CHP
  Milletvekili Yaşar Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Bilecik’in sorunlarını gündeme getirirken hükümete yüklendi.

Başarılı çalışmaları ile Bilecik kamuoyundan takdir alan eski Vali Süleyman Elban'ın kısa sürede Ağrı'ya tayin edilmesini de eleştiren Tüzün, dünyaya gelecek çocuğun bile 9 ay 15 gün beklediğini bir Vali’nin bu kadar kısa süreli çalışmasının o ile bir faydası olmayacağını belirterek, “9 ayda Vali mi değişir?” diye tepkisini dilegetirdi.

Sorunları tek tek sıralayan Tüzün, son birkaç ay içerisinde Bilecik’e Başbakan’ın yanı sıra 7 Bakan ve 4 Bakan Yardımcısının geldiğini ancak hiçbirinin temel atma ya da açılış törenine katılmadığını vurguladı.

Şeyh Ebebali’nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü diline dolayan iktidarın insanı yaşatmadığı gibi devleti de yaşatmadığını, Bilecik’e hakettiği desteği vermediğini belirten Tüzün, Vali Süleyman Elban’ın çok sıra sürede Ağrı’ya atanmasını da eleştirdi.

Yaşar Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi:

“Bilecek ilimiz, taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek olan bir kent. Böylesine bir kentin tarihi ve kültürel özellikleriyle birlikte ön plana çıkması, özellikle AKP iktidarının on beş yıldır Hükümette bulunup da Şeyh Edebali'nin sözünü, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünün şiar edilmesiyle birlikte devletin ve cumhuriyetin kurulduğu bu kutsal topraklara yeterince ilgi göstermediğini, yeterince destek vermediğini de tüm Bilecik halkı olarak bizler biliyoruz. Bu sorunları da burada gündeme getirmenin, bölgenin bir milletvekili olarak, benim görevim olduğunu düşünüyorum.

9 AYDA VALİ Mİ DEĞİŞİR?”

Değerli arkadaşlar, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesini ortaya koyan iktidarınız, maalesef, insanı da yaşatmıyor, devleti de yaşatma noktasında gerekli desteği vermiyor. Bugüne kadar, bölgemizde yapılması gereken hizmetler noktasında vermiş olduğumuz kanun teklifleri kabul edilmiyor iktidarınız tarafınızdan ve Meclis grubu tarafından. Özellikle, kuruluşun ve kurtuluşun merkezi dediğimiz Bozüyük Metristepe'mizde milli park yapılması noktasında vermiş olduğumuz kanun teklifi, bugüne kadar defalarca gündeme getirmemize rağmen kabul edilmedi.

Yine, Bilecik'e atanan Vali ve Kaymakamların Bilecik'e hizmet edebilmesi noktasında, istişare ettiğimizde, açıkça ifade etmem gerekiyor ki devleti iyi tanıyan, bürokrasiyi bilen ve hizmet noktasında her zaman yanımızda olduğunu düşündüğümüz ve dünyaya gelecek çocuğun bile dokuz ay on gün süreli olduğunu bildiğimiz halde, bir ile atanan Vali’nin dokuz ay süreyle görev yapıp görevden alınmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Çünkü bir Vali Hükümetiniz tarafından, iktidarınız tarafından atanıyorsa onun hizmetlerini takip etmek, kontrol etmek göreviniz. Ancak Vali’den memnuniyetsizliğiniz varsa merkeze alırsınız ama dokuz ay süreyle bir ilde görev yapan bir Vali’yi, dokuz ay sonra görevden almanın, bir başka ile Vali atamanın doğru olmadığını bir kez daha söylemek istiyorum.

NİYE GÜMRÜK YOK?”

Değerli arkadaşlar, Bilecik'imizin sayamayacağımız kadar çok sorunu var ancak Bilecik, aynı zamanda tarihi ve kültürel özelliğiyle birlikte bir sanayi kenti.

Organize Sanayi Bölgeleri, 186 tane fabrikası, 20 binin üzerinde çalışanı var ve maalesef, yine iktidarınız döneminde Türkiye'deki vergi rekortmenlerinin arasında ilk 100'e giren 10'dan fazla firmamız var. Hemen yanı başımızdaki Bolu iline, 200 milyon dolarlık ihracat yapan bir ile gümrük müdürlüğü kuruyorsunuz ama 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir ildeki sanayi kuruluşlarının işini görmek üzere Gümrük Müdürlüğü kurmuyorsunuz.

ÖNERGELERE NİYE CEVAP VERMİYORSUNUZ?”

Yine, bugüne kadar vermiş olduğumuz kanun tekliflerini kabul etmiyorsunuz. Bölgemizle ilgili vermiş olduğumuz yazılı soru önergelerine, İçtüzük'te yazılı olmasına rağmen, bir bakanın on beş gün içerisinde cevap vermesi ve otuz gün geciktirerek kırk beş gün içerisinde yazılı soruya cevap vermesi gerektiği halde, maalesef, bakanlarınız… Bugün bir tanesi var ama çoğu hiçbir zaman olmuyor; dün de maalesef, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü görüşülürken burada hiçbir bakan yoktu. Bakanları Meclis Başkanlık Divanına ve Meclisin parlamenterlerine şikâyet ettiğimi bir kez daha ifade ediyorum ve Bilecik'le ilgili vermiş olduğumuz soru önergelerine de cevap vermediklerini biliyorum.

BİTMEYEN AŞK: YENİŞEHİR YOLU”

Sevgili arkadaşlar, yine, sizin bir sloganınız vardır "bitmeyen aşk", Bilecik-Bursa yolunun on beş yıllık iktidarınızda bitmediğini Bilecik halkı da biliyor, bizler de biliyoruz. Bilecik'in en önemli sorunlarından bir tanesinin hastane sorunu olduğunu biliyoruz.

BAKANLARIN GÖREVİ PLAKET ALMAK MI?”

Son birkaç ay içerisinde 7 Bakan, 4 Bakan Yardımcısı, yetmedi, Başbakan Bilecik'e geldi ama hiçbiri, temel atma töreninde bulunmadı, hiçbiri, açılış töreninde bulunmadı. Bakanın görevi, bir kente gelip cirit atmak değildir. Vali’yi ziyaret, Belediye’yi ziyaret, partisini ziyaret edip plaket almak, plaket vermek değildir.

Bakan, hangi ile giderse gitsin, Başbakan, hangi ile giderse gitsin o ile, o seçim bölgesine hizmet götürmek zorundadır. Bir bakanın, tüm imkanlarını kullanarak bir ile gidip Vali’yi ziyaret edip, Belediye Başkanını ziyaret edip veya siyasi partisini ziyaret edip plaket almak, plaket vermek görevi değildir. Bugüne kadar, son birkaç ay içerisinde 7 Bakan, Başbakan, Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanı danışmanları gelmesine rağmen -Bilecik'ten plaket aldılar, plaket verdiler. Bilecik halkına gerekli özveriyi, gerekli yatırımı, gerekli katkıyı yapmadıklarını Genel Kurul’da haykırarak bir kez daha ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

 

Editör: TE Bilişim