Bilecik'in Kurtuluş Savaşıyla Yunan işgalinden kurtulmasının ardından ortaya çıkan görüntüleri Albert Kahn Koleksiyonları sitesinde yayınlanıyor.
Fransız Banker Albert Kahn'in Türkiye'ye gönderdiği fotoğrafçı FredericGadmer’in Yunan işgali ile yıkıma uğramış Bilecik’in 1922 yılında çektiği fotoğrafları Albert Kahn Koleksiyonları sitesinde yayınlanıyor. O döneme ait çekilen fotoğraflarda Bilecik'in ne kadar tahribat aldığı gözler önüne seriliyor.
Albert Kanh’ın 'Gezegenin Arşivleri' adlı fotoğraf projesi için dünyanın birçok ülkesine gönderdiği fotoğrafçılarından StéphanePasset, AugusteLéon, Léon Meşgul ve FrédéricGadmer, 1912 – 1929 yılları arasında Osmanlı ve Türkiye’ye gelir. Adana, Afyon, Ankara, Antakya, Aydın, Bursa, Bilecik Edirne, İskenderun, İstanbul, İzmir, Karahisar, Turgutlu, Uşak, Kilikya (Adana ve çevresi) Bölgesini, autochrome tekniğiyle 1600’den çok, belki de ilk kez renkli olarak fotoğraflarlar. FrédéricGadmer, aralarında Rauf (Orbay) Bey ve Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa gibi Cumhuriyet’in önemli isimlerini de bu fırsatla fotoğraflamayı başarır. 
Yunanlılar 30 Ağustos 1922'de Türk Ordusunun önünden kaçarlarken başta Bilecik ve tesadüf ettikleri şehir, kasaba ile köyleri yakarak, yıkarak ve insanları öldürerek bütün öçlerini almaya çalışmışlardır. Yaşanan olaylar sonrası Fransız Banker Albert Kahn’ın Türkiye'ye gönderdiği fotoğrafçı FredericGadmer tarafından 1922 yılı Aralık ayıyla 1923 yılının Ocak ayında Bilecik'te bir takım çalışmalar yaptırdı. O döneme ait çekilen fotoğraflarda Bilecik'in ne kadar tahribat aldığı da görülüyor.

Abbaslık Dağlarına yakın bir köy

Bilecik'ten kalıntılar

Bilecik'ten kalıntılar

İpek İplik Fabrikaksı'ndan kalıntılar

Orhangazi Camii2ne doğru bir panoroma

Sultan Osman Minaresi

Konak Harabeleri

Köy kalıntıları

Bilecik Valisi Adil Bey ve Müftüsü Arif Bey

Yanan bir okul

Editör: TE Bilişim