Bozüyük Belediyesi tarafından 1 yıl önce yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişimini ve 15 Temmuz Şehitlerimizi unutmamak, unutturmamak amacıyla yapılan 15 Temmuz Şehitleri Anıtı ve Parkı görkemli bir açılış töreni ile hizmete girdi.

Bozüyük Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü ile 15 Temmuz hain darbe girişiminin 1. yıldönümü nedeni ile ‘15 Temmuz Destanı’ adlı bir program hazırlandı. Program 4 Eylül Mahallesi’nde, 15 Temmuz Şehitleri Parkı’nda yapılan 15 Temmuz Şehitleri Anıtı’nın görkemli açılış töreni ile başladı. Bozüyüklüler ellerindeki Türk bayrakları ile saatler öncesinden doldurdukları tören alanında renkli görüntüler oluşturdu. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen açılış programı şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak şehitlerimizin ruhuna bağışlandı. Programda ilk olarak konuşan Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI; 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşanan üzücü olayları anlatarak, 15 Temmuz sonrasında Belediye Meclisinde aldıkları bir karar ile Gençlik Parkı’nın adını 15 Temmuz Şehitleri Parkı olarak değiştirdiklerini, bu parkta 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımıza, milletimize ve devletimize yapılan hain saldırıyı gençlerimize, minik yavrularımıza anlatacak, yıllarca unutturmayacak bir Anıt Park haline getirdiklerini söyledi. Konuşmasında “Bu millet başka bir millet,  Türk milleti bin yıl önce Malazgirt’te hangi inanç ve kararlılıkla Anadolu’nun kapılarını açmışsa, 15 Temmuz’da da aynı hissiyatla darbecilerin karşısına dikilmiştir.

Osman Gazi 1299’da tarihin en kudretli devletini hangi temeller üzerine bina ettiyse, biz de o gece Türkiye’yi aynı ilkeler etrafında müdafaa ettik. Ecdadımız 100 yıl önce hangi idrakle Çanakkale’de kanının son damlasına kadar mücadele ettiyse, 15 Temmuz’da da aynı iradeyle FETÖ’cü terör örgütünü, darbecileri geri püskürttük” diyen Başkan BAKICI “Tankların etkisiz hale getirilmesi başta olmak üzere, asker görünümlü teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazmıştır.  Tüm gücüyle darbeye dur demiştir” dedi. Konuşmasında parka yapılan anıtların simgesel anlamlarına da değinen Başkan BAKICI parkta o karanlık gecede canını hiçe sayan kahramanlarımızdan birini simgeleyen ‘darbeye dur’ diyen adam figürü yer aldığını, 7 metrelik bu figürün ülkemizdeki 7 bölgedeki direniş ruhunun tek bedendeki mücadelesini anlattığını, ayrıca buradaki 7’nin aynı zamanda 7. Ay olan Temmuz ayını simgelediğini, o gece şehadet şerbetini içen 250 şehidimizin ismini ölümsüzleştirmek amacıyla 15 metre uzunluğunda, 15 Temmuz’u simgeleyen şehitler anıtını yaptıklarını, parktaki ağaç sayısını şehitlerin sayısı olan 250’ye tamamlayıp, ağaçlara şehitlerin isimlerini künyelediklerini anlattı.

