2016 yılında ilimizin gündemine yine gazetemizin haberleri damgasını vurdu. 2016 yılı tüm yurtta olduğu gibi, Bilecik'te de oldukça hareketli geçti.


Geride bıraktığımız yılda üzerinde durulması gereken konu hiç şüphesiz ki 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Darbe girişimi sonrası başlatılan FETÖ operasyonları tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de  gündeme oturdu. Türkiye’de her hafta  gelen şehit haberlerine Bilecik’in de yüreği yandı ve iki şehidini son yolculuğuna uğurladı. 2016 yılında Bilecik yine bir çok siyasetçiyi ağırladı. Kütahya Valiliği’ne atanan Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yerine Süleyman Elban yeni Valimiz olarak atandı. 2016 yılında Bilecik gündemine damga vuran haberleri ay ay sizler için arşivimizden derledik.


1 Ocak 2016’ da Bilecik TSO'nun 111 kuruluş Yıldönümünde Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu İlimize geldi ve başarılı sanayi kuruluşlarına ödül verdi.


10 Ocak tarihinde ilimize Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş geldi. Şeyh Edabali Türbesi’ni ziyaret eden Kurtulmuş, türbe karşısında akan kanalizasyon için tüm maddi desteğin sağlanacağı sözünü verdi.

16 Ocak’ta Bozüyük’ün tüm girişlerine TEDES radarları kuruldu.
17 Ocak’ta Bilecik-Söğüt Alan Başkanlığı projesinin Başbakanlıkça onaylandığı açıklandı fakat aradan 1 yıl geçmesine rağmen bu proje ile ilgili hiçbir somut adım atılmadı.

18 Ocak’ta Bilecikspor Başkan ve yöneticilerine Maliye’den yüksek rakamlarda ceza tebligatları geldi.


21 Ocak’ta yeni Rektör olarak Şeyh Edebali Üniversitesi’ne atanan Prof. Dr. İbrahim Taş'ın, eski kurucu Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan hakkında YÖK'e yaptığı olumsuz eleştiriler gün yüzüne çıktı ve bu kamuoyunda büyük tepki çekti.


22 Ocak’ta CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, yılan hikayesine dönen ve yıllarca ihale itirazları ile  yapılamayan Yenişehir-Bilecik yolunu TBMM gündemine taşıdı.


22 Ocak’ta devletten aldığı yardım kömürlerini facebook hesabından satmaya kalkan bir kişi gazetemizin ihbarı ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı yetkilileri tarafından yakalandı ve kömürlere el konuldu.


27 Ocak’ta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Bilecik MHP İl ve İlçe Başkanı görevden alındı.

2 Şubat’ta Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, GOLDEN CİTY AWARDS  yılın en iyi Belediye Başkanı seçildiği için İstanbul’da yapılan törende ödülünü aldı.

4 Şubat 2016’da Bilecik TSO, 365 Oda arasında akredite olan 191 Oda arasına girdi. Yönetim Kurulu üyeleri belgelerini TOBB Başkanı’nın elinden aldı.

8 Şubat’ta görevden alınan MHP Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses ve İlçe Başkanı Mustafa Aydemir, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye dava açtı.
9 Şubat’ta MHP’nin sevilen ismi bir sürede Belediye Başkanı adayı olan kamuoyu tarafından sevilen Eczacı Metin Zevkli hayatını kaybetti.
10 Şubat’ta CHP’li Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, CHP’den istifa etti ve AK Parti’ye geçti.

12 Şubat’ta Şeyh Edebali, sinema filmine ilham oldu. Bilecik Belediyesi’nin de destekleri ile ilimizin tanıtımının yapılacağı 'Sevdan Gözlerimde Kaldı' sinema filmi çekimleri yapıldı.
27 Şubat’ta AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, Yenişehir-Bilecik yolunun sözleşmesinin imzalandığını çalışmaların en kısa sürede başlayacağını açıkladı. Aradan 10 ay geçti yolda çalışmalar henüz yeni başladı.

29 Şubat’ta Bozüyük Belediyesi 360 derece görüntü alım teknolojisi uygulaması başlattı.
1 Mart’ta bir güzellik salonuna giden yüzündeki lekeleri gidermek için yüzüne uygulanan maske ile Emel T.’nin yüzü yandı ve bu haberimiz ulusalda da geniş yankı buldu.
16 Mart’ta yüreğimize ateş düştü. Bilecik Söğütlü özel harekatçı polisimiz Mardin  Nusaybin'de şehit oldu.

