Cafer Elmas

Bilecik 2. OSB’de bulunan 23 firmadan 15'nin dilekçe yazarak Sanayi Bakanlığından OSB’nin hesaplarının incelenmesi için müfettiş talep ettikleri öğrenildi.

Bilecik Valiliği İl Özel İdaresine bağlı olan 2. OSB’de bulunan firmaların yetkilileri, katılım ve alt yapı gideri adı altında OSB’ye para yatırıyorlar. Zaman zaman büyük rakamlara tekabül eden bu paraların nerelere harcandığına dair bilgi isteyen firmalar, harcamaların 2. OSB’nin zararına yapıldığı şüphesi üzerine dilekçeyle Bakanlığa başvurdular. 2. OSB’de faaliyet gösteren 23 fabrikadan 15’inin, OSB’nin hesaplarının incelenmesi için müfettiş talebinde bulunduğu öğrenildi. 2. OSB’deki firmaların İl Özel İdaresi’ne büyük miktarda para ödediği, hatta bu paralardan OSB yönetimine giren siyasetçilerin de faydalandığı bilinmekte.

Mahkemelikler

Yasa gereği, organize sanayi bölgelerini kurma ve %70 oranında doluluk sağlanana kadar yönetme görevi Valiliğe bağlı İl Özel İdareleri tarafından yürütülüyor. OSB’ler %70 oranında dolduğunda, bölgenin yönetimi içinde bulunan firmalara devrediliyor. Bilecik 2. OSB’nin doluluk oranı %70’e ulaştığında yönetimin kendilerine devredilmesini istemiş, ancak Bilecik İl Özel İdaresi bu talebe olumsuz yanıt vermişti. Özel İdare’nin yönetimi fabrika sahiplerine kaptırmamak için bölgenin parsellerini genişletme yoluna gittiği ve bu şekilde doluluk oranının %70’in altına çekmeye çalıştığı iddia ediliyor. 2’nci OSB fabrikaları ve İl Özel İdaresi bu konuda mahkemelik olmuşken, bir de toplanan aidatlar konusunda Bakanlıktan müfettiş istenmesi, taraflar arasındaki gerginliği had safhaya çıkardı. 

Editör: TE Bilişim