Geçtiğimiz günlerde Özel İdarenin yaptığı İş Sağlığı ve Güvenliği ihalesini Ak Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın iptal ettirdiği iddiasına, konun muhatabı olan İris Akademi İcra Kurulu Üyeleri Adnan Yüce ve Dr. Beyberk Uysal’dan cevap geldi. Pozitif İş Güvenliği şirketinin ortağı Dr. Ahmet Erensayın’ın yaptığı açıklamayı “gerçek dışı” ve “kişi ve kurumları yıpratmaya dönük çaba” olarak niteleyen Yüce ve Uysal, ihalenin iptal gerekçelerinin açıklandığını söyleyerek yaşanan süreçle ilgili şu açıklamayı yaptılar:

“16.12.2014 tarihinde Bilecik İl Özel İdaresi tarafından yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet alım İhalesi İle ilgili olarak Pozitif İş Güvenliği Sağlık Eğitim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Dr. Ahmet Erensayın’ın kamuoyuna yaptığı açıklamalarda gerçek dışı beyanlarla kişi ve kurumları yıpratmaya dönük çabalar sergilediği görülmektedir.

Türkiye’nin en büyük iş sağlığı ve güvenliği eğitim kurumu ve ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB) firması olan İris Akademi söz konusu ihaleye katılmış ancak ihale komisyonu tarafından ihaleden elenmiş, bilahare yaptığı itiraz başvurusu ihale komisyonu tarafından reddedilmiştir.

Bu gerçek durum dışında ihale süreciyle ilgili hiçbir itiraz ve katkısı hatta tarafı olmayan İris Akademinin ve İris Akademiye bağlı Bilecik Şubesinde görev yapan bir kişinin Sayın Fahrettin Poyraz ile irtibatlandırılması ve ihale sürecine ilişkin idarenin yapmış olduğu yasal tasarruflardan sorumlu tutulmasının hiçbir haklı ve makul sebebi bulunmamaktadır.

Bilecik İl Özel İdaresi söz konusu ihaleyi yasal gerekçelerini de belirtmek suretiyle iptal etmiş bulunmaktadır. İddia sahibi firma yapılan işlemin yasalara aykırı olduğunu düşünüyorsa, Kamu İhale Kurumuna yasal yollardan başvurabilir hatta idari yargı yolunu seçebilir. Bunları yapmayıp, konuyu kamuoyunun dikkatine basın yoluyla getirmek, iyi niyet ve ticari ahlak anlayışıyla bağdaşmamaktadır.

Kaldı ki İris Akademi ve Sayın Fahrettin Poyraz hakkında kamuoyunu yanıltıcı ve kasıtlı açıklamalarda bulunan Pozitif İş Sağlığı ve Güvenliği firması Bilecik İlinde yetki almış ve OSGB hizmeti vermekle yetkilendirilmiş bir kurum değildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin verilebilmesi için öngördüğü yetki belgesine haiz olmadan söz konusu ihaleye girmesi ayrı bir hukuksuzluktur.

26.12.2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından güncellenen listede Bilecik İlinde Ortak Sağlık Güvenlik Birimi yetkisine sahip olan firmalar;

•          BİLECİK İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre İnşaat Ticaret Limited Şirketi

•          ÖZEL BİLECİK Ortak Sağlık İş Güvenliği Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

•          İRİS AKADEMİ İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık Sağlık İnşaat Gıda Otomotiv Ticaret Limited Şirketi (BİLECİK Şubesi)

•          BİLECİK ADA Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Eğitim İnşaat Medikal Ticaret Limited Şirketi

Olarak sıralanmaktadır. Görüldüğü üzere Pozitif OSGB nin Bilecik İlinde OSGB hizmeti vermesi yasal olarak mümkün değildir. İhale adı geçen firma lehine sonuçlanmış olsa dahi, hangi yetki ve yasal sınırla bu hizmetleri verebilecekti?

Yetki Belgesi olmadan ihaleye katılmak suretiyle sergilenen hukuksuzluğun üstünü örtmek için İris Akademinin ve Sayın Fahrettin Poyraz’ın isimlerinin kullanılmasının neden olduğu mağduriyetin yargı yoluyla tazmini yoluna gidileceğini Bilecik Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Adnan Yüce

Dr.Beyberk Uysal

İris Akademi İcra Kurulu Üyeleri

Editör: TE Bilişim