Kıymet Aslan- 

Bilecik’te “İl Milli Eğitim Danışma Komisyonu” toplantısında yeni SBS sistemi anlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman’ın yaptığı sunumda yeni sınav sistemine dair hem velilere hemde öğrencilere bilgilendirme toplantısının yapılmasını istedi. Ayrıca yeni sınav
  sisteminde yanlış doğruyu götürme kavramı olmayacağını belirten Şişman, “6-7-8’lerdeki sınıf ortalamasında %30’ları almak suretiyle öğrencinin dip taban puanı oluşturulacak. Buna göre sınavla öğrenci alan okullarımızın yerleştirilmesi devam edecek.”dedi.

Bilecik’in öğrenci sayısı: 36.515

Bilecik Kız Teknik ve Meslek Lisesi konferans salonunda düzenlenen toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman yaptığı sunumda şunları söyledi.

“İlimizin genelinde 4+4+4’ten hareketle ilkokul sayımız bağımsız olan 32, bağımsız olan ortaokul sayımız 16, hem ilkokul hemde ortaokul sayımızda 26 olmuştur.

Milli Eğitim Müdürlüğünde görevlendirme, toplamda 8 tane şube müdürü, 1 müdür yardımcısı, 1 eğitim denetmenleri başkanı ve 7 tane eğitim denetmeniyle görevimizi sürdürüyoruz. Özel öğretim kurumlarımızın toplam sayıları 50’dir. Okul öncesinde okul sayımız, 9’du Bozüyük’te Haymeana  anaokulunun eğitim öğretime gelmesiyle sayı 10’a yükseldi. Toplamdaki öğrenci sayımız 36.515 olmuştur. Okul öncesindeki öğrenci sayımız 2720, ilkokuldaki öğrenci sayımız 12.150 ve ortaokulda 10.609, özel eğitim dediğimiz okullardaki öğrenci sayımız 37, ortaöğretimdeki öğrenci sayımız 10.996’dır.  İlimizin okullaşma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.”dedi.

266 Burslu öğrenci’ye 98 TL

Birleştirilmiş okul ve öğrenci sayısına ilişkin ve Fatih projesine ilişkin bilgi veren  Şişman, “12 okulda sadece 267 öğrencimiz bulunuyor. Bu rakamlar 10 okula kadar düşecektir. İkili eğitim-öğretim yapan merkezde 2 okul, Bozüyük’te 4 okul bulunmaktadır. İlkokul ve ortaokulları sıralandırdığımız da bu sayı 10’a çıkmaktadır. İlimize her ne kadar dışarıdan öğrenci gelmişse de, ilimizden de dışarıya öğrenci gitmektedir. Sınava dayalı olarak 7 okul müdürü 16 tanede müdür yardımcısı görevine başlatılmıştır. Burslu öğrenci sayımız toplamda 266’dır. Bunlar üç ayda bir 98 TL almaktadırlar.

14 tane pansiyonumuz görülmekte, pansiyonlarımızda kız kontenjanlarımız dolu durumda erkek kontenjanlarımızda biraz daha açığımız bulunmakta.

Fatih Projesi ilimizde 20 okulumuzda akıllı tahtaların yerleştirilmesiyle ve üç okulumuzun internet bağlantısıyla tabletlerin dağıtımı yapıldı. 17 okulumuzun alt yapı çalışmaları devam ediyor. Diğer okul ve kurumlarımızla ilgili bakanlığımızdan henüz bir talimat gelmemiştir. Son 10 yılda derslik sayımız 1404 iken 1680'e çıkmıştır.”dedi.

TEMEL EĞİTİMDEN ORTA EĞİTİME GEÇİŞ

Temel eğitimden orta öğretime geçişle ilgili bakanlığın sitesinde sıkça sorulan sorular üzerinde de duran Şişman; “Biliyorsunuz SBS kavramını orta öğretimde geçişte kaldırılmıştır. Bunu adını temel eğitimden orta öğretime geçiş adı altında yapılacak ortak sınav kavramı almıştır. Burada bu sene sadece 8. Sınıf öğrencilerimize yönelik temel altı dersten Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Din Kültürü ve Ahlak Partisi, Atatürkçülük ve İnkilap Tarihi temel derslerden bir günde üç dersten olmak üzere sınav yapılacaktır. Sınavlar hafta içi yapılacak, o gün okullar tatil edilecek noksan kalan eğitim de eğitim- öğretimin sonuna eklenecek. Çocuklarımızın örnek olarak 16 eylülde başladığı 27 Kasım’da bir sınav yapılacak üç dersten sınav yapılacak. Okulda öğretmeninin hangi konularda sınav yapıyorsa o sınavlardan o konulardan  takip olacak.  2. Dönemde büyük ihtimalle Nisan’da yapılacak aynı şekilde burada SBS’den farklı olan çocuklarımızın sınava girememiş ise telafi eğitimi, telafi sınavına girecekler. Bu da mutlaka bir belgeye bağlı olarak yalnız telafi sınavına girdiklerinde bu hafta içi olmayacak hafta sonunda olacak asıl sınav yapıldıktan yaklaşık 10 ile 15 gün arasında telafi sınavları yapılacak. Burada çocuklarımızın kendi okullarında kendi sınıflarında elbette 20’şer kişilik sınıflarda sınava girecekler. Öğretmenleri de çapraz olarak farklı okullardan görevlendirme yapılacak,  ilimizde   her öğrenciyi kendi okulunda girecek şekilde tespit yapıldı.  44 Okul olarak sunmuştuk, az önce bakanlığımızdan bir mail geldi. 20’nin altında olan okullarda sınav yapılmayacağı, dolayısıyla ilimizde bu sayı 37’ye düşecek. O okulların öğrencilerimizde  en yakın okullara taşımak suretiyle sınava almış olacağız. 160 salon 2759 öğrencinin gireceği 262 öğretmeninde görevlendirilecektir.

Bu sisteme dair özellikle arkadaşlarımızdan şunu istiyorum. Velileri bilgilendirme ve öğrencileri  toplantılarının yapılması, çünkü farklı bir uygulama. Özellikle geçtiğimiz yıllarda sınavlara girdikleri sistemde yanlış doğruyu götürme kavramı burada yok. Yanlış doğruyu götürmeyecek. Burada aldıkları sınavın %70’i ve 6-7-8’lerdeki sınıf ortalamasında %30’ları almak suretiyle öğrencinin dip taban puanı oluşturulacak. Buna göre sınavla öğrenci alan okullarımızın yerleştirilmesi devam edecek.”dedi.

Editör: TE Bilişim