Cafer Elmas

Mustafa Şentürk isimli vatandaş, 18 yaşına giren oğlunun Genel Sağlık Sigortası (GSS) işlemleri için gelir testi yaptırmaya gidince hayatının şokunu yaşadı. 49 yaşındaki Şentürk’e, Ankara’da 4 adet dairesi olduğu söylendi. Durumda bir yanlışlık olduğunu farkeden Şentürk, Bilecik Tapu Dairesi’ne giderek sorgulama yaptırdı.

“Ankara Mamak’ta 5 tapu…”

Burada kendisine Ankara’nın Mamak ilçesinde 5 tapusu olduğu söylenince yanına Stj. Avukat İlyas Geçgelen’i de alarak Ankara’ya giden Şentürk, üzerine kayıtlı 4 daire ve 1 kömürlüğün tapusu olduğunu gördü. Tapuları alan ve Mamak ilçesi Bal Kiraz Mahallesi, Bağlar Sokak’ta bulunan apartmana giden Şentürk, dairede kalan kiracıdan evin sahibinin adının Fatma Nurhan Karakılıç olduğunu öğrendi.

“Tatildeyim, ayın 20’sinden önce gelemem”

Ev sahibi Nurhan Karakılıç’ı telefonla arayan Mustafa Şentürk, yaşanan durumu anlattı ve ortada büyük bir yanlışlık olduğunu söyledi. Bu tapular nedeniyle oğlunun GSS’den yararlanamadığını, üniversiteyi kazanan kızının da devlet yurduna yerleşmesinde sıkıntı olacağını belirten Şentürk, sorunun çözülmesi için Nurhan Karakılıç’la buluşmak istedi. Şentürk, “Tatildeyim, ayın 20’sinden önce gelemem” cevabı alınca, Şentürk avukatı ve tapularla birlikte karakola giderek durumu anlattılar.

“Mağdurken suçlu duruma düşecektik”

Polis tarafından 3-4 kez aranan ve Ankara’ya çağrılan Nurhan Karakılıç, 3 gün sonra tatilden döndü. Karakola gelen kadın, ilk iş olarak Mustafa Şentürk’ten kendisini dolandırmak istediği iddiasıyla şikayetçi oldu. “Mağdurken suçlu duruma düşecektik” diyen talihsiz adam, daha sonra Nurhan Karakılıç’la konuşarak durumu bir kez daha anlattı. Burada, yaşanan yanlışlığın sebebinin Nurhan Karakılıç’ın babasının isminin de Mustafa Şentürk olmasından kaynaklandığı anlaşıldı.

İsim, Soyisim,Baba İsmi aynı

Mustafa Şentürk’ün avukatı İlyas Geçgelen, konuyla ilgili şikayetlerini Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER’e de yazdıklarını, kendilerine verilen cevapta; TC kimlik numarası uygulaması başladığında, eski kayıtlara TC kimlik no eklenirken, isim/soy isim ve baba ismi benzerliği olan durumlarda çok nadir de olsa bu tip durumların yaşanabildiği, Mustafa Şentürk’ün tapusunda da 1986 yılında benzen bir hata yapıldığı ve hatanın re’sen düzeltildiği belirtildi.

12 bin lira borçlu çıktı

Tapuları aldıktan sonra Mamak Belediyesi’ne gittiklerini ve evlerin vergi borcu olup olmadığını sorduklarını söyleyen Şentürk, dairelerin Belediye’ye tapu kayıtlarının yapılmamış olduğunu öğrendi. Arşivden dosyası çıkan daireler için geriye dönük borç hesaplaması yapıldı ve Mustafa Şentürk’e 12 bin 800 liralık borç çıkarıldı. Fatma Nurhan Karakılıç’ın verdiği dilekçe ile tapuları üzerine almasının ardından, Mustafa Şentürk’e çıkan emlak borcu da karşı tarafa geçmiş oldu.

“Değeri 2.5 Milyon lira… satsak satardık”

İstemeleri durumunda evleri rahatlıkla satabileceklerini belirten Mustafa Şentürk, çevredeki emlakçılara evlerin değerini sorduklarını, 2 ila 2.5 milyon lira arasında fiyat aldıklarını söyledi.

Dairelere 2.2 milyon liraya alıcı da çıktığını belirten Şentürk, “ kötü niyetli olsak satsak satardık. Bizim sadece tek derdimiz vardı. Bunlar bizim üzerimizden silinsin. Biz kendimizi temizlemek için uğraştık” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim