Cafer Elmas

Yaklaşık iki ay önce ardı ardına meydana gelen yangınlar ve yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşmak için görüşlerini almak istediğimiz ve 4 defa aramamıza rağmen ulaşamadığımız Bilecik Orman Müdürü’nün yerine Bursa Bölge Müdürü’nden ayrıntılı açıklama geldi. Fakat açıklama Noter kanalı ile tekzip metni olarak gönderildi.

‘Bilecik’te Orman İşletme Müdürü var mı?’ başlıklı haberimizi kurumlarını ve müdürlerini yıpratıcı art niyetli haber olarak gören Bursa  Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bilecik Orman Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları da detaylı şekilde göndermiş. Bizim aylar önce kamuoyu ile paylaşmayı düşündüğümüz çalışmalar açıklanırken, kamuoyunu bilgilendirmek isteyen  gazetecilerle görüşme nezaketinde bulunmayan ve bu sorumluluğu personeline iletmeyen Orman Müdürü Oktay Ayatay’dan hesap sorulacağı yerde yine her zaman olduğu gibi basın suçlanmış.

4 defa aranılıp kendisine ulaşılamayan nezaket ve sorumluluk gereği geri dönüş dahi yapmayan Orman Müdürü ve kurum yıpratılmış olarak gönderilen tekzip metninde maşallah çalışmalar detayları ile sayılmış.

Bizler kamuoyunu aydınlatmak ve ilimizde çıkan yangınlar ve sonrası yapılan çalışmaları bilgilendirmek adına ulaşmaya çalıştığımız Orman Müdürü’nün ve onun amiri Bursa Orman Bölge Müdürü’nün tereyağ gibi üste çıkıp gönderdikleri tekzibi yayınlamıyor yargı kararı almaları takdirinde yayınlayabileceğimizi belirtirken, gönderdikleri açıklama kamuoyunu ve vatandaşları ilgilendiren bizim isteyip te ulaşamadığımız fakat tekzip yolu ile gelen Bilecik Orman Müdürlüğü’nün çalışmaları, yanan ormanlar ve sonrası gerçekleşen çalışmaları paylaşıyoruz.

“2013 yılında Bilecik’te bugüne kadar, 14 adet orman yangını çıkmış ve 231,51 hektar alan zarar görmüştür. Söğüt Tuzaklı’da yakılan çoban ateşinden çıkan yangında 77 hektar, Soğucakpınar’da anız yangınından 144 hektar ormanlık alan zarar gördü. Arazinin müdahaleye imkan vermeyecek derecede sarp, havanın rüzgarlı olmasına rağmen ekiplerimiz özveri ile mücadele ederek yangının blok ormana zarar vermesini önlediler.

Yanan orman alanlarının bir yıl içerisinde ağaçlandırılması kanun gereğidir. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun da basında çıkan açıklamalarından anlaşılacağı üzere yanan sahaların imara, yerleşime açılması kesinlikle söz konusu olamaz.

Yangın sonrasında adli tahkikatlar devam etmektedir. Bilecik’te 1998 yılından bu güne kadar çıkan orman yangınlarıyla ilgili “Orman Yangını çıkarmak” suçu ile açılan davaların 28’inde cezai işlem uygulanmasına karar verilmiştir.

Orman yangınlarıyla mücadelede temel düsturumuz; ormanda yangın çıkmaması için koruyucu tedbirler almaktır. Bunun için okullarda ve köylerde eğitim çalışmaları yapıyoruz.

Rüzgârın hızı, hava sıcaklığı, nisbi nemin düşüklüğü, arazi yapısı ve ağaç türü çıkan orman yangının büyümesine sebep olmakta ve müdahaleyi güçleştirmektedir. Yangına karşı birinci derece hassas ağaç türü; kızılçamdır. Bilecik ormanlarımızın üçte biri kızılçam ormanlarıyla kaplıdır.

2013 yazının 0,5 derece daha sıcak ve kurak geçeceğini, orman yangın tehdidinin bu yaz daha yüksek olduğunu 23 Mayıs 2013 tarihinde Bilecik’te yaptığımız toplantıda basın mensuplarıyla paylaşarak kamuoyunun bilgilendirilmesi için yardımlarını talep ettik.

Bilecik’te; 8 adet gözetleme kulesinden ormanlar 7 gün 24 saat gözetlenmektedir. 7 adet ilk müdahale ekibinde; 83 adet yangın işçisi, teknik eleman ve diğer görevliler ile toplamda 150 kadar personel ve 7 Arasöz, 3 Su tankeri, 3 İlk Müdahale Aracı, 1 treyler her an göreve hazır beklemektedir. Bölge Müdürlüğü merkezimizde de 1 adet Su Atar Helikopter bulunmaktadır.

Helikopterin kısa mesafeden su alarak yangın söndürme süresini kısaltmak için Bilecik’te 1 su çukuru, 3 yangın havuzu yaptık. Orman yangınlarına erken ve etkin müdahale etmek için yangına hassas orman köylerimize 11 adet 2,5 ton kapasiteli su tankerini dağıttık.

2013 yılında Bilecik’te bugüne kadar, 14 adet orman yangını çıkmış ve 231,51 hektar alan zarar görmüştür. Söğüt Tuzaklı’da yakılan çoban ateşinden çıkan yangında 77 hektar, Soğucakpınar’da anız yangınından 144 hektar ormanlık alan zarar gördü. Arazinin müdahaleye imkan vermeyecek derecede sarp, havanın rüzgarlı olmasına rağmen ekiplerimiz özveri ile mücadele ederek yangının blok ormana zarar vermesini önlediler.

Yanan orman alanlarının bir yıl içerisinde ağaçlandırılması kanun gereğidir. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun da basında çıkan açıklamalarından anlaşılacağı üzere yanan sahaların imara, yerleşime açılması kesinlikle söz konusu olamaz.

Yangın sonrasında adli tahkikatlar devam etmektedir. Bilecik’te 1998 yılından bu güne kadar çıkan orman yangınlarıyla ilgili “Orman Yangını çıkarmak” suçu ile açılan davaların 28’inde cezai işlem uygulanmasına karar verilmiştir.

Asıl olan yangının çıkmaması ve bu felaketin yaşanmamasıdır. Yapılan istatistiklere göre orman yangınlarının %92’si insan eliyle çıkmaktadır, bunun için “Her şey elimizde” diyoruz.”

Editör: TE Bilişim