Bilecik’te 5 Nisan Avukatlar Günü, düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra ise Bilecik Barosu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

“Adil bağımsız yargılama, ancak avukatın varlığı ile mümkündür”

BARO Başkanı Halime Aynur, “ Bizler hak arayan insanlar arasında hiçbir ayrım yapmaksızın onların yasa önündeki savunucularıyız” ifadelerine yer verdiği açıklamasında;“Ülkemizde 1958 yılından bu yana 5 Nisan günü Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır. Meslek sorunlarının her geçen gün çoğalarak arttığı yasalarda kazanımların törpülenerek erozyona uğratıldığı savunmanın gittikçe güçsüzleştirildiği bir ortamda Avukatlar Günü’nü kutluyoruz. Hukukun üstünlüğüne yönelik her darbe, demokrasimizin karşılaştığı her bunalım yurttaşların adalete olan güvenini zedeleyen her girişim özgürlükler önünde dikilen her engel adil yargılanma hakkına yönelik her ihlal ve hukuk dışı her uygulama doğrudan doğruya her avukatın sorunudur. Ülkemizin on binlerce namuslu, çalışkan, fedakar, bilgili avukatı hakimi ve savcısı vardır. Büyük Atatürk’ün dediği gibi adalet mülkün yani devletin temelidir. Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde varlığı kabul olunmaz’. Türkiye cumhuriyeti devleti de adalet savaşçılarının omuzları üzerinde durmaktır. Hak arama özgürlüğünün güvencesi, savunmanın temsilcisi avukatlar olarak her geçen gün çığ gibi büyüyen meslek sorunlarıyla karşı karşıyayız. Sorunlarımız vatandaşın adalete erişimin engelleyecek ve tüm avukatları boğacak hale gelmiştir.

Avukatlık stajına kabul ve avukat sıfatını kazanma tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi sınava bağlanmalıdır. Hukuk fakültelerinin eğitim öğretim kalitesi muhakkak surette arttırılmalıdır. Kontenjanlar düşürülmelidir. Yeni hukuk fakülteleri uzun yıllar açılmamalıdır. Avukatların özlük haklarında gerekli iyileştirmelerin yapılmamsı, CMK görevlendirmelerinin anayasaya aykırı bir biçimde angarya olarak devam etmesi, KDV oranının hala lüks hizmet sınıfından uygulanması, adil yargılamanın teminatı savunmanın Anayasamızın yargı bölümünde yer almayışı, mesleğimizin icra alanlarının başka mesleklere açılıyor olması gibi birçok meslek sorunumuz çözüm beklemektedir. Kısacası meslektaşlarımız mali, ekonomik, sosyal güvenlik gelecek kaygısı gibi birçok sorunlarla uğraşmaktadır. Ancak tüm bu sorunlarımız mesleğimizi büyük bir inançla icra etmemize engel olmayacaktır. Bizler hak arayan insanlar arasında hiçbir ayrım yapmaksızın onların yasa önündeki savunucularıyız.

Bizler kimseden emir ve talimat almadığımız gibi savunduğumuz kişi de değiliz. Bizler yargının asli ve kurucu unsuruyuz. Adil bağımsız yargılama, etkin yargılama sonucu adalete erişim ancak avukatın varlığı ile mümkündür. Bizler soru soran sorgulayan ve eleştiren ve gerçeğin ortaya çıkması için dünyayı durmaksızın didikleyen bir mesleğin savunmanın temsilcisiyiz. Avukatsız avukatın susturulduğu, yok sayıldığı yargılamalar sahte bir adalet gösterisinden başka bir anlam taşımaz. Avukatın sesinin kısılması vatandaşın karanlığa mahkûm edilmesidir. Bu nedenledir ki adalet için, yargı için hak arayan herkesin yanındayız. Bizler aynı zamanda bağımsız yargının ve yargıda görev alan herkesin teminatıyız. Demokratik laik hukuk devletinin en büyük güvencesi, cumhuriyet kazanımlarını içtenlikle sahiplenen bir mesleğin mensupları olmakla gurur duyuyoruz. Avukat fırtınalı anlarda herkesin sığındığı dingin bir limandır.”dedi.

Etkinlik Adalet Sarayı içerinde ortaokul öğrencilerinin açmış oldukları “Çocuk gözüyle adalet” konulu serginin gezilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim