle BİEN Seramik yanındaki arsanın daha uygun olacağını söyledi. Yılmaz söyle konuştu: “Yılan hikayesine dönen hastane yapımı galiba Sağlık Bakanlığının çalışma programında şu an mevcut değil. Çünkü sürekli yer değiştiriliyor. Hastanenin eski yerine mi olsun, yoksa üniversitenin bitişiğine mi olsun, yoksa Özel İdarenin yerine mi olsun… Bunlar bir taktik midir, veya bir oyalama mıdır onu bilmiyoruz. Bu hastane eğer bölge hastanesi olarak yapılacaksa, sadece Bilecik halkı düşünülerek mi yapılacak, yoksa Bilecik’in mevcut ilçelerine katkısı olan; Bozüyük, Gölpazarı, Osmaneli, Söğüt, Yenipazar gibi ilçeleri de kapsayan alanda bir bölge hastanesi mi yapılacak? Şimdi görülüyor ki şehir merkezinin içerisinden çıkılmak istenmiyor. Halkın ulaşımı kolay olsun diye, sadece Bilecik halkı için yapılacaksa bir şey diyemiyorum. Ama ilçe halkları da bu hastaneden faydalanacaksa daha geniş bir yol güzergahı üzerinden yapılması daha iyi olur diye düşünüyorum. Hastane yapımına karşı değiliz, ama Bilecik’in tek giriş anayolunun daracık Hamsu Köprüsünün yan tarafında bir hastanenin yapılması söz konusu. Bu ilçelerin buraya acil durumlarda gelişleri oldukça sıkıntılı bir pozisyonda olabilir. Eğer sadece Bilecik halkı için düşünülecekse burası çok uygun bir yer. Ama ilçeler de düşünülecekse, yol güzergahı üzerinde yapılması düşünülemez miydi? Büyük bölge hastaneleri yol kenarlarında olur.  Acaba Sağlık Bakanlığının hastane yapımlarıyla ilgili Bilecik’te bir maddi programı var mıydı? Hep yer değiştirmeleri oluyor. Bilecik’te bir üniversite var. Arkadaşlardan edindiğim bilgilere göre, nüfusu 1 milyondan aşağı olan yerlerde Tıp Fakültesi açılamazmış. Nüfusu 1 milyondan aşağı olan yere koskoca üniversite kuruluyor da, bir fakülte kurulamaz mı? Kurulabilir. Hastane, geleceğin üniversitesinin önünü açacak şekilde olsa, üniversitenin yanında olması daha mantıklı olabilirdi. Bilecik’in içinde yapılacak bir bölge hastanesinin ilin girişini daraltacağını tahmin ediyorum. Çünkü ilimizin tek bir giriş hattı var.”

Mehmet Yılmaz: “Seçim yatırımı mı?”

MHP’li Mehmet Yılmaz, önümüzdeki hafta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlattı ve kamuoyunda konunun bir seçim yatırımı olarak görüldüğünü söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Yenişehir yolu örneği gibi bunun da seçim yatırımı olduğunu düşünüyorum. İnşallah öyle olmaz diyorum. Vatandaştaki intiba şu; Ak Parti’nin başkanı daha önce hastane eski yerinde olacak dedi. Sonra BİEN Seramik’in oraya gidiyor dendi. Kamulaştırmaları yapılıyor dendi. Vatandaş da, “Seçim var, bu acaba bir kandırmaca mıdır?” diye düşünüyor. Artık bir karar verilsin ve nereye yapılacaksa yapılsın artık.”



Yıldırım, “Evrakları Ankara’ya kendi elimizle götürdük”

