Suriye’de Çocuk felci hastalığının görülmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından 0-5 yaş arası çocuklar için Türkiye’de de aşılama kampanyası başlatılmıştı. 2 tur halinde düzenlenen çocuk felci aşı kampanyası sona erdi. Sağlık Bakanlığı tarafından kreşlerin de bu kampanyaya dahil edilmesi sonrası, ilimizde Osmaneli’de 1 ve merkezde 2 kreş olmak üzere, 3 kreşte de 1’nci doz çocuk felci aşılamaları yapıldı. Bu gruptaki çocukların 2’nci doz aşılamaları ise Ocak sonu itibariyle tamamlanacağı öğrenildi.

Türkiye’de ve ilimizde de herhangi bir vakaya rastlanmadığını söyleyen Bilecik Halk Sağlığı Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Fatma Selvi Karaman, endişelenecek herhangi bir durumun olmadığını ve bu aşılamaların sadece önlem amaçlı gerçekleştirildiğini söyledi.  Konuyla  ilgili olarak  gazetemize bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Fatma Selvi Karaman şu bilgileri verdi:

“Çocuk Felci 2. Doz aşılamalar 29 Aralık itibariyle ilimizdeki çalışmalar sonucuyla bitirdik. Çocuk Felci aşılarını öncelikli olarak Suriyelilerin ikamet ettiği mahallelerdeki 5 yaşına kadar olan çocuklarda gerçekleştirdik. Aşılamaları sağlık personelimiz Emniyet birimlerini eşliğinde, kapı kapı dolaşarak yaptılar. 1’inci ve 2’nci tur aşılar bitti, ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bir yazı geldi ve bununla kreşlerin de bu aşılamaya dâhil edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine ilimizde Osmaneli ve il merkezinde 1’er tane olmak üzere 2 kreşte 1’inci doz çocuk felci aşılamaları yapıldı. Bunların 2’nci doz aşılamaları da Ocak sonu itibariyle yapılıp tamamlanacak.”

Endişelenmeye Gerek Yok

Aşılamayla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını söyleyen Dr. Karaman: “Yine Sağlık Bakanlığı’nın, özellikle sınır illerde; Adana, Hatay, Gaziantep gibi illerde başlatmış olduğu aşılamalarda 1’inci doz aşılar yapılmış olup, oradan buraya göç edenlerin de 2’nci doz aşıları emniyetten alınan bilgiler doğrultusunda yapılmaktadır.  Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, aşılarda herhangi bir eksik kalma söz konusu değildir. Bu güne kadar Türkiye’de de ilimizde de herhangi bir vakaya rastlanmadı. Bu aşılamalar sadece önlem amaçlı gerçekleştirildi. Suriyelilerin yerleştiği mahallelerde yapılan aşılar sonrası endişelenip aşısını kendi imkanlarıyla yaptıran vatandaşlarımız varsa, ilk dozlarını nerede yaptırdılar 2’inci dozlarını da aynı yere yaptırabilirler. Bu konuda aile hekimlerinden de bilgi alabilirler. Korkulacak, endişelenecek bir durum yok. Tüm risk alanındaki bölgeler ücretsiz olarak aşılanmış, bitmiş durumda.” açıklamasını yaptı.  

Editör: TE Bilişim