Hasan Güner
Aşırı şekerli besin kaynaklarının vücuttaki vitamin ve mineral alınımını azalttığını belirten Diyetisyen Tez, aşırı şekerin bağışıklık sistemini zayıflattığını söyledi.
“Bizim maksadımız şekeri kısıtlamak.” diyen Tez, açıklamasının devamında şunları aktardı:
“Biliyorsunuz ki kış aylarında yeterli hareket olmuyor. Fazla enerji her zaman kilo ve iç organların yağlanma sebebidir. Bu yüzden meyvelerin kendi şekeri, vücudumuz için yeterli bir enerji kaynağıdır. Ekstra şekerle desteklemeye gerek yoktur.

TEZ’DEN ‘SALLAMA’ ÇAY UYARISI
Sallama çaylar herkeste aynı etkiyi yaratmayacaktır. Kişi, her gün düzenli sallama çay kullanıyorsa, vitamin ve mineral eksikliği yaşayacağı gibi, vücuduna katkı ve kalıntı maddelerini de almış olur.
Çünkü sallama çayların içerisine katkı maddeleri de dahil oluyor. Bir taraftan vitamin alırken, diğer taraftan kanserojenik maddeyi de içimize alıyoruz. Bitki çaylarını ehil aktarlardan alarak kullanmak daha doğal ve sağlıklıdır.
Bitki çaylarının içerisinde metabolizmayı hızlandıran öğeler olabiliyor. Bayanlarımızın çoğu bu ürünleri zayıflama çayı olarak kullanıyor ama bunlar vücudumuzun ihtiyacı olan sıvının atılımına sebep oluyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan sıvının atılımı demek, vitamin ve minerallerin de atılımı demektir. Bu yüzden bağışıklık sistemini zayıflatıp, vücut direncini azaltacaktır. Kişi, bu ürünleri kullanırken kilo veriyorum zannediyor ama vücudun sıvısı atıldığı için, benim tabirimle, suyu sıkılmış sünger gibi oluyor.

“AŞIRI PROTEİN, BÖBREK SAĞLIĞINI BOZAR”
Kişi normalde, beden kitle indeksi 25’in üzerinde çıkıyorsa hafif şişman, 30’un üzerinde çıkıyorsa obez diye tanımlanıyor. Biz kesinlikle beden kitle indeksine bakmıyoruz. Biz kiloyu beden kitle indeksine göre değil de analiz cihazına göre yorumluyoruz.
Bazı hastalarımızda beden kitle indeksi 25’in üzerinde, yani hafif şişman olarak çıkıyor ama bakıyoruz ki vücudundaki kas oranı çok yüksek. ‘Senin beden kitle indeksin 25’in üzerinde’ dediğimizde, ‘kilolusun’ diyemiyoruz maalesef.
Kilo almak için karbonhidrat tozu veya kas yapmak için protein tozu kullananlar var. Bu tarz şeyler vücudunuz için kesinlikle zararlı şeylerdir. Bunlara ‘besin kaynakları’ diyemiyorum çünkü onlar benim için o kefeye konulacak konumda değiller.
Karbonhidrat tozu hızlı bir şekilde kilo alımını destekler ama vücudu iç organ yağlanması dediğimiz bir duruma da sokabilir. Aşırı protein alımı da böbreklerimizi bozar artı vücudumuzdan ve kemiklerimizden kalsiyum çekilmesine neden olur. Bu yüzden protein ile birlikte kalsiyum tüketimi çok önemlidir. Yeterli kalsiyum almıyorsanız ve kan içerisindeki kalsiyum oranı düşükse, kalsiyum kesinlikle kemiklerden çekilmeye başlayacaktır. Başka türlü böbreklerden atımı söz konusu değildir. Protein, böbreklerden atılamadığında hem böbrek hücrelerine zarar verecek hem de belli bir yaştan sonra kemik erimesine neden olacaktır.
Protein ağırlık beslenme, bağırsak içinde ciddi anlamda tahribata neden olur. Kabızlığa sebep olduğu gibi bağırsak hastalıklarına da yol açar. Bu yüzden protein içeriği ağır olan diyet gruplarından kaçınılması gerekiyor.

“AZ VE SIK YEMEK İNSANI ZAYIFLATIR”
Aç durarak kesinlikle zayıflanmıyor. Biz yaptığımız çalışmalarda metabolizma hızını ölçüyoruz. Bu bizim için önemli. Vücut, uzun süreli açlıklara maruz bırakılmışsa ve metabolik sendrom dediğimiz duruma düştüyse, enerjiyi tasarruflu harcayacaktır. Aldığı enerjiyi depolayacağı için kilo problemi yaşatacaktır. Bu yüzden kesinlikle uzun süreli açlıklara maruz kalınmamalı. Aç kalarak zayıflamaya yönelinmemeli.
Ekmek günah keçisi değildir. Hiç kimse zayıflamak için ekmeği kesmeye kalkmasın. Ekmek, vücudumuzun temel besin kaynağıdır, vitamineral ve karbonhidrat açısından zengindir. Pilav ve makarna yemeyin ama ekmek tüketin. Sık sık beslenme kesinlikle insanı zayıflatır. Gün içerisindeki ölçülü tüketim kan şekerinizi düşürmeyecektir. Diyete başlıyorsanız sonunu getirin. Vücudunuzu metabolik sendromdan kurtarmak en az 6 ayınızı alıyor. Kısa sürede zayıflama yanlış bir düşüncedir.

“SPOR KİLO VERME ARACI DEĞİLDİR”
Sporu kilo verme aracı olarak görmüyorum. Kişi doğru beslenmiyor ama spora gidiyor. Taş çatlasın 5-6 kilo verir ama o kiloyu da nereden verdiği meçhuldür. Sıvıdan mı yoksa yağdan mı kaybeder.
Kişi, vücuduna yeterli enerjiyi vermez de ağır sporlar yaparsa, vücudu hemen kas kaybına uğrar. Yani vücuda giren enerjiyle yapılan spor dengede olmak zorunda. Spor, kasları, vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amaçlı yapılmalı.

“DOĞRU BESLENME HER ŞEYİ BAŞI”
Eğer vücudunuz doymuyorsa bilin ki vücudunuzda vitamin ve mineral yetersizliği vardır. Genelde kilolu insanların çoğu hızlı yemiştir ya da yediğinin çoğunu çiğnemeden yutmaya çalışmıştır. Yavaş yemek ve iyi çiğnemek doygunluk hissiyatını artırır. Kilonuz çoksa vücudunuzdan salgılanan leptin hormonu, beyin tarafından algılanmayacak. Yani duyarsızlaşıyor. Düzenli beslenme ön planda olmak zorunda. Vücuda enerjiyi yeterli vermezseniz açlık hissiyatını hiçbir şey bastıramaz. Doğru beslenme her şeyin başıdır.”


Editör: TE Bilişim