Konuya açıklık getiren Meclis Başkanı Serkan YILDIRIM, bu güne kadar verdikleri kararların hiçbirinde siyasi davranmadıklarını söyledi. Ramazan ayında konuyla ilgili olarak 4 sefer Ankara’ya gidip geldiklerini ifade eden Yıldırım şöyle konuştu: “Aklınıza kesinlikle böyle bir seçim çalışması fikri gelmesin. Bir günü dahi düşünüyoruz. Hatta sürecin hızlanması için evraklarını dahi kendimiz götürüp getirdik. Bir müjde daha vereyim, 5 milyon liralık borçlanmamız bugün İller Bankasından çıkmış. Bu da konuyla bağlantılı. Çünkü biz sıcak asfalt şantiyemizi kurduktan sonra yaklaşık 4-5 aylık bir süre diyor arkadaşlar, şantiye kurulduktan sonra atölyeleri taşıyıp buraya mevcut hastaneyi düşünüyoruz. Şu an daha meclis kararını vermedi. Uzamasının sebebi ise, Gülümbe’deki kamulaştırmaların yeni bitmesi. Şu an herhangi bir zaman kaybımız yok. Yani hastanenin üniversitenin yanına yapılmasıyla buraya yapılması arasında çok bir zaman kaybımız yok. Bir de, hastanenin sanayini içine yapılması düşünülüyor, yani üniversite ile BİEN Seramik arasına sıkışmış, şehrin gelişebileceği çok bir nokta yok o tarafta. Burasını vatandaşımıza sorduğumuzda, neredeyse %90’ının merkezde kalması yönünde tavır sergilediğini görüyoruz. Vatandaşımızdan aldığımız tepkiler sonrası biz merkezde kalmasını ve Bakan Beyin de önerisiyle hem merkezde bulursanız merkezde ama bulamazsanız Gülümbe’ye yapılması yönünde kararımız. Eğer bir ay daha beklersek bir ay daha kaybımız olacak. Biz bunun siyasi rantında değiliz. Bundan zararlı da çıkabiliriz. Bu güne kadar aldığımız hiçbir kararı siyasi olarak almadık.

“İşleri hızlandırmamız lazım”

MHP’li Uyanık, Bileciklinin artık beklemekten sıkıldığını ve somut gelişmeler görmek istediğini söyledi. “Vatandaş artık Yenişehir yolunun bir an önce olmasını istiyor, çevre plancıları devlet hastanesinin nereye yapılacağını bilmek istiyor. Onun için burası bir başlangıç olabilir. İl özel idaresi burayı sağlık merkezine verdiğinde yeni yerin hazırlanıp il özel idaresinin oraya taşınması gerekiyor. Bunların da yatırımının yapılması gerekiyor. Bunun için bir an önce karar alınması gerekiyor. Hatice ile uğraşılmaması gerekiyor netice ile uğraşılması gerekiyor.” diyen Uyanık,  işlerin hızlanması için konunun plan ve bütçe komisyonu ile imar komisyonunda birlikte görüşülmesi gerektiğini belirtti.

“En uygunu hastanenin merkezde olması”

Ak Partili Ali Şenel, kangren haline geldiğini söylediği hastane konusunun bir an önce bitmesini istediklerini söyledi. Sağlık ve eğitim deyince akan suların durduğunu ifade eden Şenel şöyle konuştu: “Tıp Fakültesi değil Devlet Hastanesi olacağı için illa üniversitenin yanında olması gerektiği iddiasında bulunmamak gerekir. Gölpazarı ve Yenipazar olarak hastanenin Vezirhan’a yapılmasını isteriz. Bunun olmayacağına göre merkezdeki il genel meclis üyesi arkadaşlarımıza uyacağız. İlçelerden geldiğimiz zaman Gülümbe’de herhangi bir resmi kurum yok. İleride neler olur bilemem. Oraya geldiğimiz zaman çay içmek isteriz, eczane olgusu ne olacak artı olarak diğer kurumlarda işlerimiz oluyor. Bu açıdan il özel idaresinin yeri değerlendirilebilir.”


“Ağustos sonunda sonuca bağlanır”

Ak Partili Hasan Hüseyin Çelik ise tüm meclis üyelerinin hastane konusundaki eksikliğin farkında olduğunu ve konunun Ağustos ayı sonunda sonuca bağlanmasını beklediklerini söyledi. Çelik şunları söyledi:  “İl genel meclisi üyesi arkadaşlarımızı dinledik hepsi gayet olumlular. Herkes hastane eksiğimizi çok iyi biliyor. Gecikmeden dolayı gerçekten hoş olmayan bir durum içerisindeyiz. Şehircilik bir uzmanlık işi, bu konuda bizim il genel meclisi üyesi olarak teklif edilen yeri ve şartlarını konuşalım. Umarım bu iş Ağustos ayı sonunda hayırlı bir sonuca bağlanır.”

