FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan ve 3 ay süresini dolduran 3 bin 400 civarı öğretmenin görevlerine iade edileceği iddia edildi. Bazı öğretmenlerin göreve iade edileceği ve soruşturmalarının ise görevdeyken devam edileceği öne sürüldü. Bu kapsamda Bilecik İl Mili Eğitim Müdürlüğüne şu ana kadar herhangi bir yazı ulaşmadığı gelen bilgiler arasında. 

Milli Eğitim Bakanlığı  tarafından FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan öğretmenlerden 3 ay görevden uzak kalanları göreve iade edileceği gündeme geldi. Bu kapsamda bazı İl Milli Eğitim Müdürlüklerine listelerin gittiği ancak Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bakanlıktan herhangi bir yazının gelmediği öğrenildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı gelmesi durumunda gerekli işlemlerin yapılacağı kaydedildi. FETÖ soruşturması kapsamında 153 öğretmen görevden uzaklaştırılırken bu öğretmenler arasında 97 öğretmen ihraç edilmişti.

Konu ile ilgili memurlar.net’te yer alan haberde şu bilgiler aktarıldı:

Kamuda her kuruma sızan FETÖ terör örgütünün temizlenmesi için ilan edilen OHAL kapsamında 23/07/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname"de kamu görevlileri hakkında alınacak tedbirler belirlenmiştir.

Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası gereği; FETÖ örgütüne üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kamu görevlileri hakkında, kurumlarca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesi kapsamında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandı.

Açığa alınan kamu görevlileri hakkında kurumlarca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, 02/09/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 28 bin 163'ü öğretmen olmak üzere toplam 50 bin 875 memur kamudan ihraç edildi.

Ancak, Resmi Gazete' de yayımlanan 672 sayılı KHK sonrasında kamu kurumlarınca halen yürütülen soruşturmalar neticesinde yeni ihraç listelerinin belirlendiği ve Bakanlar Kurulunda görüşülmek üzere bu listelerin Başbakanlığa gönderildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 145 inci maddesinde; "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, Temmuz itibariyle başlanan açığa alma işlemlerinde süreler dolmaktadır. Örneğin 18 Temmuz'da açığa alınan bir memur için, kanunun öngördüğü süre 18 Ekim'de olmaktadır. 21 Temmuz'da açığa alınan memur için ise süre 21 Ekim'de dolacaktır.

Bu bakımdan; hakkında uygulanan açığa alma tedbirinde süresi dolanların görevlerine iade edilmesi uygun olacaktır.

Diğer taraftan eğer açığa alma tedbirinin devamında yarar görülüyorsa ve incelemeler hala sürüyorsa, KHK ile açığa alma sürelerinde düzenleme yapılmasınde yarar bulunmaktadır.

İl milli eğitim müdürlüklerinden memurlar.net'e ulaşan bilgilere göre, bakanlığın illere iki liste gönderdiği, ilk listede bazı isimlerin açıkta kalma süresinin 2 ay daha uzatıldığı, ikinci listede yer alan isimlerin ise göreve başlatılmasının istendiği belirtilmektedir.

Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, iade işlemleri doğrulayarak "MEB'de Temmuz ayından bu yana açıkta bekleyenlerden 3400'ünün göreve iade edileceği anlaşılmaktadır." dedi.

Editör: TE Bilişim