28 Mart’ta AK Parti İl Başkanı Av. Kadir Bayrak görevinden istifa etti.
29 Mart’ta MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, Bilecik'e geldi ve MHP teşkilatı ile buluştu.
30 Mart’ta AK Parti İl Başkanı Kadir Bayrak’ın istifasından sonra AK Parti’nin tüm yönetimi istifa etti.

31 Mart’ta mülteci akınından Bilecik’te nasibini aldı ve ilimizdeki 455 sığınmacıya ek olarak 1.500 yeni Afgan ilimize gelerek yerleşti.

1 Nisan’da Bilim Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Fikri Işık, ilimize gelerek bir takım ziyaretlerde bulundu. Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya yaptığı ziyarette Başkan Yağcı’nın arka arkaya 3 defa seçilmesinden övgü ile bahsetti.

1 Nisan’da AK Parti İl Başkanlığı’na Merkez İlçe Başkanı Fikret Karabıyık atandı.
2 Nisan’da Demokrat Parti İl Başkanlığı’na Sezai Balta atandı.

4 Nisan’da AK Parti içinde muhalefete düştü ve mevcut İl Genel Meclis Başkanlığı için Serkan Yıldırım ile yarışan Oğuz Sertler, yeni İl Genel Meclis Başkanı seçildi.
11 Nisan’da Pazaryeri’nde tarlalarda görülen esrarengiz cisimler, UFO’ların Bilecik'e geldiği izlenimini verdi.
13 Nisan’da Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Gençlik Merkezi ve Olimpik Havuz Projesi AK Parti’de 5. Yerel Yönetim Sempozyumu’nda büyük ödül aldı.
21 Nisan’da 1. OSB Genel Kurul’a gitti ve yeni Başkan ile yeni Yönetim seçildi. Yusuf Subaşı, yeni 1. OSB Başkanı seçildi.

23 Nisan’da MHP Genel Başkan adayı Bilecik'e geldi, Söğüt’te yapılan mitinge binlerce kişi katıldı.
27 Nisan’da ilimizin sevilen sanayicilerinden Hakkı Aynur, yeni Bilecik TSO Meclis Başkanı seçildi.
28 Nisan’da MHP Genel Başkan adayı Ümit Özdağ, Bilecik'e gelerek MHP teşkilatı ile buluştu.
7 Mayıs’ta Orman ve Su İşleri Başkanı Veysel Eroğlu, ilimize gelerek DSİ Tesisleri’nde toplu açılışlar gerçekleştirildi. Bakan Veysel Eroğlu, burada yaptığı konuşmada Bilecik'in saklı cennet olduğunu söyledi.

13 Mayıs’ta Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan İmam-Hatip Lisesi anketi haberimiz gündeme damgasını vururken, Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Bakanlık tarafından görevden alındı.

26 Mayıs’ta Bilecik Devlet Hastanesi’nin Sağlık Bakanı tarafından yetersizliği kabul edilirken, ortaya atılan araştırmada 100 kişiden 81 kişinin hastane ve sağlık hizmetlerinden memnun anketi kamuoyunda şaşkınlık yaratırken, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün; bu araştırmayı Meclis gündeminde sordu.
Diğer yandan Yenişehir yolu gibi yılan hikayesine dönen hastane için Eylül 2015 tarihinde ilimize Sağlık eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu geldi. Bilecik Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu ve yeni Devlet Hastanesi yapılacak yerleri gezdi. 2015 yılı Ekim-Kasım ayında en geç hastanenin yapılmaya başlayacağı sözünü verdi, ama aradan 1.5 yıl geçti Bakan değişti, hastanenin yapımına halen başlanmadı. İhalesi henüz 13 Aralık 2016  tarihinde yapıldı. Tabi ona da itiraz olmaz da, bu konu da Yenişehir yolu gibi yılan hikayesine dönmez ise yapımına başlanacak.
1 Haziran’da ilimizin Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Valiliğine atanırken, yerine genç İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdürü Süleyman Elban atandı.
14 Haziran’da Bilecik'te bir ilk yaşandı. Nakşibendi tarikatından olduğu iddia edilen bir grup tarafından Pelitözü Gölpark’ta açık havada zikir çekildi.


