Gökay Şimşek

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün 2.sini düzenlemiş olduğu ‘Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi Kura Töreni’ gerçekleştirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarının ardından civar köylerden törene katılan hayvan üreticileri çekilen kuralar ile 95 adet küçükbaş kıvırcık koç sahibi oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, konuşmasına geçtiğimiz günlerde bölücü terör örgütü mensupları tarafından şehit edilen Eren Bülbül’ü rahmet dileyerek başladı. Müdür Yıldız:, “bin yıldır Anadolu topraklarında olan insanımız şunu söylüyor: “Buğdayla koyun gerisi oyun”diyorlar. Bunu neden dediler? Ülkemizin ve ilimizide buğday ve koyun yetiştiriciliğine en uygun coğrafyadır. Dolayısıyla bizim ülkemizde bugün kırmızı et sıkıntısı çekiyorsak, bunun en büyük sebebi küçükbaş hayvancılığımızın geri kalmışlığından kaynaklanmaktadır. İlimizde şartlar itibariyle küçükbaş yetiştiriciliğine uygun olmasına rağmen, istediğimiz düzeyde henüz değil. Normalinde şu anda 170 bin küçükbaş hayvanımız varken, bunun en azından 300-400 binleri bulması gerekiyor. Kırmızı etinde en verimli hayvanı koyun ve keçidir aslında. İlimizde de küçükbaş hayvancılık vazgeçilmez ve geliştirilmesi gereken önemli bir konudur.

2016 yılında bakanlığımızın küçükbaş hayvancılığa vermiş olduğu destekten bahsetmek isterim size: anaç koyun, keçi desteklemesi 1 milyon 317 bin 900 TL, Halk elinde ıslah projesi ise 241 bin TL destek almış çiftçimiz.Toplamda 1 milyon 558 bin 940 liralık bir desteklemeyi küçükbaş hayvan yetiştiricilerimiz Bilecik’te almış oldular.

Bu sene kıvırcık ırkı özellikleri taşıyan koç adaylarını bu sene tespit ettik. Bu sene ilimizde halk elinde ıslah edilmiş 95 adet koç dağıtmış olacağız inşallah. Bunun içinde müracaat eden 55 yetiştiricimiz 149 koç için müracaat etti. Biz 95 koç dağıtacağımıza göre,bunuda kura ile adaletli bir şekilde tespit edeceğiz. Bu projeyi 3 yıllığına uyguladık.Bu proje seneye de bitmiş olacak inşallah.”

Etkinlik kura çekiminden sonra üreticilere takdim edilen sertifika töreni ile son buldu.

Editör: TE Bilişim