Kıymet Aslan

Bilecik'te, Milli Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin 24. Maddesi gereği düzenlenen "İl Milli Eğitim Danışma Komisyonu" toplantısı yapıldı.

Bilim, Sanat Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, yeterli katılım sağlanarak oy çokluğuyla komisyon oluşturulduğunu aktaran Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, "Komisyon genel olarak, eğitim ve öğretim hizmetlerinin il düzeyinde sürdürülebilmesini ve karşılaşılan sorunlar hakkında milli eğitimin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda çözüm önerileri hazırlar. Eğitim ve öğretim hizmetlerinin toplumsal ihtiyaçlara cevap vermek üzere geliştirilmesine esas olacak ilkelerin belirlenmesinde önerilerde bulunur" diye konuştu.

Danışma Toplantısına Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, BŞEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Harun Tunçel,  MHP İl Genel Meclis Üyesi İ.Zeki Uyanık ve okul müdürleri katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman tarafından 2013-2014 yılının genel değerlendirmesi yapıldı. Yine Eğitim ve Öğretim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasından, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldü.

Bilecik, Okul Öncesi Eğitim’de Türkiye ortalaması üzerine çıktı

Slayt eşliğinde sunum yapan Şişman, “Öncelikleri arasında okul öncesi bağımsız 9 tane anaokulu, bağımlı olarak ta okullarımız bünyesinde 51 okulda 80 tane şubeyle okul öncesi eğitime devam ediyor. Toplam 2785 öğrenci ve öğretmen başına düşen derslik sayısı 21’dir. 4+4+4 eğitim sistemiyle kurumlarımız düzenlenen okullarımız 63 tanesi ilkokul, 50 tane ortaokulumuz oldu. Dolayısıyla 70 olan ilköğretim kurum oran sayımız 2013’e yükseldi. Özel Eğitim Kurumlarımızda 4+4+4 sistemine göre şekillenmiştir” diyerek  Engelli Öğrenciler noktasında alınacak mesafelerin olduğunu belirtti.

Okul öncesi okullaşma oranı çağ nüfusuna göre, bakanlığın öğrenci sayısı, bizim hedef kitlemiz 60 aylık öğrencilerle (5 yaş) grubu burada %73, Türkiye ortalaması da %55,35 hedef ise %100’ü yakalamaktır. Bilecik olarak,  Türkiye ortalamasının üzerindeyiz diye kendimizi salmayarak okul öncesi eğitime biraz daha önem vermeliyiz.”dedi.

Ayrıca, 13 Köy okulunda 281 öğrenciyle birleştirilmiş sınıflarda öğrencilerin bulunduğu açıklandı. Öğrenciler 1-4 arası, 1-3 arası eğitim yapıldığı öğrenildi. 2’li eğitim yapan okulların sayısı ise 6 olduğu, 2 tanesinin merkez’de, 4 tanesinin ise Bozüyük’te olduğu açıklandı. Bu konuda tekli eğitime geçebilmek için yatırım çalışmalarına devam ettirdiklerini ifade edildi.

Açık Öğretim ‘de okuyanların sayısı, örgün eğitimi geçti

Bilecik’te 201 tane ücretli öğretmenin görevlendirildiği açıklandı. “Eğitim Öğretimin başında hiçbir öğrencinin öğretmensiz eğitim öğretime başlamadı” diyen  İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, Açık Öğretim ‘de okuyanların sayısı örgün eğitimi geçtiğine ilişkin oranları açıkladı.

Bilecik’te toplam 41 özel öğretim kurum sayısına ulaşıldığı, dershane sayısında 11 tane, MTSK’da  12 tane, diğerleri ve muhteliflerle birlikte yurtlarda 18 tane özel öğretim kurum bulunuyor. 

Bilecik’te Açık İlköğretim ’de okuyan kişi sayısı 770 olduğu açıklandı.  Açık ortaöğretim ve mesleki açık öğretimin toplamında ise 38. 971 öğrenci bulunuyor.  Örgün Eğitim’de ise bu sayı 36.448 öğrenci sayısıyla Açık Öğretim ‘de okuyanların sayısı örgün eğitimi geçtiği görülüyor.

Her yıl öğrenci sayısında bir artışın olduğu noktasında, bu yıl 60-66 aylık öğrencilerin eğitim öğretime alınması yine öğrenci sayısındaki artışta etkili olduğunu belirtilen konular arasında yer aldı.

Genel Eğitim %30-35, Mesleki Eğitim %60-65 olduğu slayt gösterisine yansıdı.

Halk Eğitim’de açılan kurs sayısı %10 olarak belirlendi. Bilecik’te Okuma Yazma oranı Türkiye ortalaması üzerinde olduğunu belirten Şişman “Bu sayıyı yeterli görmemek lazım. Bu demek değildir ki 1 tanede okumaz yazmaz vatandaşımızda varsa onunla ilgili çalışmalarımız devam edeceğiz ”dedi.

Pansiyonlardaki kapasite oranı 1913 iken, doluluk oranı1555 olduğu görüldü.

Müjde! Engelli öğrencilerin aile fertleri de taşımalı eğitim kapsamına alındı.

Taşımalı Eğitim sisteminde yeni bir uygulamanın başladığını duyuran İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, engelli öğrencilerin aileleriyle birlikte taşımalı eğitim kapsamına alındığını duyurdu.

Eskiden ilkokul, ortaokul öğrencilerine yönelik yapılan taşımalı eğitimin yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığın son olarak özel öğrencilerin yani engelli öğrencilerinin taşınması yönünde bir çalışma başlatıldığı müjdelendi.  Şişman “ Engelli öğrencilerimize yanında yardımcı olması gereken aile fertleri varsa onları da taşıma kapsamına aldık. Burada özel eğitimde taşınan toplam 127 olarak açıklandı. Toplam 3370 öğrenciyi taşıyoruz. Bu yıl herhangi bir kaza olmadığına dikkat çekerek “ Anadolu tabiriyle şeytan kulağına kurşun, herhangi bir kaza, zehirlenme olmadı. İlimizde bunların yaşanmaması güzel bir sonuç, emeği geçenlere teşekkür ediyorum ” dedi.

Fatih Projesi kapsamında 20 okulun alt yapısı tamamlandı

Bilecik’te 3 tane okula 2. Dönem başı itibariyle 9. Sınıf öğrencilerine ve öğretmenlere tablet dağıtıldığı açıklandı. Alt yapısı tamamlanan Okullar arasında, Merkez Fatih, Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi, Merkez Anadolu Lisesi, Ertuğrul gazi Lisesi oldu. Geri kalan 17 okulun durumuyla ilgili akıllı tahtaların yerleştirildiği ve alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söylendi. Kablo döşemeleriyle birlikte 2 haftaya kadar bu çalışmalarında tamamlanacağı bekleniyor. Fatih Projesi 4 yıl içinde tamamlanacak projenin,  1 yılı bittiği duyuruldu.

Şişman, “37 kurumdan 20 tanesinin eğitim öğretime yetişebileceği fakat 17 okulda ise mevcut çalışmaların bitmesiyle devam edeceğine” temas etti. Okulların onarımlarına ilişkin, “ 102 tane okulun onarımı, bu sene ise ihaleli olarak 19 tane başlanıldığı 36 tanenin de ihalelerimiz  il özel idaresine gönderildi. İhalesi yapılan okulların onarımlarına başlanıldığı”ifade edildi.  

Bakan Avcı’ya; Bilecik’in yatırım ihtiyaçları iletildi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçtiğimiz aylarda Bilecik’te bir dizi ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyaret esnasında Bilecik Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü görüşmelerinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce  Bilecik’in yatırım ihtiyaçlarını gündeme getirdiklerini söylendi.  Bilecik ve İlçelerinde tespiti yapılan  yatırım ihtiyaçları şöyle;

-Bilecik Merkez Sağlık Meslek Lisesi 16 derslikli öğretim binası ve 100 öğrencilik pansiyon (50 erkek-50 kız)

-Bilecik Merkez İmam Hatip Lisesi öğretim Binası 21 derslikli

Bilecik Merkez Özel Eğitim Okulu öğretim binası ihtiyacı (8 Derslikli Tip Proje)

-Öğretilebilir durumda olan öğrenciler için (Ağır Engelliler İçin)

Ağır Engelliler için anaokulu yapımı gerçekleşirse, mevcut okulda Özel Eğitim öncesi içinde düzenleme yapılabilecektir.

-Bilecik Merkez Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu İhtiyacı(küçük tip)

(Bu spor salonu okullar bölgesinde olduğundan , yapılacak spor salonundan diğer okullarında faydalanabilecektir. Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Ertuğrul gazi Lisesi, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi)

-Bozüyük ilçesi için Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine, 24 Derslikli ek öğretim binası ve atölye ihtiyacı.

–Bozüyük Özel Eğitim Okulu öğretim binası ihtiyacı (8 derslikli tip projesi)

-Bozüyük İmam Hatip Lisesi öğretim binası 24 derslikli

Bilecik AB’ye daha az gitmiş

AB Projeleri için 840 Bin Euro’luk arılan bütçeden ( 887 Bin) 745 kişi yararlandığı açıklandı.  Oranlamalara göre AB’den daha çok kişi geldiği, Bilecik olarak  daha az kişinin gittiği söylendi.

Bu oranlamalar karşısında İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, “ Projelerimizi daha çok devam ettirmemiz gerekir” dedi. 

Editör: TE Bilişim