Anıt Parkın girişine ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü simgeleyen dekoratif aydınlatmalı bir giriş kapısı yaptıklarını da söyleyen Başkan BAKICI bu köprü ile gelecek nesillere bu hain darbe girişimine karşı verilen kutlu mücadeleyi anlatmak ve hatırlatmak istediklerini ve bu köprünün sadece anıtsal bir mekân olarak tasarlanmadığını, aynı zamanda vatandaşların kullanabileceği işlevsel bir mekân olmasını istediklerini söyledi. “Köprümüzün vatandaşlarımızın üzerinden geçebileceği, gece ve gündüz olmak üzere istedikleri herhangi bir zaman diliminde fotoğraf çekimi için kullanabilecekleri özel bir mekân haline getirdik” diyen Başkan BAKICI “Anıtsal Bayrak direğinin ortadaki uzun kısmı Türkiye Cumhuriyetini, yanındaki bölümler ise tarihte saygın yerini almış 16 Türk Devletini simgeliyor. Bunların dışında dekoratif aydınlatmalar ve yeşil alan düzenlemeleri ile tamamladığımız Anıt Parkı’mızın yapımında gece gündüz sıcak demeden çalışarak büyük emek veren personelime ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Parkımız ilçemize ve mahallemize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Başkan BAKICI’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Bozüyük Kaymakamı Hasan YAMAN yaptığı konuşmada “15 Temmuz 2016 tarihi aziz milletimizin var olduğundan beri yaşadığı en büyük ihanetin tarihidir. Fetö terör örgütünce gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi aziz milletimizin azim ve kararlılığıyla akamete uğratılmış, başarısız olmuştur. Hainler aziz milletimizi ve ülkemizi korumak ve düşmana karşı kullanılmak üzere temin edilmiş cephaneyle bu milletin silahsız vatandaşlarına karşı kullanarak demokrasiyi, milli iradeyi ve devleti esaret altına almak istemiştir. Ancak asil milletimiz bu oyunu boşa çıkarmıştır. Kundağında yavrusunu bırakarak, yaşlı annesinin elini öpüp vedalaşarak çocukların alnından öpüp helallik isteyerek bu millet şehadet şerbetini içmekte, kendi kaderine sahip çıkmakta zerre kadar tereddüt etmemiştir. Ne mutlu ki bizlere böylesi bir milletin evlatlarıyız” dedi. Konuşmasının devamında ‘Darbeye dur’ diyen ruhla Çanakkale savaşlarındaki ve kurtuluş savaşındaki ruhun aynı ruh olduğunu söyleyen Kaymakam YAMAN “Bu ruh milli mücadele ruhudur. Bu ruh Çanakkale ruhudur. Bozüyük Belediyemizde 15 Temmuz destanını ve direnişini yapmış olduğu şehitler anıtı ve park ile ebedileştirmiştir. Çocuklarımızın gençlerimizin unutmaması için bu proje burada vücut bulmuştur” diyerek başta Belediye Başkanı Fatih BAKICI olmak üzere belediye meclis üyelerini ve bu projede emeği geçen herkesi kutlayarak hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Selami BAĞCI’nın hayır duaları eşliğinde protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. Büyük bir coşkuyla yapılan açılışın devamında ise tüm protokol üyeleri ve vatandaşlar Milli Birlik Yürüyüşü için İsmet İnönü Caddesi’ndeki yerlerini aldı. 250 15 Temmuz Şehidimiz için yakılan 250 meşaleyi ellerine alan protokol üyeleri ve vatandaşlar Milli Birlik Yürüyüşü için ilçe merkezi istikametinde yürümeye başladı. Yol boyunca ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle birlikte yürüyen kalabalığa coşkulu marşlar eşlik ederken guruba hal bölgesinde Bozüyük Osmanlı Mehter Takımı da katıldı. Milli Birlik Yürüyüşü’nün son bölümü mehter eşliğinde yapılırken yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.

Programa Bozüyük Kaymakamı Hasan YAMAN, Belediye Başkanı Fatih BAKICI, Cumhuriyet Başsavcısı Savaş KILIÇ, Bozüyük Garnizon Komutanı Vekili Bakım Üsteğmen Ekrem KILIÇARSLAN, Jandarma Komutanı Binbaşı Süleyman CAN, Emniyet Müdürü Hakkı GÜNER, Müftü Selami BAĞCI, Milli Eğitim Müdürü Halis ÇELİK, Kent Konseyi Başkanı Osman TEKELİ, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, TSO Başkanı Buğra LEVENT, AK Parti İlçe Başkanı Mesut ÇETİN ve vatandaşlar katıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen programda ayrıca Bozüyük Belediyesi tarafından katılımcılara bayraklı tişört hediye edildi.

Editör: TE Bilişim