“Konu 2 günlük çalışma soncunda netleşir”

Özel İdare Genel Sekreteri Nalbant, konunun komisyonlarda değerlendirilmesin ardından netleşeceğini söyledi. Nalbant, “Talep bu yeri bize verin diyor. Kimse bir teklifte bulunmuyor. İl özel idaresinin yerinin bize verin deniliyor. Biz şuna karar verdik, kayıtsız ve şartsız olarak hastane yapılmak üzere burayı teslim edeceğiz, karşılında bir şey istemeyeceğiz. Elbette karşılığı olmayan hiçbir şey olmaz. Örneğin hazineden ben ufacık bir yer istediğimde benden hemen karşılığını istiyor. Buranın da karşılığının istenmesi için meclisin bir değer biçmesi gerekir. Bunu da birkaç komisyon değerlendirip bir iki günlük çalışmadan sonra netleştirebilir diye düşünüyorum” dedi.

“Yeni il özel idaresi binalarına bütçemiz yetecek mi?”

Söz alan Ak Partili Ertuğrul Torun, Sağlık Bakanlığıyla yer takası yapıldıktan sonra yeni yapılacak il özel idaresi binaları için bütçelerinin yeterli olup olmayacağı konusunda duyduğu endişeyi dile getirdi. Torun şöyle konuştu: “Şuanda meclise gelen talep yazısı tamamen geniş çerçevede gelmiş. İktidar ve muhalefet meclis üyeleri Bilecik’e devlet hastanesi yapılması konusunda hemfikir durumda. Ama burada görünen şudur, geniş bir talep doğrultusunda il özel idaresinin alanının bize tahsis edin. Plan ve Bütçe, İmar komisyonunda Ağustos ayı içerisinde bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü karşımızdaki muhatabın bakanlık olduğu söyleniyor. Komisyonlardan çıkan ve meclisten çıkan kararlar belki bakanlığın hoşuna gidecek belki gitmeyecek bilemiyoruz. Geri dönüşler olacağı kaygısı içerisindeyim. Bununla birlikte arazilerin yakasını yaptığımızı varsayalım. Hastane inşaatının burada başladığı zaman il özel idaresi çalışanları nereye taşınacak? Bize yeni tahsis edilen yerin belirlenmesi ve inşaatın bitmesi lazım. Biz ancak o zaman oraya yerleşebiliriz. Yeni yapılacak il özel idaresi binaları için kendi bütçemizin yeterli olacağı kanaatinde değilim. Ayrıca bakanlıktan yardım talep edilmesi fikrindeyim.”

“İdarenin atölyelerinin bulunduğu alan hastane için yeterli”

Torun’un sorusuna açıklık getiren Yıldırım: “Atölyelerin olduğu kısmı taşıyoruz. 4-5 aylık dönem içerisinde asfalt şantiyesini yaptığımızda atölyeleri buraya taşıyacağız. Buralar zaten hastane için yeterli. 10 dönümlük inşaat alanı yetiyor. 42 dönümün sadece 10 dönümüne inşaat yapacaklar. Burada diğer binalarımız var. Kalan memurlarımızı da oraya taşıdığımızda bir sıkıntı yaşanmaz. Henüz hastane için çizilen bir proje yok. Sadece Ankara’dan Bakanlık danışmanları geldiler. İl Özel İdaresinin atölyelerin olduğu alanı bize gösterdiler ve burası hastanenin taban alanı olarak bize yeterli dediler. Bizim buradan görüşlerimiz alındıktan sonra bakanlıktan arkadaşlar gelecekler, inceleyip en uygun yeri kendileri tespit edecekler.

Konu, meclis üyelerinin fikirlerini beyan etmelerinin ardından meclis onayına sunuldu ve oy birliğiyle plan bütçe ve imar komisyonlarına havale edildi. Komisyonlar Ağustos ayı içinde toplanacak ve nihai takas teklifi İl Sağlık Müdürlüğüne sunulacak.

 

Editör: TE Bilişim