Kıymet Aslan- 

İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf tarafınca ilimizde yaşayan yabancılardan 28’ine ilaç yardımı, 15’ine nakit yardım, 9’una ise kömür yardımı yapıldı. Türkiye’den sığınma talebinde bulunan yabancı sayılarının, Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgiye göre 727’ye ulaştığını “Bilecik’e Sığınıyorlar” haberimizle aktarmıştık. Başta İran, Irak ve Suriye’den ilimize gelen yabancıların; 335’i sığınma talebiyle, 66’sı okumak için, 94’ü çalışmak için, 7’si fabrikaların makine montajları için, 142’si T.C. vatandaşlığına geçmek için, 3 eğitimci, 65’i evlenmek için, ve 15’i de turistlik amaçlı olarak ilimizde bulunuyor.

İlimizde ikamet eden toplam 727 yabancıdan, çalışan ve durumu iyi olanlar olduğu gibi, ülkesini terk etmiş ve ülkemize sığınmış zor durumdaki mülteciler de var. İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Yusuf Şinay, Ocak 2012'den Temmuz 2013'e kadar müdürlüklerine başvuruda bulunan yabancı sayısının 62 olduğunu açıklayarak, bu insanlara ilaç, nakit ve kömür yardımı yapıldığını belirtti.

Yapılan yardımlara ilişkin açıklama yapan SYDV Müdürü Şinay, yardımların 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşmayı Teşvik Kanunu'nun 1. maddesinde belirtilen, “Fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlarla gerektiğinde her ne suretle olursa olsun Türkiye'ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişilere yardım etmek, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı teşvik etmektir.” ilkesi doğrultusunda ve kanun kapsamında yapıldığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı’nca, sığınmacı/mülteci statüsü verilmiş yabancılar, il emniyet müdürlükleri yabancılar şubelerinden alacakları, statülerini gösteren belge ile sosyal yardım talebinde bulunabiliyorlar. Yabancılar bulundukları yerdeki il/ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, yabancı kimlik numaralarını göstererek yardım başvurusunda bulunabiliyorlar. Başvurular 3294 Sayılı Kanun’un amaç ve kapsamı doğrultusunda değerlendirilerek, Mütevelli Heyet tarafından muhtaçlığına karar verilen yabancılara sosyal destekler verilmektedir.

2012 yılı başından bu güne, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuran 62 yabancıdan 28’ine ilaç yardımı, 15’ine nakit yardımı, 9’una da kömür yardımı yapıldı.

Editör: TE Bilişim