Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Sayın Şeref Malkoç, Şeyh Edebali Üniversitesi’nde ‘Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler’ konulu konferans verdi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş’ın özel davetiyle Bilecik’e gelen Başdenetçi Malkoç’un konferansını Vali Bilal Şentürk başta olmak üzere, Bilecik Belediye Başkan Vekili Semih Tuzak, Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Ceylan, Adli Yargı ve Adalet Kom. Başkanı Muhammet Göktaş, Baro Başkanı Halime Aynur, Vali Yardımcıları, Rektör Yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ilgiyle takip etti.

“Adalet ve iyi yönetim ilkeleri ışığında insanlıktan ümidimizi kesmiyoruz”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, hukukun, insanoğlunun bu dünyada var olmasıyla birlikte ortaya çıkan, ancak üreticisi yine insanoğlu olan, dil gibi, devlet gibi, sosyal bir kurum olduğunu hatırlattı ve Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşla devlet kurumları arasındaki ihtilafın çözülemediği durumlarda, işin yargıya intikal etmeden önce çözülmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmış modern bir kurum olduğunu söyledi. Rektör Taş, TBMM’den alınan bilgilere göre, Kamu Başdenetçliği Kurumunun kurulduğu ilk yıllarda, kamu kurumlarının KDK kararlarına uyma oranının %20’lerde olduğunu, bu oranın bugün %75’lere ulaştığını söyledi ve Üniversitemizin KDK kararlarını dikkate alma oranının ise %100 olduğunu ifade etti. Konuşmasında küresel dünyanın adaletsizliğine de değinen Rektör Taş, artık dünyanın daha iç içe ve daha kırılgan olduğunu söyledi ve “Hepimizin gözü önünde cereyan eden gerçek tablonun iç karartan ayrıntılarına rağmen adalet ve iyi yönetim ilkeleri ışığında yine de insanlıktan ümidimizi kesmiyoruz ve kesmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Ombudsmanlık kavramı Türklerden Avrupa’ya geldi”

Konferansta kürsüye gelen Vali Bilal Şentürk ise, geçmiş yıllarda İsveç’te katıldığı bir yurtdışı görevinde ‘Ombudsmanlık’ konusu üzerine yaşadığı bir anekdotu dinleyicilerle paylaştı. ‘Ombudsman’ ve ‘Ottoman’ kelimelerinin benzerliği üzerine konuşulurken İsveçli meslektaşlarının kendilerine ‘ombudsmanlık’ kavramının Türklerden Avrupa’ya geldiğini söylediklerini ifade etti. Bu kavramın Batı’ya gidiş hikayesini de kısaca dinleyicilerle paylaşan Vali Şentürk; İsveç Kralı 12. Şarl’ın Ruslara karşı kaybettiği bir savaşın ardından Osmanlı’ya sığındığını ve Osmanlı himayesinde uzun yıllar yaşayan Şarl’ın, 3 kıtada hüküm süren Osmanlı’nın bu başarısının altında yatan temel sebep olarak, halkın dertlerini saraya doğrudan iletebilen bir sistemin kurulmuş olması olduğunu gördüğünü ve benzer bir sistemi kendi ülkesinde uygulamasıyla ‘ombudsmanlık’ kavramının ortaya çıktığını söyledi.

Kamu Başdenetçiliğinin hizmetlerinden övgüyle söz eden Vali Şentürk, bunlara bir örnek olarak iktisadi ve idari bilimler fakülteleriyle içerik yönünden aynı olan ancak farklı isimler altında eğitim veren fakültelerden mezun olan öğrencilerinin kaymakamlık sınavına girme konusunda yaşadıkları engelin Kamu Başdenetçiliğinin girişimleriyle kaldırıldığını ifade etti.

“Hukukun üstünlüğünü temin edeceğiz”

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, son dönemde Türkiye genelinde her alanda yaşanan olumlu gelişmelerden söz ederek başladığı konuşmasında, Kamu Başdenetçiliği Kurumunun kuruluş amacı, faaliyetleri ve işleyişine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Salonu dolduranların dikkatle dinlediği bir konuşma yapan Malkoç, dünyadaki bütün ideolojilerin, bütün düşünce sistemlerinin ve dinlerin adaleti gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Malkoç, “Adalet su gibidir, hava gibidir. Herkesin ihtiyacı olan bir husustur. Bizim inancımızda, medeniyetimizde, kültürümüzde ve anlayışımızın temelinde adalet vardır. Kur’an-ı Kerim’de en çok zikredilen kavramların başında adalet geliyor. Hadis-i Şeriflerde de öyle buyruluyor. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde böyle buyuruyor; ‘Allah adil olanı sever.’ İnsanın varlık sebebidir adalet.” ifadelerini kullandı. Adaletin ancak eğitimle sağlanabileceğinin altını çizen Malkoç, salonun dolduran ve konferansı dikkatle dinleyen öğrencilerin eğitim hayatlarını en verimli şekilde değerlendirmelerini istedi ve gençlerin ülkemizin geleceği olduğunu söyledi. Malkoç; “Siz Türkiye’nin istikbali olan gençlerisiniz. Hakkaniyete, adalete, hukuka ne kadar değer verirseniz, ahlaka ne kadar değer verirseniz hem aileniz, hem kendiniz, hem çevreniz, hem de ülkemiz daha da güzelleşir. Tüm Türkiye’yi dolaşıyoruz. Anlattığımız bir şey var; hukukun üstünlüğünü temin edeceğiz. Bunu hep beraber adaletle, hakla, hakkaniyetle temin edeceğiz. İnsan olarak, öğrenci olarak, vatandaş olarak hak arama kültürünü yaygınlaştıracağız. Bu anlamda bizim Kamu Denetçiliği Kurumu olarak çabamız gayretimiz bu noktadadır.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Şeref Malkoç’a Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş tarafından günün anısına Şeyh Edebali’nin öğüdünün yazılı olduğu tablo hediye edildi. Başdenetçi Malkoç da Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Taş’a ve Vali Bilal Şentürk’e Kamu Başdenetçiliği tarafından hazırlanan kitapları hediye etti.

Editör: TE Bilişim