Bilecik Belediye Meclisi, Kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Belediyenin 2015 yılı tahmini bütçesi 59 Milyon TL olarak açıklandı. 5 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda; önümüzdeki yılın ücret ve tarifeleri, belediye dükkanlarının kira bedelleri, performans programı ve 2015 yılı bütçesi konuları görüşülerek ilgili komisyonlara havale edildi. Toplantıda ayrıca Sayıştay denetçileri tarafından Bilecik Belediyesinde yapılan denetimin sonucu da meclis üyeleriyle paylaşıldı.

Kasım ayı toplantısının açılış konuşmasını yapan Selim Yağcı, gündem maddelerine ilişkin bilgi verdi: “Bugün meclis gündemimizde komisyonlarımıza havale edilecek iş ve işlemlerden oluşan 5 maddelik bir gündemimiz var. 2015 yılında uygulanacak ücret ve tarifelerin tespiti hususunun görüşülmesi, mülkiyeti belediyemize ait gayrimenkullere 2015 yılında uygulanacak kira bedellerinin tespit edilmesi hususunun görüşülmesi, 2015 yılına ait performans programının görüşülmesi, 2015 yılı bütçesinin görüşülmesi, başkanlık ve meclis üyeleri tarafından getirilecek konuların görüşülmesi.”


2015 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET VE TARİFELERİN TESPİTİ

Toplantıda ilk olarak ‘2015 yılında uygulanacak ücret ve tarifelerin tespiti hususu’ görüşüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk; “Belediyemizin 2464 sayılı kanun gereği alınması gereken belediyemizde uygulanan vergi, harç ve ücretler var. Bunla ilgili kurulan ücret ve tarife komisyonumuz mevcut. Bu ay bu konu komisyona havale edilip Aralık ayında da karara bağlanacak.” ifadelerini kullandı. 2015 yılında belediyece uygulanacak ücret ve tarifeler konusu, oybirliği ile ücret ve tarife tespit komisyonuna havale edildi.

BELEDİYEYE AİT GAYRİMENKULLERİN 2015 YILI KİRA BEDELLERİ

Görüşülen ikinci konu ‘mülkiyeti belediyeye ait gayrimenkullerin 2015 yılında uygulanacak kira bedellerinin tespit edilmesi hususu’ oldu. Konuya ilişkin bilgi veren Kadri Şentürk; “Belediyemize ait gayrimenkuller belli sürelerle ihaleyle kiralanmakta. Bunların süresi dolanlarının belli miktarda bir sonraki yıl için kira miktarlarının belirlenmesi artık oranlarının belirlenmesi için mecliste oluşturulan kira tespit komisyonuna havale edilmesi gerekli” ifadelerini kullandı.  2015 yılı kira bedellerinin belirlemesi konusu oybirliği ile kira tespit komisyonuna havale edildi.


2015 YILINA AİT PERFORMANS PROGRAMI

Günün 3’Üncü gündem maddesinde ‘2015 yılına ait performans programı’ görüşüldü. Konu hakkında açıklama yapan Kadri Şentürk, “Belediye kanununun 45. Maddesi gereği belediyemizin yıl içerisinde gerçekleştireceği faaliyetlerin buna ilişkin izlenecek yol yöntemlerin ve bütçede bu yapılacak faaliyetlere ayrılacak kaynağın dağılımını içeren bir performans programı hazırladık. Bu da plan bütçe komisyonunda tekrar görüşülecek ve tamamlanmış olarak Aralık ayı meclisine gelecek.” dedi. 2015 yılı performans programı oy birliği ile plan bütçe komisyonuna havale edildi.


2015 YILI BÜTÇESİ

Günün son gündem maddesinde, Bilecik Belediyesinin 2015 yılı tahmini bütçesi 59 Milyon TL olarak açıklandı ve konu görüşülmek üzere plan bütçe komisyona havale edildi.

Gündem maddesiyle ilgili açıklama yapan Kadri Şentürk “Belediyemizin 2015 mali yılı içerisinde yapılacak olan plana göre işlemlerin yatırımların planlanması ve buna karşılık gelirlerin de tespit edilmesinden oluşan 2015 mali yılı bütçe taslağı komisyonda tekrar ele alınacak. Aralık ayında toplantıya teslim edilecek.” dedi.



Konuyla ilgili konuşan Başkan Selim Yağcı ise; “2015 yılına ilişkin bütçe çalışmalarının genel bir taslak şeklinde arkadaşlarımız hazırlamışlar. Tabii plan bütçe komisyonumuz gerekli ayrıntılı çalışmaları yapacak ama bütçe büyüklüğü olarak 55-60 milyon TL arasında, 59 milyon TL civarında bir bütçe büyüklüğü düşünülmüş 2015 yılı için. Buna ilişkin olarak plan bütçe komisyonumuz çalışma yapacak ve konu gelecek meclis gündemimizde değerlendirilecek.” ifadelerini kullandı. Yağcı’nın açıklamasının ardından 2015 yılı bütçesi oy birliği ile plan bütçe komisyonuna havale edildi.

SAYIŞTAY DENETİMİNDE 3 SEMBOLİK UYARI

Olağan gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Başkan Selim Yağcı Bilecik Belediyesinin 2014 yılı Sayıştay denetiminin sonuçlarını meclis üyeleriyle paylaştı. Raporda sadece 3 adet sembolik uyarı bulunduğunu belirten yağcı, belediye personeline teşekkür etti. Yağcı şöyle konuştu:

Sayıştay denetiminde 3 noktada uyarıda bulunmuşlar. Bunlardan ilki, ihale komisyonlarında harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisinin aynı komisyon içerisinde olması. Kontrol yetkilisi ihale komisyonunda görev alamıyor. İkinci uyarı, kiralanan gayrimenkullerin bazılarının kiralarının tahsil edilmesinde gecikme olduğunu yönünde. Bunları bundan sonra kiracılarımızla paylaşacağız ve kira tahsili noktasında muhasebe müdürlüğü biraz daha acımasız davranacak demek ki. Üçüncü madde olarak da, ihale sonucunda yapılacak malzeme teslimlerinin bir kabul komisyonu nezaretinde yapılması uyarısında bulunmuşlar.

3 tane Sayıştay denetçisi geldi. Allah’a çok şükürler olsun, 3 tane sembolik eksiklik bulmuşlar. Ben bu anlamda, yaptığımız işlemlerde mevzuata uygun hareket eden ve titiz davranan belediye personelimizi meclisimizin huzurunda kutlamak istiyorum. Gerçekten belediyemiz mevzuata uyum noktasında, şartlara uyum noktasında dikkatli düzenli kanunlara da riayet eder şekilde çalışıyorlar. Biz talimatı veriyoruz ama o talimatın sonrasında organizasyonu arkadaşlarımız gerçekleştiriyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilişim