Korkmaz Kesik

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde "Bilecik proje üretiyor-TÜBİTAK bilimsel proje danışmanlığı" eğitimi sertifika töreni düzenlendi.


Kültür Kongre Merkezinde yapılan törende "Bilecik proje üretiyor-TÜBİTAK bilimsel proje danışmanlığı" kapsamında 150 proje sahibi öğretmene sertifika verildi. Törende konuşan proje koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Artvinli, “Bilecik’te böyle bir manzara görmekten çok mutluyuz. Çünkü Bilecik’te ilk defa böyle bir etkinlik gösteriyoruz. Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde eğitimi yapıyoruz. Eğitimin devamı getirilebilir. Bu eğitim ile birlikte biz Bilecik’teki liselerde eğitim gören öğrencilerimizin daha bilinçli ve daha bilimsel seviyesi yüksek proje başvurusu yapmalarını amaçladık. Bu amaçla yaklaşık 150 öğretmen arkadaşımıza birkaç gündür eğitim veriyoruz. Bu eğitimler burada bitmiyor. Arkadaşlarla iletişimimizi devam ettireceğiz. Projeleri daha iyi hale getirebilmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Projeyi ilk şekillendirirken BEBKA’ya böyle bir teklifte bulunduğumuz zaman “hocam biz bunu hemen kabul ederiz. Çünkü yapılmış bir sanayi projesini kabul etmektense, bu parayı ona ayırmaktansa bu kadar çok öğretmenin eğitilmesine ihtiyacımız var. Çünkü bu 5-6 yıl sonra projeci bir zihniyet ile sorun çözen bir nesil anlamına gelir. Bu yıl bir proje yerine 5 yıl sonra biz 150 tane projeyi tercih ederiz.” dediler. Dolayısıyla bunun geleceğe atılmış küçük bir adım olduğunu ama bundan 5 yıl sonra Bilecik’in yüz yüze olduğu mekândan ve başka şeylerden kaynaklanan sorunları çözmede Bilecik Ortaöğretim Kurumlarından mezun olan birçok Bilecikli öğrencinin işe katkı sağlamasını bekleyebiliriz. Bu işin asıl faydanın orada görülmesi gerekir. Çünkü proje süreç odaklı bir yapıdır. Başlangıcı, sonu ve çıktısı olan bir yapıdır. Biz buna bu eğitimlerle başlamış olduk. Farklı illerde de bu eğitimleri yaptık. Bilecik bu anlamda dördüncü ilimiz oldu. Bilecik en etkin katılımlardan bir tanesi oldu. İl yöneticileri anlamında en çok farkındalığın olduğu proje eğitimi olduğunu gördük.” dedi.


Proje koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Artvinli’nin ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Kaynak: “Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışması düzenlenmektedir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır. Projede danışman öğretmen olması zorunlu değildir ama Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman istediği sayıda projeye danışmanlık yapabilir.

Projelerin değerlendirilmesinde, Özgünlük ve Yaratıcılık, Kullanılan Bilimsel Yöntem, Tutarlılık ve Katkı, Yararlılık , Uygulanabilirlik ve Kullanışlılık, Kaynak Taraması, Özümseme ve Hâkimiyet, Sonuç ve Açıklık gibi kıstaslar göz önüne alınacaktır. Bu projeleri hazırlayarak bilimsel düşünme yöntemlerini öğrenecek öğrencilerimiz; bununla beraber çeşitli ödüller ve avantajlar da kazanacaklar, Mesela;

-Bölge merkezinde yapılacak yarışmalar sonunda Bölge Finalisti olan öğrenciler ve danışmanlarına Başarı Belgesi ve para ödülü;

-12 bölgede Finalist olarak Final Yarışması için Mayıs ayında Ankara'da düzenlenecek yarışma sergisinde yapılacak değerlendirme sonucunda her dalda derece alan öğrenciye ve danışman öğretmenine para ödülü ve başarı belgesi,

-Sergilenen projelerin değerlendirilmesi sonucunda bir proje sahibine/sahiplerine Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü

-Final Yarışmasında dereceye giren adaylar YGS'ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacaklardır.


Geçen yılda 2 günlük eğitimler yapılmıştı. Ve bu eğitimlerin meyvelerini biraz önce verdiğim rakamlardan da anlaşılacağı gibi fazlasıyla aldık. Bu sene de bu eğitimleri Ajansımız desteğiyle vermeyi planladık. Projemiz kabul edildi ve bu hafta 3 gün boyunca 9 branşta 150 öğretmenimiz gönüllü olarak proje danışmanlığı eğitimleri aldılar, bilgilerini yenilediler ve pratiklerini arttırdılar. Okullarına daha donanımlı dönerek hem öğrencileriyle beraber projeler hazırlayacaklar, hem de diğer öğretmen arkadaşlarına rehberlik edecekler. Ben öğretmen arkadaşlarımdan 2014 proje sayısından daha fazla proje, ama nitelik bakımından da kaliteli projeler bekliyorum. Öğrencilerimiz Sizinle rehberliğinizde daha da başarılı olacağına eminim.

Konuşmama son verirken eğitimlerde görev alan başta Doç. Dr Eyüp Artvinli hocam nezdinde tüm öğretim görevlilerimize, bu projenin hazırlanmasında emeği geçen ve süreçte çaba sarf eden ve sarf edecek tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor. Sertifikalarını alacak öğretmenlerimizi de kutlamak istiyorum.

İlimize baktığımızda ise 2013 yılında başvuru sayısı 6 iken 2014 yılı başvuru sayısı 219’dur. İlimiz bölgemizdeki 8 il arasında da Bursa ve Kütahya’nın ardından 3. sırada yer almıştır.” dedi.

Kaynak’ın ardından konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Güney, “Türkiye'nin okullaşma oranını artırdığını ifade ederek, "Bizim yapmamız gereken eğitimin kalitesini artırmak, insanlarımızın bilgi seviyesini yükseltmek ve inovasyonu geliştirmek. Onun için bu çalışmaları önemsiyoruz. Proje yapmaktan korkmayın. Sivil toplum örgütlerine destek olun" dedi.


Konuşmaların ardından eğitime katılan öğretmenlere "Bilecik proje üretiyor-TÜBİTAK bilimsel proje danışmanlığı" eğitimi sertifikası verildi. 

Editör: TE Bilişim