Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ile Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği’nin (MADSİAD) işbirliğiyle düzenlenen Bursa 3. Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nda her yıl olduğu gibi Bilecik'ten stant açan firmalar fuarın göz bebeği olurken, fuarda adeta Bilecik rüzgarı esti.

Özellikle Turgut Özen Mermer ve Yüce Mermer’in başı çektiği fuarda stantlar hiç boş kalmadı. Bu yıl 3.sü düzenlenen ve Bilecik’ten 15 firmanın katılarak stant açtığı fuara önceki gün Vali Tahir Büyükakın, Belediye Başkanı Selim Yağcı, ziyarette bulundu.

Bilecik stantlarının fuarda yoğun ilgi gördüğü gözlenirken bunlar arasından görüştüğümüz Yüce Marble Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yüce ve Turgut Özen Mermer Yönetim Kurulu üyesi Özercan Özen, gazetemize 3.sü düzenlenen blok mermer fuarına ilişkin açıklamalarda bulundular.

Yüce Marble Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yüce:

“Bu fuar Türkiye'nin ve Bilecik'in taşının prestijini artırıyor”

Fuara ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Yüce Marble Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yüce, “bu fuarın diğer bir farkı da dünyadaki diğer fuarlar yanında artık prestij fuarı haline geldi. Bu fuarda sıcak satışlar var. Fuar açılmadan önce %50'si bitiyor, açıldığı 2 gün içerisinde de tamamı bitiriliyor. Artık bu fuarlar dünyaya açılan kapı. Türkiye ve Bilecik taşının prestijini arttırıyor” dedi.

Erol Yüce, “biz ilk bu fuarı hayal ettiğimizde 4 bin metrekare kapalı alan bile olsa planları yapmıştık. Şu anda dünyanın en ağır fuarlarından birisi. 50 bin ton mermer doğal taş blok var burada. İlk yıl 500 adet blok hammadde indirdik buraya. Şu anda 3. yılında 2 bin adet blok hammadde indirdik. Burada Türkiye var, burada dünya var. Burada; Afyon'dan, Bilecik'ten, Bursa'dan, Isparta'dan, Diyarbakır'dan, Çanakkale'den ve şu anda aklıma gelmeyen toplam 72 ilden hammadde var.

Peki biz neden Bursa blok mermer fuarı diyoruz? Biz diyoruz ki, dünyanın doğal taş rezervinin %40'ı Türkiye'de. Eğer biz bu rezerve sahipsek 500'ü aşkın renk ve desenlere sahip olan mermer bloklarını da göstermeliyiz diye düşündük. Şu anda dünyada fuarcılık trendi düşmesine rağmen, % 110 büyüme hızıyla birlikte gidiyoruz şu anda. Önümüzdeki yıllarda bir 20 bin metrekare daha kapalı alan düşünüyoruz. Şu anda 60 binlere ulaştık, bunu 80 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Şu anda 100 firmaya kadar açıkta kalan firmamız var, onları da aramıza alacağız. Daha sonra, İspanya, İtalya, Portekiz, Almanya gibi gelişmiş Avrupa düzeyindeki firmaların talepleri var. O zaman da burası uluslararası bir fuar oluyor. Çok mutluyuz.

Burada sadece blok satarak ekonomik denge sağlanmıyor. Şu anda buradaki otelleri full rezerve ettik. Burada dünyanın her yerinden insan var. Bu şekilde Bursa'nın turizmine de çok ciddi bir şekilde katkıda bulunmuş oluyoruz. Bursa'nın bir tarafında Uludağ, bir tarafında deniz var, kaplıcası var. Osmanlı'nın doğduğu Bilecik gibi kutsal topraklar aynı zamanda. Yurtdışından gelen misafirlerimiz buraya 10 gün önceden gelmeye başlıyorlar. Burada hem tatil hem de ticaret yapma imkanı buluyor.

Bir de bu fuarın diğer bir farkı da, dünyadaki diğer fuarlar, artık prestij fuarı halinde. Bu fuarda sıcak satış oluyor. Fuar açılmadan önce %50'si bitiyor. Açıldığı 2 gün içerisinde de tamamı bitiyor. Artık bu fuarlar dünyaya açılan kapı olarak Türkiye’nin ve Bilecik taşının prestijini arttırıyor. Burada emeği geçen Valimize, Ticaret Odamıza, basınımıza, buraya gelen katılımcılara hem MADSİAD adına hem de şahsım adına teşekkür ediyorum. Çünkü çok kısa bir sürede çok hızlı büyüdük” dedi.

Bilecik'te önemli bir mermer rezervi ve firmaların bulunmasına rağmen neden mermer fuarı kurulamıyor sorumuzu cevaplayan Yüce, Bilecik'in taşının çok çeşitli ve çok değerli olduğunu farklı bir konsept ile yöresel olarak değil dünya standartlarını geliştirmek kaydıyla fuarın açılabileceğinin mümkün olabileceğini belirtti.

Yüce Marble Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yüce, “Türkiye'de İzmir'de ve İstanbul'da vardı, çok başarılı olmadı. Bursa'da da bu konseptle tuttu aslında. Bu rezerv ile ilgili bir şey değil. Bu belli bir planlamayla, konseptle, kesim işlemiyle ilgili. Yani hep aynı şeyi yaparsak çok dikkat çekmeyecektir. Buna farklı bir tasarım gerekiyor. Örneğin bir heykeltıraş gibi, fayansın normalinin dışında tasarım anlamında bir şey çıkartılsa gayet güzel olacağını düşünüyorum. Ama farklı bir şey bulmak lazım. Mesela biz İzmir'den farklıyız. İzmir kesilmiştir, dikkat ederseniz bizde kesilmiş yok. Biz doğal olarak bir bloğu gösteriyoruz. O noktada tasarım veya farklı bir şeyi ortaya çıkartmak lazım. Bir de fuarları yöresel yaparsak çok az şansımız var. Dünya standartlarına getirmek gerekiyor. Sadece Bilecik olarak baktığımızda küçük bir şey olabilir. Ama şunu da söyleyebilirim ki sanırım bu fuarda en çok Bilecik'in taşı vardır. Bilecik, doğal kireç taşlarımızda en iyi bölgelerimizden biri. 80'li yıllardan beri orada çok ciddi bir hammadde var ve sürekli işleniyor, işlenerek satılıyor. Bilecik'te çok fazla çeşit de var. İlçelerine yayıldığında Ankara'ya doğru daha fazla da ilerleyecektir. Tabi ki bireyselleştirmemek gerektiğini düşünüyorum, Türkiye'den de getirmek lazım” dedi.

Turgut Özen Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Özercan Özen:

“Amacımız ülkemize daha çok döviz sokmak, daha çok iş, aş, istihdam yaratmak”

Turgut Özen Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Özercan Özen ise yaptığı değerlendirmede, “Bursa Blok Mermer Fuarı, bu yıl 3'üncüsü düzenlenen bir fuar. Geçtiğimiz yıllara göre katılım oranı ve ilgi çok daha arttı. Biz de Turgut Özen Mermer olarak burada 3 senedir yer alıyoruz. Her geçen gün de ilginin arttığını görüyoruz. İnşallah ilerleyen senelerde çok daha iyi olacak fuar. İhracatımızı arttırmak için, çalışmalarımız her geçen gün devam ediyor. İnşallah çok daha iyi yerlere gelecektir. Ülkedeki istikrarın devam etmesi, sanayi üretiminin artması, istihdamın artması her açıdan büyük Türkiye'ye ulaşmak için ülkemize çok daha büyük faydalar sağlayacaktır. İnşallah ülkemizi çok daha iyi yerlere getireceğiz” dedi.

Bilecik'in büyük bir mermer rezervi ve istihdamı olmasına rağmen neden fuar kurulamadığı sorumuzu yanıtlayan Özercan Özen, “Bilecik'in Bursa'ya oranla sosyal imkanları daha kısıtlı. Bunun altyapısı ülkemiz tarafından sağlanırsa, yerel yönetim tarafından sağlanırsa Bilecik'te de mermer fuarı olabilir çünkü Bilecik, Türkiye'nin mermer cenneti. Bir merkez noktası. Sivil Toplum Kuruluşları, Belediyeler, Valilik, BEBKA'nın ve KOSGEB'in desteğiyle biraraya gelirse bence olabilir. Keşke devlet büyüklerimiz biraraya gelse ve Bilecik için bir tasarrufta bulunsalar. Keşke bu fuarı Bilecik'te yapabilseydik ama Bursa'ya nasip oldu. Bilecik'e de neden olmasın. İtalya'ya baktığınızda, farklı farklı şehirlerinde farklı farklı mermer fuarları olabiliyor. Çin'e baktığınızda, Hindistan'a baktığınızda tek bir şehirle sınırlı kalmıyorlar. Mermer'in değer gördüğü, üretildiği, satıldığı her yerde bu fuarı yapmaya çalışıyorlar. Bilecik'te de olabilir bu. Benim bildiğim kadarıyla İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya bölgelerinde mermer fuarları düzenleniyor. Ama İstanbul'daki mermer fuarının ilgiyi kaybetmesi nedeniyle kapanma noktasına kadar geldi. Bunun yerini Bilecik neden doldurmasın. Ama çok büyük desteklere ihtiyacı var. Bilecik zaten yıllardır desteği çok fazla hissedemeyen bir şehir. İnşallah böyle bir tasarrufta bulunulsa da Bilecik'te de mermer fuarı yapılsa” dedi.

Mermer Fuarına Katılan Sanayi Kuruluşları şu şekilde

1-Azer Mermercilik

2-Centay Madencilik Mermer

3-Devrek Mermer

4-Göksutaş Mermer

5-Gökyar Mermer

6-Kartal Madencilik Mermer

7-Limar Mermer

8-Silkar Madencilik

9-Natura Mermer

10-Tem Mermer

11-Turgut Özen Mermer

12-Yüce Mermer

Editör: TE Bilişim