Cafer Elmas

Bilecik Devlet Hastanesi’nde 3 koltuklu Kemoterapi bölümü açıldı. Yıllardır eksikliği yaşanan ve kansere yakalanan hastaların kemoterapi görmek için çevre illere gitmek zorunda kaldıkları kemoterapi ünitesi artık ilimizde de hizmete gidi.

İlimizde bulunan kanser hastalarının tedavisi için Bilecik Devlet Hastanesi acilin bulunduğu binada Kemoterapi bölümü hizmete girdi. Kemoterapi bölümünün açılışını Vali Ahmet Hamdi Nayir gerçekleştirirken,  "Allah yokluğunu vermesin, buralara da düşürmesin" dedi.  Açılışa Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Azmi Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Müftü Necati Akkuş, katılırken Vali Nayir Başhekim Dr. Burak Öztop’tan ünite hakkında bilgi aldı.

Yeni açılan bölüm hakkında bilgiler veren Başhekim Op. Dr. Burak Öztop, kanser hastalarının gün içerisinde 6 ile 22 saat arasında tedavi süresi yapılacağını belirtti. İlde yaklaşık 150 kadar kanser hastası olduğunu söyleye Öztop, bu hastalardan yarısının Kemoterapi tedavisi gördüğünü kaydetti. Öztop, şu bilgileri verdi:


"Yaklaşık 6 ile 22 saat arasında misafir edebileceğimiz yerimiz var. Her hastanın başında kendi dozunu ayarlayabilecek cihazlarımız mevcut. İlaçların hazırlanması için kullanılacak, ilacın yan etkilerinden çalışanları ve hastaları koruyacak ilaç hazırlama odamız var. Her şey bu odada hazırlanarak cihaza takılıyor. İlimizde yaklaşık 140-150 kanser hastamız var. Bunların yarısı kemoterapi alıyor.  Komşu illerde Eskişehir'de, Bursa'da, İstanbul'da, Ankara'da tedavi gören hastalarımızın zaman içerisinde buradan faydalanacağını düşünüyoruz.  Süreç içerisinde tedavi hemen başlamayacak ama buradaki tedavi daha kolay olacak. Hem aileleriyle kalacaklar. Hem herkesin bildiği gibi kemoterapi sonrası 3-4 gün süren mide bulantısı, halsizlik gibi durumlar var. Bu durumda aileleri yanlarında olabilecek.  Burada şuan üç koltuğumuz var. Günde bir koltuk başına 3 hastaya randevu verebileceğiz. Bu da ayda 66 hastaya yeteceğini gösteriyor. İlde 70-80 arası kemoterapi gören kanser hastası var. Bunların heps,i gelse bile burası yetecek. Ama bunların dışında da koltuğumuz ve cihazımız bulunuyor. Gerekli olduğunda yerimizi genişletebiliriz, yerimiz de mevcut."


AYDA 150-200 ARASI TEDAVİ SEANSI

Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada ise, "Bu kapsamda ilimizde ikamet eden hastalarımızın, başka illere gitmeleri, sıra beklemeleri ve tedavi sonrası etkileri ile ikametlerinin olmadığı yerlerde mücadele etmeleri yaşamlarına ilave olumsuzluklar eklediğinden; tedavi sürecini daha konforlu hale getirmek için Bilecik Devlet Hastanemizde kemoterapi hizmeti sunulması kararlaştırılmış ve kemoterapi ünitesi açılmıştır.  

Türkiye genelinde olduğu gibi kemoterapi ünitemizde de kanser hastalarımıza kemoterapi uygulanması yapılabilecektir. Kemoterapi ünitemizde ileri teknoloji ürünü cihazlarla el değmeden ilaçlar hazırlanabilmekte ve İç Hastalıkları Uzman Hekimi, kemoterapi konusunda eğitim almış hemşire nezaretinde bu ilaçlar uygulanabilmektedir. Ünitemizde başlangıç için üç koltuk planlanmış olup; ünitemiz ayda 150-200 arası tedavi seansına kadar ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır. Hastalarımız; hastalıklarını belirten bir belge, tedavi protokolü, kemoterapi aldığını belirten belge ile kurumumuza başvurdukları takdirde,birimimiz daha önce tedavi aldıkları kurum ile irtibata geçecek ve uygun görülen hastaların tedavisi ünitemizde yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

 

Editör: TE Bilişim