Cafer Elmas

Önceki gün gerçekleşen yılın son meclis toplantısında muhalefet partileri CHP ve MHP Başkan Yağcı’yı sorularıyla terlettiler. Toplantıda zaman zaman gergin dakikalar yaşanırken, bazen de kahkahalar havada uçuştu. 2015 bütçesinin görüşüldüğü Aralık ayı meclis toplantısı yılın en uzun toplantılarından birine sahne olurken, yaklaşık 3.5 saat sürdü.

Muhalefet muhalefete başladı

CHP meclis üyesi ve grup sözcüsü Seyfi Özgen, sık sık söz alarak toplantıya damga vururken, verdiği 10 soru önergesi ile Başkan Yağcı’yı terletmesi “muhalefet muhalefete başladı” yorumunu da beraberinde getirdi. CHP gibi MHP de, başta grup sözcüsü Av. Pervin Taşçı ile sık sık söz alarak önemli sorular sordu ve Başkan Yağcı’yı sıkıştırdı. Belediye Başkanı Selim Yağcı, gelen tüm soru ve eleştirileri cevaplarken zaman zaman toplantıda gergin anlar da yaşandı. Arada meclis üyelerini kahkahaya boğan esprilerin de yapıldığı toplantı, 2014 yılının en yoğun ve en uzun toplantısı oldu.


Bütçe 60 Milyon TL

Toplantıda Bilecik Belediyesinin 2015 yılı bütçesi 59.9 Milyon TL olarak kabul edilirken, bütçeden en büyük payı alan birim, yapılan aktarımlar ile Fen İşleri oldu. Bu kararla Belediyenin bütçesi, 23.4 milyon liralık İl Özel İdaresi bütçesinin neredeyse 3 katı oldu. Mecliste sayısal üstünlüğünü yine konuşturan Ak Parti, gündem maddelerini MHP ve CHP'nin ret oylarına rağmen meclisten geçirirken, Başkan Yağcı belirledikleri bütçeyle yapılacak hizmetlerin Bilecik halkı için hayırlı olmasını diledi.

İşte Bütçe Kararnamesi:

Ak Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabul oylarıyla kabul edilen Bilecik Belediyesi 2015 yılı Bütçe kararnamesinde şu maddeler yer aldı:

Madde 1 - Belediye bütçesi kapsamındaki dairelerin harcamaları için (A) işaretli cetvelde gösterildiği üzere toplam 59.900.000,00.-TL ödenek verilmiştir.

Madde 2 -Belediye Bütçesinin geliri, bağlı (B) işaretli cetvelde gösterildiği üzere toplam 59.900.000,00.-TL olarak tahmin edilmiştir.

Madde 3 - 2015 yılı gider bütçesinde yer alan ödenekler toplamı ile gelir bütçesinde tahmin edilen gelirler toplamı arasında denklik sağlanmıştır.

Madde 4 - Gelir çeşitlerinin her birinin dayandığı hükümleri gösterir bağlı ( C ) cetvelinde kayıtlı bulunan gelirler dışında, yürürlükteki mevzuata aykırı olarak hiçbir kaynağa başvurulmayacaktır.

Madde 5 - Bağlı (G) cetvelinde nicelik ve niteliği gösterilen yapı, tesis ve büyük onarımlar dolayısıyla Belediye Başkanı, birden çok yılı kapsayan sözleşme yapmaya yetkilidir.

Madde 6 - 6245 sayılı kanunun 8. maddesi gereğince üzerinde resmi bir görev bulunmayanlara yurt içi ve yurt dışı gezi ve görevlerde verilecek günlük ve yol giderleri bağlı (H) cetvelinde gösterilen miktarlar üzerinden ödenecektir.


Madde 7 - Bütçeye aşağıda belirtilen cetveller eklenmiştir.

1          - Bütçe Kararnamesi

2          - Ödenek cetveli A (Örnek 14)

3          - Gelirlerin Ekonomik sınıflandırması B cetveli (Örnek 15)

4          - Finansmanın Ekonomik sınıflandırması cetveli (Örnek 16)

5          - Gelirlerin yasal dayanağını gösterir C cetveli (Örnek 17)

6          - Çok Yıllı Gider Bütçesi cetveli (Örnek 18)

7          - Fonksiyonel ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde İzleyen İki Yıl Bütçe Tahmini Cetveli (Örnek 8)

8          - Çok Yıllı Gelir Cetveli (Örnek 19)

9          - Çok Yıllı Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması Cetveli (Örnek 20)

10        - Gelecek Yıllara Yaygın Yüklenmeleri Kapsayan Taahhütler G Cetveli(Ömek 21)

11        - Memur Olmayanlara Verilecek Yollukları Gösterir H Cetveli (Örnek 22)

12        - İhdas edilen memur kadrolarını gösterir K - 1 cetveli (Örnek 23)

13        - İhdas edilen sürekli işçi kadrolarını gösterir K - 2 cetveli (Örnek 24)

14        -237 sayılı taşıt kanununa göre satın alınacak taşıtları gösterir (T-l) cetveli (Örnek 25)

15        - Mevcut Taşıtları gösterir (T-2) cetveli (Örnek 26)

16        - Ayrıntılı harcama programı (Örnek 27)

17        - Finansman programı (Örnek 28)

Madde 8 — Belediye vergilerine, harçlarına ve katılma paylarına ait tahsil zamanları 2464 sayılı Belediye Gelirleri kanunu ile 1319 sayılı Emlak Vergisi kanununda gösterilen zamanlarda, 2464 sayılı Belediye Gelirleri kanununa göre alınan yıllık ilan ve Reklamlara ait vergiler ise defaten Mart ayı içerisinde tahsil olunur.

Madde 9 -Belediye meclisince düzenlenecek tarifelere göre; ilgililerin isteğine bağlı ifa edilen hizmetlerin tahakkuk ve tahsilatı hemen yapılır.

Madde 10 — 775 sayılı Kanuna göre hazineye ait taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerden aktarılan Belediye Payları.

Madde 11 - 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği tahsil olunan gelirler.

Madde 12 — 4109 sayılı Asker Ailelerinden muhtaç olanlara yardım hakkındaki kanunun 11. maddesine göre 1 yıl önceki gerçekleşen gelirin azami %2’si oranında ödenek ayrılır. Yılı içinde harcanmayıp artan ödenekler ertesi yıl bütçesine Belediye Encümenince devir eden ödenek olarak aktarılır.

Madde 13 - Beş yıllık İmar programı uygulanması ve beldenin kalkınmasının temini için yapılması uygun görülen işlere ilişkin borçlanmaya belediye adına Belediye Başkanı yetkilidir.

Madde 14 - Bakanlar Kurulunun 05/05/2006 tarih ve 26159 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Belediye Personeline ödenecek İş güçlüğü, iş riski, eleman teminindeki güçlük ve mali sorumluluk tazminatı, yan ödeme özel hizmet tazminatı cetvelleri 2015 mali yılında Valilik Makamınca onaylanıncaya kadar 17/04/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı kararname aynen uygulanır.

Madde 15 - Gerekli durumlarda gündelik işçi çalıştırılmasına ve gündeliklerini bütçesinin ilgili bölümlerine konan ödenekten verilmesine Belediye Başkanı yetkilidir.

Madde 16- Belediye Başkanı ödeneği her ayın 15’inde ödenir.

Madde 17 - Bu kararnamede belirtilen işler Belediye Başkanınca yürütülür.

Madde 18 - 2015 Mali Yılı Bütçe Kararnamesi 18 maddeden ibaret olup; 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girer.

 

Editör: TE Bilişim