11 Temmuz’da Söğüt’te patlayan tüp deposu ortalığı savaş alanına çevirdi.
12 Temmuz’da Bilecik'e yine ateş düştü ve Osmaneli gözyaşları ile Şehit Osman Er'i binlerce kişinin omuzlarında son yolculuğuna uğurladı.
13 Temmuz’da Bilecik’in ilk pasajı olan ve dönemin Belediye Başkanı Mehmet Seven tarafından yapılan Seven Pasajı yıkıldı.
15 Temmuz’da emekliye ayrılan İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş'ın yerine Ertuğrul Namal ilimizin yeni Emniyet Müdürü olarak atandı.
15 Temmuz’da tarihi bir olay yaşandı. FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye kalkışılan darbe girişimi tüm yurtta olduğu gibi Bilecik’te de tepki ile karşılandı. Tüm Bilecik sokağa döküldü demokrasiye sahip çıktı. Bilecik’te Tugay Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı darbe girişiminde sükunetini korurken, Bilecik’te Askeriye’de hiçbir hareketlilik yaşanmadı.
16 Temmuz’da 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sonrası tüm yurtta olduğu gibi Bilecik’te de Cumhuriyet Meydanı’nda demokrasi nöbetleri başladı.
16 Temmuz’da 15 Temmuz gecesi Ankara Mamak’tan yola çıkan içerisinde askeri araç ve mühimmat dolu yük trenine Valilik kararı ile İl Emniyet Müdürlüğü tarafından İstasyon Garı’nda el konuldu.
18 Temmuz’da Bilecik’te Tugay Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı’nın 15 Temmuz darbe girişiminde sükuneti koruması ve darbeye karşı durmalarına ilişkin yaptığımız “Paşa paşalığını yaptı” haberimiz Bilecik tarihinde kırılması zor bir rekora imza atarken, yarin11.com internet sitemizde 250 bine yakın okunma oranı aldı.
19 Temmuz’da FETÖ operasyonu başladı, yargı mensupları gözaltına alınarak tutuklandılar. (19 Aralık’ta darbe girişimi gerçekleşseydi sözde darbe komutanı olarak Bilecik İl Jandarma Tugay Komutanlığı’na atanacak olan J. Kurmay Albay Harun Karabulut, Kütahya’da gözaltına alındı ve tutuklandı.)

20 Temmuz’da FETÖ’nün finansörü olarak gösterilen Bank Asya’nın Bilecik Şubesi kapatıldı.
20 Temmuz’da Bilecik Vali Yardımcısı Abdulmuttalip Akdemir, FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındı ardından gözaltına alınarak daha sonrada tutuklanıp cezaevine gönderildi
21 Temmuz’da merkeze alınan Milli Eğitim Müdürü’nün yerine ilimize ilk defa bayan Milli Eğitim Müdürü olarak Fazilet Durmuş atandı.
21 Temmuz’da YÖK  6 dekanın istifasını istedi.
22 Temmuz’da Aşağıköy’de gençler fuhuş yaptığı iddiası ile Gana’lı bayanları ve aracısı olduğu iddia edilen bir Gana’lı adamı kovaladılar, tepki gösterdiler. Polisin araya girmesi ile olay büyümeden önlendi haberimiz ulusal kanallardan Show Tv’de geniş yeraldı.
23 Temmuz’da FETÖ’nün okulu olarak belirlenen Sevgi Çiçeği’ne devlet tarafından el konuldu ve okul kapıları mühürlendi.
26 Temmuz’da Bilecik'te özlenen tablo yaşanırken, CHP ve AK Parti demokrasi nöbetinde Cumhuriyet alanında biraraya geldi.
26 Temmuz’da 15 Temmuz darbe girişiminde İl Jandarma Komutanı açığa alındı ve ardından gözaltına alınarak tutuklandı.
27 Temmuz’da Bilecik’te büyük FETÖ operasyonu olarak Bilecik yapılanması adı altında 17 kişi gözaltına alındı. İçlerinde işadamı, sanayici, imam, öğretmen ve Vali Yardımcılarının bulunduğu bu 17 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldular.
29 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile eski Genel Başkan Yardımcısı Yalçın  Akdoğan, ilimize gelerek demokrasi nöbetine katıldı ve hemşehrilerine seslendiler.
1 Ağustos’ta  İl Jandarma Alay Komutanı Jan. Albay Alper Sır, ilimizden ayrılırken yerine Ankara Eğitim Komutanlığı’ndan J.Kd. Albay Hacı Mehmet İnce atandı.
2 Ağustos’ta FETÖ’cüler korkularından evdeki Fethullah Gülen’e ait kitapları çöpe atarken, aralarında bulunan Kuran-ı Kerim’i bile çöpe attılar.
3 Ağustos’ta  FETÖ operasyonu kapsamında infaz koruma memurları ve zabıt katipleri olmak üzere toplam 8 kişi gözaltına alındı.
3 Ağustos’ta CHP Milletvekili Yaşar Tüzün'ün kayınpederinin cenazesine katılmak için ilimize gelen Yalova Milletvekili Muharrem İnce, gazetemize verdiği özel röportajda askeri okulların kapatılmasını eleştirdi ve bu haber ulusal basında da geniş yeraldı.
4 Ağustos’ta FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Gölpazarı’nda Nilüfer Eğitim  Dayanışma ve Kültür Derneği yöneticisi olan 15 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.
9  Ağustos’ta Bilecik’te tarihi anlar yaşandı ve 15 bin kişi tarihi mitingte Cumhuriyet meydanında toplanarak teröre lanet yağdırdılar.
9 Ağustos’ta  FETÖ soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda Bilecik İcra Müdürü Yardımcısı ve Söğüt İcra Müdürü gözaltına alındı.
11 Ağustos’ta  FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 23 kişi tutuklandı.
12 Ağustos’ta Demokrasi Nöbeti 1 ay sonra sona erdi.
15 Ağustos’ta 15 Temmuz darbe girişimi akşamı el konulan Bilecik İstasyon Garı’ndaki askeri araç ve mühimmat yüklü trenler ilimizden ayrılarak Tekirdağ Çerkezköy’e gönderildi.
15 Ağustos’ta adalet teşkilatlarında FETÖ operasyonu kapsamında KPSS sorularının sızdırılması suçundan 11 kişi tutuklandı.
18 Temmuz’da Bilecik Emniyeti’nde deprem oldu ve 26 polis memuru gözaltına alınırken, 27  memur da meslekten ihraç edildi.
19 Ağustos’ta FETÖ tutuklularının banka hesaplarına bloke konuldu.
23 Ağustos’ta örnek çiftçi Kemal Eğilmez, bir kurbanlık dananın gelirini 15 Temmuz’da şehit olanların ailelerine bağışladı.


