Bilecik İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, "Hizmet kalitemizi daha da arttırmayı amaçlıyoruz. 112 Acil Servis vaka sayılarına baktığımızda, 2008-2009 yıllarına göre 2 kat arttığımızı görüyoruz. 2013 yılında yaklaşık olarak günlük vaka sayısı 18,51 civarında, yıllık 2013 yılında ise 6 bin 758 tane hastamıza hizmet götürmüşüz" dedi.

Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğünde gerçekleştirilen basın mensuplarıyla tanışma toplantısında yaptığı konuşmada, 20 gün önce İl Sağlık Müdürü olarak göreve başladığını belirterek, Bilecik'te sağlık çalışanları ile basın mensuplarının, seviyeli ilişkiler kurmasının kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından gerekli olduğunu, il genelindeki tüm sağlık hizmetlerinin basın mensuplarıyla paylaşılması noktasında, bir bütün olarak hareket etmeye çalışacaklarını söyledi.


Sağlık sektörünün, diğer meslek gruplarından farklı ve daha hassas bir konu olduğunu anlatan Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren şube müdürlüklerini içeren bir sunum yaptı.

2013 yılı faaliyet raporlarına ilişkin çeşitli rakamlar veren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Araştırma ve Bilgi Sistemleri olarak sağlık personeli haricinde, 885 kişiye hasta haklarıyla ilgili eğitim verilmiştir. İlimizde 8 adet fahri 112 istasyonumuz bulunmakta. İl genelinde 4 tanesi paletli jip olmak üzere 24 adet ambulansımız mevcut ve bakanlığımız yakında 6 tane daha ambulans gönderecektir. 2013 yılında istasyon başına düşen kişi sayısı, Türkiye genelinde 40 bin 594 iken, Bilecik'te 25 bin 525 kişi, 8 tane istasyonumuz var. Ambulans başına düşen kişi sayısı ise Türkiye'de 22 bin 602 düşerken, Bilecik'te 15 bin 701 kişiye 1 ambulans düşmekte. Bu konuda da il olarak iyi durumdayız. 6 tane daha ambulansımız geldiğinde bu oranımız dahada aşağıya düşecek. Hizmet kalitemizi daha da arttırmayı amaçlıyoruz. 112 Acil Servis vaka sayılarına baktığımızda, 2008-2009 yıllarına göre 2 kat arttığımızı görüyoruz. 2013 yılında yaklaşık olarak günlük vaka sayısı 18,51 civarında, her zaman standartta belirleyemezsiniz değişebilir. Yıllık 2013 yılında ise 6 bin 758 tane hastamıza hizmet götürmüşüz.2013 yılı içerisinde vaka yoğunluğumuza baktığımızda trafik kazaları 891 olarak görmekteyiz. İş Kazaları 70 tane,  yaralanma bunların içerisine kavga, düşme koyabiliriz. Boğulma 4 tane, Elektrik çarpması 8 tane var. Ambulans ortalama ulaşım süresinde, il merkezinde 7,4 dakika, kırsalda ise 16,1 dakikadayız. Her vakada değişir. Burada avantajımız kırsalla ilgili çok uzak mesafelerimizin olmamasıdır. 8 tane noktamızın da kırsal alanlara yakın olmasıdır. Bu konuda çok rahatız. 2008 yılından bu yana baktığınızda vakalara ulaşım sürelerimizi kısaltmaya çalışıyoruz.  Bakanlığımızın bize vermiş olduğu standartlarda ise il merkezinde 10 dakikanın altında, kırsalda da 30 dakikanın altında olmak zorundadır. Biz, bu standardın üzerindeyiz. 10  Dakikayı aşan her vakada biz inceleme yapıyoruz. Ortalamalarımıza baktığımızda bu da şunu göstermektedir. Bakanlığımızın Türkiye genelinde bize biçtiği ortalama sürelerde ulaşıyoruz.  Sağlık hizmeti bir bütün. Bunun içerisinde yemeğinden tutunda, temizliğine kadar verilen sağlık hizmetine kadar hepsini kapsamakta. O yüzden de bakanlığımız yeni araçlarımızı gönderiyor. Her istasyona 1 tane ambulans vermiş olacağız.


112 Dinleme ve Takip Sistemimize baktığımızda  ise,  Sağlık Bakanlığımız tarafından bütün illerde yapılan bir sistem. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de büyün çağrı sistemleri birleştirilecek. 112 arandığında direk sistem kayıt altına almaya başlıyor. Hem konuşmayı hemde çağrının geldiği zamanı da kayıt altına alıyor. Çağrıda konuşulan sürenin bittiği an, vakanın verilişi, ambulansın harekete başladığı an, cprs sistemi sayesinde kaç km hızla gittiğini, hız limitlerine uyup uymadığını  7/24 bu sistem üzerinden takip edebiliyoruz. 

Diğer önemli bir konumuz Ulusal Medikal Kurtarma Ekibimiz. Bu ekibimiz gönüllü sağlık personelimizden oluşuyor. Yurt içi ve dışında deprem gibi diğer doğal afetlere müdahale etmek için özel eğitim alan sağlık ekipleridir. Yıllar önce bu tarz ekiplerimiz yoktu. Şuanda Yurt dışındaki bütün doğal afetlere dahi yeri geliyor Bilecik’teki ekibimizden dahil ediyorlar. Deprem olan yerlere bizim ekibimiz gitti. Hali hazırda UMKE ile ilgili yoğun çalışmalarımız sürüyor. 2014 yılı için planladıkları çok önemli projeler var. Şuandaki hedefimiz yapmış olduğumuz iyi işi daha iyi nasıl yapabiliriz, bir şeyleri iyiye götürmek zordur ama yerinde tutmak daha da zordur. O yüzden hedefimiz daha iyilere ulaşabilmektir " diye konuştu.


- Yılmaz'ın "Yeni yıl" mesajı

Millet ve sağlık çalışanları olarak bir yılı daha geride bırakırken, 2014 yılına umutla girdiklerini belirten Yılmaz, yeni yıl mesajında şunları kaydetti:

"Acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bırakırken, millet ve sağlık çalışanları olarak 2014 yılına umutla girmekteyiz. Sevginin ve barışın hüküm sürdüğü, refah seviyemizin arttığı, bütün vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdüğü, geleceğe ışık saçan bir Bilecik görmek umuduyla, yeni yılın milletimize tüm insanlığa barış, kardeşlik ve mutluluk getirmesini diler, çalışanlarımızın ve halkımızın yeni yılını kutlar saygı ve iyi dileklerimi sunarım." Toplantıda, Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görevli şube müdürleri de hazır bulundu.


Editör: TE Bilişim