Cafer Elmas

       İlimize yapılması planlanan yeni devlet hastanesinin yeri, Yenişehir-Bilecik yolu gibi yılan hikayesine döndü. 3 yıl önce fabrikalara yakın olduğu için olumsuz rapor çıkan hastane yerine geri dönüldü. 3 yıl önce olumsuz çıkan çevre raporu, ne oldu da şimdi olumluya dönüştü? Madem rapor değiştirilebiliyordu 3 yıl neden zaman kaybedildi?

       2012 yılında ilk olarak hastanenin BİEN Seramik ile Üniversite arasındaki yere yapılacağı açıklanmış, daha sonra buradan vazgeçilip İl Özel İdaresi'nin bulunduğu alana yapılmasına karar verilmişti. Yer devirleri için yazışmalar yapıldı, aradan yaklaşık 1 yıl geçti, fakat hastanenin yeri aniden bir kez daha değişti. AK Parti İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni Devlet Hastanesi'nin ilk yeri olan BİEN Seramik’le Üniversite arasında daha önce kamulaştırılan alana yapılmasına karar verildi.

       Daha önce gazetemizde yer verdiğimiz haberde, hastanenin üniversitenin yanına yapılmasından vazgeçilmesinin sebebinin Çevre Müdürlüğü tarafından verilen olumsuz rapor olduğunu yazmıştık. Kanun gereği, hastanenin sanayi tesislerinden en az 250 metre uzaklıkta olmasının gerekmesi nedeniyle, 2012 yılında olumsuz rapor verilen BİEN ile Üniversite arasındaki arsada, 3 yıl sonra neyin değiştiği merak ediliyor.

       Vatandaşlar, yetkililere “Madem çözülebilecek bir sorundu, olumlu rapor neden o zaman alınmadı?” sorusunu soruyor. Bununla birlikte, Özel İdare arsasına hastane yapılamayacağının seçim öncesinde bilindiği, ancak seçim vaadi olarak kullanılan hastane konusunun kamuoyundan gizlendiği de gelen iddialar arasında.

       Mevcut yerine olmayacağı belirtilen hastane için 2012 yılında Üniversite ile BİEN Fabrikası arasına yapılması için karar verilmiş ve kamulaştırmalar yapılmaya başlanmıştı. Ne var ki Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nın yazısına istinaden, Bilecik’te yapılması planlanan yeni Devlet Hastanesi’nin merkeze bağlı Pelitözü Köyü civarındaki parsellere kayıtlı 58.000 m2 taşınmaz üzerinde yapılacağı belirtilmekte olup söz konusu alanın yakınlarında sanayi tesisinin bulunmasından dolayı çevresel etkiler açısından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden görüş istendi.

       Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlendirildiği 2 uzman mühendis ile yaptığı incelemede, yapımı planlanan yeni Devlet Hastanesi’nin yer seçiminde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ve ilgili yönetmelileri hükümlerine uyularak teknik raporların hazırlandığı belirtilerek 1/100.000’lik Bilecik çevre düzeni planına ve plan hükümlerine uyulması, yapılacak hastane binasının çok hassas kullanımlar olarak tanımlanması nedeniyle mevcut sanayi kuruluşlarından kaynaklanan olumsuz çevresel gürültüden etkilenmemesi amacıyla mevcut sanayi tesislerinden en az 250 metre uzaklıkta olacak şekilde planlanması, ayrıca Mer'i mevzuat dahilinde gerekli ruhsat, onay ve izinlerin alınması hususunda karar vererek Sağlık Müdürlüğü’ne iletti.

       Belgesi ile yayınladığımız haberimizde, siyasilerin ve yetkililerin ne gibi bir açıklama yapacağının merak edildiğini belirtmiş fakat hiçbir yetkili haberimize cevap verememişti. Şimdi kamuoyu merak ediyor ve yetkililerden, siyasilerden cevap bekliyor. 2012 yılında olumsuz rapor çıkan bu yerden vazgeçilip İl Özel İdare'nin bulunduğu yere yapılacağı söylenen yeni Bilecik Devlet Hastanesi için 3 yılda ne değişti de yine aynı yere dönüldü? Madem rapor değiştirilebiliyordu 3 yıl neden zaman kaybedildi?

 

Editör: TE Bilişim