27 Ağustos’ta FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 30 polis memuru ve amirlerinden 24’ü tutuklanarak cezaevine konuldu.
29 Ağustos’ta FETÖ soruşturması kapsamında Bozüyük’te 12 kişi gözaltına alındı.
30 Ağustos’ta FETÖ soruşturması kapsamında ilginç detay ortaya çıktı ve Bilecik’te de birçok Bylock kullanıcısı olduğu ve gözaltına alınanlar ile tutuklananların bazılarının Bylock kullandığı saptandı.
1 Eylül’de Jandarma uyuşturucu operasyonu gerçekleştirdi ve tarlada ekili 420 kök büyümüş  hint keneviri ele geçirdi.
3 Eylül’de haber11 internet sitesinin sahibi Durmuş Günsur, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Durmuş Günsur'un Adliye’ye çıkarılırken web sitesinde beraber çalıştığı Ziya Beşkardeş’in ortağının kelepçeli halini fotoğraf çekmesi manidar bulunurken, Beşkardeş’in bu hareketi “Öküz öldü, ortaklık bozuldu” yorumlarını beraberinde getirdi.
6 Eylül’de açığa alınan Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Burak Öztop, görevine iade edildi.
22 Eylül’de FETÖ soruşturması Söğüt’e uzanırken, 11 kişi gözaltına alındı.
23 Eylül’de yetkililer alternatif sunamadan Bilecik Şehir Hamamı’nı yıkma kararı aldılar ve Bilecik hamamsız kaldı.
28 Eylül’de FETÖ soruşturması kapsamında 6 sağlık çalışanı gözaltına alındı.
29 Eylül’de gazetemizi ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, önemli açıklamalarda bulunurken, 40 yıllık FETÖ'nün 2 ayda temizlenemeyeceğini söyledi.
30 Eylül’de Jandarma Sakarya Nehri kenarına atılan büyükşehirlerden gelen kimyasal atıkları yakaladı.
1 Ekim’de yıllardır siz değerli okuyucularından aldığı destek ile bugünlere gelen YARIN  Gazetesi’nin 50. kuruluş yıldönümü  Gökkaya Park Tesisleri’nde düzenlenen etkinlik ile kutlandı.  Etkinliğimizde devlet, siyaset, sanayici, işadamı herkes biraraya gelerek mutluluğumuza ortak oldular.
14 Ekim’de fedakar anne Şerife Yıldırım, karaciğeri iflas eden oğlu Ömer Faruk Yıldırım’a  karaciğerini verdi.  
15 Ekim’de FETÖ soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü, Bilecik imamları olduğu belirlenen 5 kişiyi gözaltına aldı, ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.
20 Ekim’de Bilecik Emniyeti FETÖ soruşturması kapsamında Bilecik yapılanması adı altında 2. dalga operasyonları ile aralarında AK Parti’nin kurucu İl Başkanı Avukat, işadamı, esnaf, öğretmenden oluşan 12 kişiyi gözaltına aldı.
25 Ekim’de Bilecik kamuoyu ve MHP teşkilatı tarafından çok sevilen sayılan güzel kalpli insan Erdil Balan, kalbine yenik düşerek yaşamını yitirdi.
28 Ekim’de Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde görevli 14 öğretim görevlisi FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
2 Kasım’da müjdeli haber AK Parti Milletvekili Halil Eldemir’den geldi ve yeni Devlet Hastanesi ihalesinin 13 Aralık’ta yapılacağını duyurdu.
3 Kasım’da Bozüyük’ten sonra Bilecik’te de TEDES kurulması için Belediye Meclisi’nde karar alındı.
4 Kasım’da Bursa’da düzenlenen Blok Mermer Fuarı’na Bilecikli mermer kuruluşları da katılarak en ilgi çeken stantlar olurken, fuara damgalarını vurdular.
10 Kasım’da İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı binasına asılan büyük şekildeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan afişinin yanına alt kata asılan küçük Atatürk afişi vatandaşların tepkisine neden olurken, “İsteseniz de Atatürk'ü küçültemeyeceksiniz” haberimiz kamuoyunda büyük yankı buldu. Haberimizin ardından Vali Süleyman Elban soruşturma başlatırken, CHP Milletvekili Yaşar Tüzün, haberimizi Meclis’e taşıyarak Sağlık Bakanı’na iletti.
26 Kasım’da Jandarma yeni bir operasyona imza attı ve Başköy yakınlarında dinamit ile kazı yapan kaçak definecileri suçüstü yakaladı. Bu haberimizde ulusalda geniş yankı buldu.
28 Kasım’da imkansızlıklar nedeni ile kapanan Engelsizim Dernek Bürosu’nun merdivenler ile çıkılan dernek başkanın bodrum katında hizmet vermeye başlaması, “Bu ayıp kimin” başlıklı haberimiz  ile hem Bilecik kamuoyunda, hem de ulusal basında geniş yankı buldu. Fox Tv’de yayınlanan Çalar Saat sabah haberleri yapımcısı İsmail Küçükkaya, bu haberimizi müthiş bir haber diye yorumlayarak iki gün ardı ardına haberlerinde yer verdi.
15 Aralık’ta sabah yemek dağıtımı için işyerinden çıkan Vezirhanlı 24 yaşındaki Burak Ergün, Pazaryeri yolunda kaza yapmış halde menfezin içinde ölü bulundu.
16 Aralık’ta Bilecik’te yüzlerce kişi teröre karşı tek yürek oldu ve yürüyüş düzenlediler.
20 Aralık’ta yetersizliği ile son günlerde gündemden düşmeyen ve boş yatağın bile kalmadığı Bilecik Devlet Hastanesi’ni su bastı. Bakımsızlık yüzünden patlayan borular hastaların yattığı odalara kadar doldu.

27 Aralık’ta APO’yu sorgulayan Albay Bilecik’e geldi ve Belediye Kültür Sitesi’nde konferans verdi.
28 Aralık’ta Belediye 70 dükkanı ihaleye çıkardı. Ne varki Merkez Çay Bahçesi’ndeki 42 nolu ihalenin Komisyon tarafından iptal edilme şekli hem ihaleye katılanlar, hem de kamuoyu tarafından tepki çekti.
28 Aralık’ta evrakta sahtecilik suçundan Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, tutuklanarak cezaevine konuldu.

28 Aralık’ta FETÖ soruşturması kapsamında ilk tutuklanan 17 kişinin iddanamesi hazırlandı ve Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
29 Aralık’ta FETÖ tutulularından 9 kişinin ortağı olduğu şirketlere Kayyum atandı.
Editör: TE Bilişim