2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının resmi açılış törenleri Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk sunma ile başlarken, Malhun Hatun İlkokulu’nda düzenlenen protokol konuşmaları ve öğrencilerin oratoryo gösterileri ile devam etti.

Cumhuriyet Meydanı’nda Milli Eğitim Müdürü Güsamettin Erdoğan tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı resmi töreni Malhun Hatun İlkokulu bahçesinde devam etti. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşma gerçekleştiren Okul Müdürü Hüseyin Çetinkaya, amaçlarının Atatürk’ün belirttiği gibi, "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmektir” dediği konuşmasında şunları ifade etti:

“Kuşkusuz eğitim; üzerinde titizlikle durulması ve her şeyden fazla sahiplenilmesi gereken, kararlılık isteyen ve süreklilik taşıyan uğraş dolu bir süreçtir. Bu noktada “İnsan olma, millet olma davası” olarak benimsediğimiz ilköğretim davası süreci, Atatürk’ün bize gösterdiği çağdaş medeniyete ulaşma ülkümüzün temelidir. Bu temel, eğitimin ilk ve en önemli basamağıdır. Ne kadar sağlam atılırsa o kadar güvenilir ve o kadar ümit vaat edecektir. Eğitime değer verme eğitimi olmazsa olmazların içine almak, çağdaş toplum olmanın en temel,en vazgeçilmez unsurlarından biridir.Bunu başarabilen toplumlar, toplumsal kalkınmayı çağdaş olan toplumlara göre daha önce başarabilmiş toplumlardır. Bunu başaramayan toplumların kaderi ise geri kalmışlığın kalın çizgileri içinde kalmak olmuştur.

Başöğretmen Atatürk'ün ; "Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" diye hitap ettiği değerli meslektaşlarım; Ulu önderimizin bize yüklediği gelecek nesilleri yetiştirme sorumluluğu çok büyük bir güvenin ifadesidir. Amacımız bilgi aktarmak değil, bilgiye ulaşmanın yollarını araştıran, bulabilen, bilgiyi paylaşabilen, teknolojiyi üretebilen ve insanlığın yararına kullanabilen dinamik, güvenli bir nesil yetiştirmek olmalıdır.”

“Sizden tek istediğimiz çok çalışmanız asla yılgınlığa düşmemenizdir”

Müdür Çetinkaya, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında; “Ülkemizin geleceği, geleceğin güvencesi sevgili öğrenciler; Sizler şu anda yeni bir ders yılına başlangıcının sevinci içindesiniz, bazılarınız, yeni bir okula başlamanın yeni öğretmenlerle karşılaşmanın, yepyeni arkadaş topluluğu içine girmenin heyecanını yaşıyorsunuz, yepyeni 2023 vizyonuna ulaşması için saygılı, erdemli çalışma, eleştirel ve yapıcı düşünme, farklılıkları zenginlik olarak görme, birlikte üretebilme kendinizi ve başkalarının yaptıklarını sorgulayabilme kararlı duruş sergilemeniz ve güven sahibi olmanız bu vizyonun kritik eşiğidir. Sizden tek istediğimiz çok çalışmanız asla yılgınlığa düşmemenizdir. Unutmayınız ki öğretmenleriniz ve velileriniz zorlandınız her konuda her zaman size destek olacaklardır” ifadelerine yer verdi.

“Ortak amacımız öğrencilerimizi geleceğe en donanımlı şekilde hazırlayabilmektir”

Müdür Çetinkaya, velilere yönelik gerçekleştirdiği konuşmasını ise şu şekilde sonlandırdı:

“Saygıdeğer veliler; Bugün bize emanet ettiğiniz çocuklarımız sizler için çok değerli olduğunu, onlar için çok büyük fedakârlık yaptığınızı biliyoruz. Evlatlarınıza, asil bir milletin ferdi olarak gurur duymayı; vatanını başarılarıyla yüceltmeyi; büyük düşünmeyi öğretmek için çalıştığımızı biliniz. Devletimizin, bizim ve sizin ortak amacı öğrencilerimizi geleceğe en donanımlı şekilde hazırlayabilmektir. Bu ortak amacı gerçekleştirmede sizlerin görevi öğrencinize, okulunuza sahip çıkmak ve desteklemektir. Bu nedenle sürekli okulumuzu, öğretmenlerimizi ziyaret ediniz. Öğrencinizle ilgili olunuz. Öğrencinizin yalnızca öğretim yönünden değil, eğitim yönünden de gelişmesi için imkânlarınızı sonuna kadar kullanınız. Onlara güveniniz, güven veriniz, başarılı yanlarını ön plana çıkarınız, başarısız olduklarında da asla vazgeçmemelerini söyleyerek umut aşılayınız. Amacımız; Büyük önderin belirttiği gibi, "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmektir.”

“Bir gün yüksek bir noktada olacaksınız inşallah”

Belediye Başkanı Nihat Can ise, “geleceğimizin teminatı sizlersiniz” dediği konuşmasında şunları söyledi:

“Kıymetli çocuklar özellikle ben buradan sizlere şunları söylemek istiyorum: okullarınızı mutlaka okuyacaksınız ama öncelikle anneye, babaya, büyüğümüze, küçüğümüze saygılı bireyler olmamamız lazım öncelikle. Tabiki sizler geleceğimizin teminatısınız. Bir gün burada bir Belediye Başkanı, bir gün bir Vali, bir gün yüksek bir noktada olacaksınız inşallah. Ben yeni öğretim yılının hepinize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, saygılar

sunuyorum.”

“Artık konuşma zamanı değil iş yapma zamanı”

Vali Tahir Büyüakın ise çocukların toplumsal hayata iyi bir yer edinmenin öğretmenler, öğrenciler kadar velilerinde yükümlülüğünde olduğunu söyleyerek velilere bu konuda çok iş düştüğünü vurguladı. Vali Büyükakın, konuşmasında; “Öğrencilerimize şuanda ne söylesek onları duymuyorlar. Dünyaları kendi aleminde. Dolayısıyla biran önce sözleri bitirip onları programında yer vermekte fayda var ama ben sayın velilerimize birkaç hususu belirteyim; bundan 1 hafta kala ve ondan önceki süreçte okullarımızın daha güvenli olması için çocuklarımızın huzur içinde, güvenlik içinde eğitimlerini yapabilmeleri için emniyet güçlerimizle çok ciddi ve titiz bir çalışma yaptık. İnşallah önümüzdeki yıllarda çocuklarımızın çok daha güvenli,huzurlu bir şekilde okullarına gelmelerini gitmelerini için elimizden geleni yapacağız içiniz rahat olsun. Yine geçtiğimiz hafta bir başka okulda eğitimin içeriği ile ilgi neler yapılabilir? o konularda da. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz,ama sizlerden özellikle istediğimiz bir şey var:şu okulun bahçesini otların içini her yerini hayat olacak bir mekan olarak düşünün.Yani sizden sadece çocukları okula gelen çocuğu okula giderken çocuğu okula gönderen akşam çocuk gelsin diye kapıyı gözleyen bir noktada olmayın bu okulun her şeyinin merkezinde olmanızı özellikle belirtiyorum.

Okullardaki güvenliği ve kalite meyillimizi elimizden gelen her şeyi yaparız. Ama bu okulun sadece bizler aracılığıyla hayat haline gelmesi daha uygun daha güzel bir yer haline gelmesi mümkün değil. Sizlerle birlikte bu olacak. Dolayısıyla ailelerimizin okul aile birliklerimizin bu okulun bahçesini hayat haline getirecek her türlü etkinliğin içinde olması gerekiyor sonraki süreçte çocuklarımızla ilgili tüm etkinliklere katılmanızı bekliyoruz. Bakın bizim geleceğimiz çocuklarımız. Herkes bu lafları ediyor :geleceğimizin teminatıdır çocuklar,onlar olmazsa geleceğimiz yok olur gibi.Bu lafları siz herkesten daha iyi biliyorsunuz.Artık herkesin dilinde pelesenk oldu eğitim şart diyoruz.

Artık konuşma zamanı değil iş yapma zamanı. Eğer bu çocuklar okuldan geldikten sonra okulda ne yaptılar? Eğitimleri güzel bir şekilde ilerliyor mu? bir sorunları var mı yok mu? Siz bunu dert etmezseniz evde anne baba çocuğunun eğitimiyle ilgilenmezse takip etmezse biz ne parsak yapalım çocuğun başarılı olma şansı yok! Dolayısıyla evdeki ortamı siz çok iyi bir hale getirmek çocuğunuzun eğitimini altınıza aldığınız araba kadar az almak istediğiniz ev kadar dert etmek zorundasınız. Çocuğunuz alacağınız ev yada araba kadar, giydiğiniz kıyafetler kadar değerli değilse bu meseleye bu kadar zaman ayırmıyorsanız öğretmenlerimiz ne yaparsalar yapsınlar bu çocuklara verecekleri katkı bir yere kadar olacaktır. Dolayısıyla bu eğitim işi hem ailelerle hem eğitim camiasıyla yürütülecek bir iş bu eğitim gönülleri ordusunun da içinde sizlerinde bulunmanızı bekliyorum.” İfadelerine yer verdi.

Törenler;4’üncü sınıf öğrencilerinin 1’inci sınıfa başlayan öğrencilere çiçek vermesi, şiirlerin okunması ve öğrencilerin oratoryo gösterileri ile son buldu. 

Editör: TE Bilişim